Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 30. 10. 2020.

| Društvo

Niški Dom zdravlja ima samo jedan CTG aparat, trudnice se žale na gužve, načelnik kaže "jedan, ali vredan"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
trudnica
Trudnice se žale na gužve, načelnik kaže najduže se čeka sat vremena; foto: flicker.com

Trudnice koje pred termin za porođaj moraju na pregled kažu da i po 3 sata čekaju u redu, jer Dom zdravlja u Nišu ima samo jedan CTG aparat. Da bi još jedan aparat značio Službi za zdravstvenu zaštitu žena, kaže i načelnik Dušan Simić, ali tvrdi da i sa tim jednim uspešno rade i da porodilje retko čekaju pregled duže od jednog sata.

Buduće majke koje su se javile Južnim vestima kažu da ima gužvi u niškom Domu zdravlja tamo gde čekaju one kojima je potreban pregled CTG aparatom.

Trudnice koje su u poslednjem trimestru moraju na pregled često, neke i svakodnevno, te se one i dodatno žale što moraju da provedu vreme u čekaonici.

Danas je npr. pregled zakazan za 11h, žena je tamo bila u 10 i 50 (termin je prekoračen 3 dana), sad je 13h još uvek je tamo i ima 2 žene ispred nje. Čekaće min još 2x20min + njihovi pregledi, sve ukupno oko 3h do 3 i po sata. Naravno, ako ne pukne nekom vodenjak kao što se malopre desilo ili bude hitna intervencija, pa smo čekali od 14h do 18h - priča suprug jedne trudnice.

Mislim da bi bilo u redu da ubace jos 2,3 aparata, ono za našu decu - smatraju trudnice.

dz Trudnice kažu da i 3 sata čekaju u redu; foto: Evropski Progres Jedan, ali vredan - tako otprilike glasi objašnjenje načelnika Službe za zdravstvenu zaštitu žena doktora Dušana Simića, jer kaže da sa jednim CTG aparatom uspešno završavaju zadato.

Da li nam je potreban još jedan? Svakako bi nam značio, ali nije neophodan - dodaje Simić.

Kaže da je reč o pregledu koji se radi u zadnjem trimestru najmanje jednom do porođaja, a najčešće na svakih 7 do 10 dana, što bi značilo u proseku neka 3 dolaska.

Procedura je takva da svaki ginekolog zakazuje termin pacijentkinji, kaže Simić, a dešava se i da trudnicu uputi odmah nakon posete na pregled CTG aparatom. Napominje da nijedna žena nije bila vraćena, jer u tim nedeljama trudnoće one uvek imaju prioritet nad ostalim.

Načelnik objašnjava i zašto se dešava da trudnice moraju da čekaju, ali tvrdi da je to retko duže od sat vremena.

To je procedura koja vremenski traje najmanje 10 minuta, pa uz merenje težine i pritiska, mogu se dogoditi povremena preklapanja, pogotovu što prema nama gravitiraju i pacijenti koje ne vode trudnoću u Domu zdravlja, jer neke od zdravstvenih ustanova iz državnog sektora nemaju ovu vrstu dijagnostike, a privatne ordinacije skoro ni jedna. Tako da se često dogodi da se preklope termini "naših" zakazanih pacijenata sa eksternim koje dolaze od nekuda. Sve su to "naše" trudnice, tako da mi ni njih ne vraćamo i trudimo se da svaka dobije uslugu u najkaraćem mogućem vremenskom roku - zaključuje Simić.

Nakon termina trudnice ovaj pregled obavljaju u Kliničkom centru u Nišu, a kako kažu u Upravi, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, gde su trudnice nedavno svedočile da nema osnovne opreme, ima 12 aparata, ali najavljuju da će se potruditi da u narednom periodu zanove svu postojeću aparaturu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MZ

    18:00 // 31. 10. 2020.

    Dusan Simic je jedan izvanredan lekar, i kao strucanjak i kao covek, sigurna sam da cini sve sto je u njegovoj mogucnosti da olaksa i pomogne pacijentkinjama. Inace, na ginekologiji nema guzve.

  • Cile

    15:56 // 30. 10. 2020.

    Pre nego sto objavite vest, bolje proverite. Niti ima redova, niti se stoji. Prosli put sam cekala jednu zenu da zavrsi ctg (20 minuta), sad sam jedina. Sedim na stolici, ne stojim u redu. Ctg se ne zakazuje, nego odete, uradite i izabrani lekar odmah pogleda rezultate. Dajte da ne pljujemo vise po tim lekarima i sestrama bez potrebe.

  • Mara

    12:00 // 30. 10. 2020.

    Ma kakav načelnik nikad ga nema žene ne može da se pregledaju

    • Nikola

      14:23 // 30. 10. 2020.

      Evo je Danijelin pulen, Zvezdanov bot. Proveris u kartonu koliko ima ko pacijenata, to je 2 klika na mišu. Nema lazi nema prevare.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: