Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 3. 8. 2023.

| Društvo

Niški "Džedaji" organizuju kamp za decu bez roditelja, potrebne su im donacije

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Džedajski pokret
Prikupljeno je 20% od potrebnih sredstava za održavanje kampa; foto: Donacije.rs

Priliku da upoznaju sa oblastima definisanja ciljeva i prioriteta, ali i mentalnog zdravlja, preduzetništva, javnih nastupa i asertivne komunikacije mladi bez roditeljskog staranja sa juga Srbije imaće na kampu “Sila prati hrabre” koji će biti održan od 11. do 17. septembra na Vlasinskom jezeru. Troškovi kampa su oko 600.000 dinara, a organizatori iz Džedajskog pokreta pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava.

Aktivnosti kampa su koncipirane tako da je više pažnje posvećeno mentalnom zdravlju, kažu organizatori iz Džedajskog pokreta i dodaju da će raditi i na razvoju “soft skills” veština, ali i digitalnoj detoksikaciji polaznika. Takođe najavili su da će na ovogodišnjem kampu biti 15-oro mladih iz Niša, Aleksinca, Ražnja, Svrljiga, Doljevca, Leskovca, Bojnika, Vlasotinca i Pirota.

Iz Džedajskog pokreta, koji kamp organizuju u saradnji sa Centrom za Porodični Smeštaj i Usvojenje, rekli su da su polaznici prethodnih kampova postigli značajne rezultate u postizanju boljih rezultata u srednjoj školi, donošenju odluka da nastave školovanje i težnji ka pronalaženju stalnog zaposlenja.

Kamp će biti interaktivan i inspirativan, pružajući polaznicima mogućnost da rade u grupama, razmenjuju ideje, iskustva i podržavaju jedni druge u njihovom ličnom razvoju. Ove godine, pored brojnih predavača čijim će radionicama prisustvovati svi polaznici kampa, boraviće i tim psihologa i psihoterapeuta iz Kluba za mentalno zdravlje. Svi zajedno, kroz istraživanje potreba mladih, usvojili smo koncept koji prati trendove i realne potrebe korisnika projekta - kažu organizatori.

Najveći uticaj projekta “Sila prati hrabre”, prema rečima organizatora iz Džedajskog pokreta bila je inicijativa mladih polaznika sa prethodnih kampova da formiraju neformalnu grupu "Štit" kako bi osmislili aktivnosti i programe vršnjačke edukacije, usmerene ka osetljivoj ciljnoj grupi, iz koje su i sami proizašli, kažu organizatori.

Jedan 18-godišnji mladić je 2019. godine došao u naš kamp, sa teškom roditeljskom pričom, zavisnošću od narkotika i bez ikakvog životnog cilja. Danas, taj isti mladić radi za litvanski start up, ima platu 800 evra i pokrenuo je svoju neformalnu organizaciju sa još tri mlade osobe sa istog kampa, sa ciljem da vršnjačkom edukacijom i motivacijom inspirišu drugare iz iste osetljive grupe mladih - navode iz Džedajskog pokreta.

Za realizaciju kampa, iz Džedajskog pokreta kažu da je nephodno prikupiti 593.690 dinara, koji će pokriti troškove smeštaja i ishrane, transporta učesnika, edukatora i orgnizatora kampa, kao i neophodan materijal za radionice, osveženje za učesnike, neophodne lekove, kao i poklone za mlade polaznike kampa.

Donacijama bi, kako kažu organizatori, pomogli da se pruži podrška mladima bez roditeljskog staranja i zajednički stvorili bolju budućnost za njih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    13:46 // 3. 8. 2023.

    Neka sila bude s' vama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: