Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 13. 11. 2020.

| Društvo

Niški DIF dobio orden Svetog Romana, umesto slavskog ručka donirali obroke u humanitarne svrhe

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
orden
Zbog duge tradicije slavlja krsne slave; foto: DIF

Na dan slave Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, Svetoga kralja Milutuna, episkop Arsenije dodelio im je visoko priznanje Eparhije niške, orden Svetog Romana Đuniškog, a obrazlaže da je razlog to što su jedan od retkih fakulteta koji već dve decenije slavi krsnu slavu. Dekan Milovan Bratić kaže da je za to vreme postignuto sve ono najbolje na ovom fakultetu, a umesto slavskog ručka donirali su obroke organizaciji "Obrok za porodicu".

Da jedno od najviših odlikovanja pripadne niškom DIF-u odlučeno je zbog duge tradicije slavlja krsne slave na fakultetu, a vladika niški Arsenije čestitao im je na tome i u znak iskrene blagodarnosti zahvalio na očuvanju naših pravoslavnih hrušćanskih vrednosti.

Istakao je da mu je posebna čast i zadovoljstvo što je Fakultet uzeo Svetoga kralja Milutuna za zaštitnika. slava Na dan krsne slave; foto: DIF

Sveti kralj Milutin je iz roda Nemanjićkog koji je utemeljio i srpsku državnost i crkvenu samostalnost, a kralj Milutin je ukrasio ne samo Srbiju već i čitav Balkan pa i šire. Sveti kralj Milutin je zadužbinar današnje crkve manistara Hilendara kao i čitavog manastirskog kompleksa, sagradio je manastir Gračanicu, Banjsku i još mnoge druge crkve i manastire koji su na ponos svih nas Srba širom sveta, svetinje koje su ušle i na listu UNESKUA kao neprolazno kulturno blago čitavoga sveta. Malo je naroda koji se mogu pohvaliti svojim svetim vladarima koje ima srpski narod - rekao je vladika Arsenije.

Za 20 godina koliko Fakultet slavi krsnu slavu postignuto je sve najbolje na ovom fakultetu, rekao je dekan Milovan Bratić, i kada je u pitanju obrazovanje i nauka, ali i visoki rezultati sportista pojedinaca i kolektiva. Takođe je napomenuo da je Sveti kralj Milutin, na neki način svojim delima, odredio put kojim DIF ide.

Istakli su da je umesto slavskog ručka tim povodom organizovana humanitarna akcija i donirani su obroci organizaciji "Obrok za porodicu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    11:49 // 13. 11. 2020.

    Svaka čast

  • Petko

    11:48 // 13. 11. 2020.

    Čestitke za nagradu i uspehe na fakuktetu i svaka čast što ste donirali hranu onima kojima je potrebna!

  • GradjaNin

    11:45 // 13. 11. 2020.

    Urednice, je l’ ovo promo tekst?

    • Vladimir

      15:38 // 13. 11. 2020.

      Овај г. Братић у животу није отишао на Литургију

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: