Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 30. 7. 2018.

| Društvo

Niški Dom zdravlja kupuje novi rendgen novcem od “otkupljenih kazni”

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
dom zdravlja
Digitalni aparat umesto rendgena starog 3 decenije; foto: V. Keser

Osim na rendgenu koji je star 35 godina, Nišlije će uskoro moći da obave snimanje u Domu zdravlja i na novom aparatu koji će biti kupljen parama prikupljenim po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, koje je ova zdravstvena ustanova dobila na konkursu Ministarstva pravde.

U Domu zdravlja Niš kažu da je donacija od 13,2 miliona dinara za kupovinu digitalnog rendgen aparata veoma značajna, kako zbog praćenja savremenih tehnologija i toga što je postojeći star, te da će više pacijenata moći da bude usluženo.

Biće omogućeno povećanje broja korisnika kojima će biti pružena odgovarajuća radiološka usluga u istom danu kada se budu javili. Značajno će biti unapređeni kapaciteti za blagovremenu i preciznu dijagnozu stanja zdravlja korisnika, odnosno pacijenata, što će podići nivo efikasnosti, odnosno lečenja pacijenata - navode u Domu zdravlja.

Kažu da trenutno imaju jedan rendgen aparat koji je star 35 godina, kao i da za snimanje ne postoji lista čekanja, već se snimanje obavlja u toku istog dana kada se pacijent javi.

Novac za kupovinu niški Dom zdravlja dobio je projektom kojim je konkurisao za sredstva prikupljenih na osnovu "oportuniteta", što je institut odlaganja krivičnog gonjenja za određena krivična dela za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. U tom slučaju javni tužilac može da odloži krivično gonjenje nekog lica ako to lice plati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, ili obavi društvenokorisni ili humanitarni rad.

Ugovor o dodeli sredstava Dom zdravlja je dobio 1. juna, sada priprema dokumentaciju za tender, a ukoliko javna nabavka protekne regulatno, novi rendgen pacijenti će verovatno početi da koriste do kraja ove godine.

U toku je priprema konkursne dokumentacije za postupak javne nabavke. Poziv za podnošenje ponuda i konkursna dokumentacija biće objavljeni na sajtu Doma zdravlja Niš, Portalu uprave za javne nabavke i Portalu službenih glasila. Postupak se sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - navode u Domu zdravlja.

U Domu zdravlja nisu prezicirali kada će cela procedura biti završena, ali u praksi javne nabavke traju oko mesec do dva dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: