Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 24. 4. 2023.

| Društvo

Niški Gerontološki kupio meso za skoro 8 miliona dinara, korisnici kažu mnoge od tih proizvoda i ne viđaju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Gerontološki
Kupili meso od "Dakoma" iz Mramora; ilustracija; foto: JV

Oko 7,9 miliona dinara vredni su ugovori koje je niški Gerontološki centar potpisao sa mesarom Dakom za nabavku skoro 16 tona mesnih prerađevina i svežeg mesa i za 20.000 komada mesnog nareska i jetrene paštete. Međutim, korisnici se i dalje žale da su obroci “ispod svakog nivoa” i kažu da svinjsku pečenicu dobijaju samo za praznike, dok mnoge druge proizvode od mesa, koji su na spisku realizovane nabavke, uopšte ne viđaju.

“Svinjsku pečenicu dobijamo samo za Novu godinu, Božić i Vaskrs” - kaže jedan korisnik, koji je novinarima Južnih vesti poslao i fotografiju jednog od skromnih obroka koje tamo dobijaju.

Roštiljsku kobasicu su davali celu isprženu na električnom roštilju. Sad su počeli da to ne daju, nego stave u pasulj, ne celu kobasicu. Kad nam sipaju kutlačom, ispadne 3-4 parčeta kobasice od po 1 centimetar, što je polovina, a možda i samo trećina kobasice - žali se on.

Siguran je, tvrdi, da zaposleni deo hrane uzimaju za sebe i da je koriste za zakuske prilikom poslovnih susreta.

Svinjske noge i butkice nikad nisam viđao u jelima. Slaninu dobijamo u pasulju, a video sam u kuhinji one velike, metar dugačke slanine. Carsko meso su davali ranije. Baš pre neki dan smo pričali da odavno to nismo dobili. Pljeskavicu nam naprave možda jednom mesečno. Ne možemo mi ne znam šta da očekujemo tamo, nije to kafana, ali hrana je stvarno ispod svakog nivoa - zaključuje korisnik.

obrok gerontološki Korisnici nezadovoljni ishranom; foto: čitalacSveže meso i mesne prerađevine za potrebe ishrane korisnika - predmet su za sada poslednje javne nabavke Gerontološkog centra, a za dobavljača izabran je Dakom iz Mramora. Procenjena vrednost bila je 6 miliona dinara, ali bi, prema javno dostupnim podacima, trebalo da ta ustanova plati ukupno 7.864.162 dinara sa PDV-om.

Na spisku je 500 kg roštiljske kobasice, tona pariske salame, 350 kg svinjske masti, 500 kg pileće posebne salame, 160 kg svinjske pečenice, 900 kg tost nareska, 900 kg juneće viršle, 300 kg dimljene slanine, 30 kg dimljenih svinjskih nogica, 40 kg dimljenih svinjskih butkica i 550 kg carskog mesa.

Kada je reč o mesnim prerađevinama, na spisku je i 10.000 komada jetrene paštete od po 75 grama, kao i 10.000 komada mesnog nareska od po 150 grama.

Od svežeg mesa, Gerontološki je naručio 200 kg junećeg mesa, 1,5 tonu juneće jetre, 20 kg junećih nogu, 30 kg junećih repova, pola tone mlevenog junećeg mesa, 200 kg roštiljskog mesa, 1,4 tonu mlevenog svinjskog mesa, 1,6 tonu svinjskog mesa od buta, pola tone svinjske jetre, 20 kg svinjskih nogu, 200 kg prasetine, 1,5 tonu pilećeg belog mesa i 3 tone pilećih bataka i karabataka.

Kako je istaknuto u tenderskoj dokumentaciji, Dakom će isporučivati meso sukcesivno, prema dinamici i količini koju odredi naručilac, a najmanje jednom ili dva puta nedeljno.

Rok za isporuku dobara ne može biti duži od tri dana od dana prijema porudžbine predstavnika naručioca, koja se upućuje u pisanoj formi uključujući i mejl. Naručilac ostavlja mogućnost za potrebom hitne (iznenadne) isporuke, koju je ponuđač dužan da izvrši u roku ne dužem od pet sati od prijema zahteva. Lice zaduženo od strane naručioca zahtev za hitnom isporukom uputiće telefonom, s tim što će istovremeno uputiti porudžbinu i putem mejla, u kojoj će naglasiti da je u pitanju hitna isporuka - navode iz Gerontološkog.

Podsetimo, da je kvalitet hrane loš i da je količina nedovoljna, utvrdili su decembra prošle godine i inspektori Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Naložili su Gerontološkom da to ispravi, kao i brojne druge propuste. Korisnici su se i marta ove godine žalili da se “jedan batak deli na tri tanjira”, ali i na higijenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Мина

    19:51 // 25. 4. 2023.

    Ma kako niste videli meso, samleli vam, vecina nema zube.

  • Milja

    21:35 // 24. 4. 2023.

    Cime ih hrane uzas pastetama i parizerima, nogicima ..... pa to je samo otpad. U javnim nabavkama se pola ispruci naruciocu a pola nekom ko da kes ovlascenom licu, obicno nekom privatniku.

    • Srba

      06:23 // 25. 4. 2023.

      Milija- donesite im ti i Ljubivoje belmUž Isfrljiga. Pošto su vaši naprdni meso izEli.

  • Maki

    19:10 // 24. 4. 2023.

    I jel sad narodu jasno zasto je uhapsen stari direktor pod izgovorom...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: