Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 31. 12. 2023.

| Društvo

Niški Džedaji donirali 80 računara Elektronskom fakultetu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
elektronski
Sila je sada i sa budućim programerima; foto: JV/M. Z.

Studenti Elektronskog fakulteta u Nišu u novoj godini neće programirati u sveskama već će to raditi na novim računarima. Niški Džedajski pokret uspeo je da prikupi 80 desktop računara pa će budući programeri sada imati bolje uslove za učenje i rad.

80 novih računara za manje od mesec dana - epilog je akcije “Sa kolena na koleno” koju je organizovao niški Džedajski pokret. Akciji su se priključili bivši studenti Elektronskog fakulteta i firme, a vođa Džedaja Miloš Antić ističe da su građani pokazali spremnost da pomognu u mnogim teškim situacijama, naročito kada se radi o ulaganju u znanje i kvalitet života i obrazovanja mladih.

Prikupljeno je čak 80 novih desktop računara, što će u velikoj meri pomoći da studenti programiranje uče u mnogo boljim uslovima i ne polažu pojedine ispite u sveskama, kakav je slučaj bio do sada. Ova akcija nije tek još jedna “faundrejz” akcija, već veliki korak i početak preuzimanja odgovornosti struke za generacije kolega koje dolaze. Postoje ciljevi, ali postoje i viši ciljevi u kojima “ja” prelazi u “mi” - ističe Antić.

Inicijativu su pokrenuli profesori sa Katedre za računarstvo, na čelu sa asistentom Nikolom Davidovićem. Prema njihovim rečima, Elektronski fakultet godišnje upiše preko 500 studenata, dok oko 200 upisuje računarski smer, laboratorije su imale oko 100 računara, što nije bilo dovoljno za održavanje kolokvijuma i ispita.

Hvala svima koji su se odazvali u ovako kratkom roku i podržali akciju donirajući računare. Nismo verovali da ćemo uspeti za ovako kratko vreme, ali smo se nadali da ljubav prema fakultetu postoji u IT zajednici. Odgovornost je sada na nama sa Elektronskog fakulteta i Katedre za računarstvo da iskoristimo ovu donaciju za unapređenje nastave i ispitnih aktivonosti - kaže Davidović.

Džedaji ističu da je ova priča dokaz da je sve moguće kada se ljudi ujedine oko neke ideje. U atmosferi predstojećih praznika, žele da ohrabre svakog ko u bilo kom smislu želi da doprinese svojoj zajednici i poručuju građanima da u 2024. godinu uđu “verujući da je sve moguće ukoliko se udruže”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Yuccam

    17:10 // 31. 12. 2023.

    May the Force be with you!

  • Caca

    15:07 // 31. 12. 2023.

    @Aca I zbog ovoga što ste naveli smatrate da bivši studenti i IT firme koje imaju ili su imali najveću korist od obrazovanja koje studentima pruža fakultet ne treba da pomognu (investiraju u) dalje poboljšanje obrazovanja na Elektronskom fakultetu? A da upravo novac iz budžeta ode drugima kojima je potrebniji? Iako je to praksa svuda u razvijenim zemljama da alumni doniraju fakultetu koji završe.

  • Aca

    13:12 // 31. 12. 2023.

    Lepo, samo bih pitao cime je jedna visokoskolska ustanova koja se finansira iz budzeta, ima i svoje projekte od kojih ima dodatne prihode, gde veliki broj profesora koristi resurse fakulteta za svoje privatne firme i sve to uz precutnu saglasnost uprave fakulteta i univerziteta? Dzedaji kao dobrotvori pomazu rasipnike a mnoge osnovne skole ulaze u novu godinu bez osnovnih sredstava za rad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: