Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:29, 11. 5. 2021.

| Društvo

Niške srednjoškolke idejom o platformi za psihološko savetovanje pobedile na hakatonu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
devojke hakaton
foto: JV/T. T.

Učenice prve godine niške Gimnazije “Bora Stanković” osmislile su platformu za psihološko savetovanje uz pomoć koje bi žene zakazivale razgovore sa stručnjacima, a taj njihov nacrt pobedio je da onlajn hakatonu “Inovacije u biznisu” koji je proteklog vikenda organizovao Deli prostor.

Na takmičenju koje je trajalo 48 sati, u konkurenciji sedam ženskih ekipa, tim “The Powerpuff Girls” koji čine Jana Simić, Kaja Gavrilović i Tatjana Živadinović dobio je najviše poena od stručnog žirija za ideju pružanja psihičke podrške ženskim osobama bilo kog doba.

Žene, devojke i tinejdžerke bi bile u prilici da postave neka pitanja na koja bi im odgovorilo neko stručno lice poput psihologa, psihijatra ili psihoterapeuta i ta mogućnost bi se plaćala 30 evra mesečno. U slučaju da nisu u prilici da plate postoji mogućnost besplatnog razgovora sa volonterima ili studentima psihologije - kaže jedna od učesnica Tatjana Živadinović.

sajt Uradile su nacrt sajta; foto: printscreenOve niške srednjoškolke objašnjavaju da su na ovu zamisao došle zbog pandemije u kojoj su mnogi u izolaciji.

Tokom zatvaranja provodile smo vreme samo sa svojim porodicama i falio nam je razgovor. Pored toga suočavale smo se i sa pritiskom oko prijemnog ispita, primetile smo da su devojčice i devojke bile pod sve većim uticajem društvenih mreža gde sve deluje savršeno i zbog toga su dodatno razmišljale o svojim nedostacima i problemima. Svi oko nas su bili u lošijem mentalnom stanju - objasnjava Kaja Gavrilović.

Inače, ove devojke su i članice učeničke kompanije EkoLim koja proizvodi solarne panele od limenki i koja je pobedila na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

devojke hakaton Još jedna uspešna ideja ovih učenicaNeke od takmičarskih ideja koje su takođe rezultat ovog hakatona su i aplikacija za čuvanje pasa, sajt za prodaju prirodne kozmetike, onlajn apoteka, aplikacija za onlajn zakazivanje termina kod lekara i platforma za pomoć osnovcima pri upisu u srednju školu.

Kako kažu iz Deli prostora koji je ovaj hakaton organizovao kroz projekat ,,Poveži žene - podeli znanje” osim nagrađivanja pobedničke ideje, ideja je i da se promovišu mladi ambiciozni ljudi, sa ciljem da budu primećeni u društvu i dobiju finansijsku podršku za realizaciju svojih ideja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Realno

    20:07 // 11. 5. 2021.

    Pa da ALI TREBA DA BUDU SVESNE DA VEĆI DEO STANOVNIŠTVA NEMA PARA ZA INTERNET
    mnogi nemaju računare,
    ma ni računare veliko je siromaštvo realizatorke Projekta su sigurno iz BOGATIH PORODICA TAKO DA ZA OVU VRSTU PROBLEMA NE ZNAJU, to je naša realnost dzaba projekti kad ljudi nemaju pare!

  • Milja

    19:56 // 11. 5. 2021.

    Borići, najbolji ste!!!

  • FoxMulder

    19:43 // 11. 5. 2021.

    Da ne znam da je namesteno rekao bih da nije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: