Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 23. 4. 2020.

| Društvo

Niški Gerontološki: petoro umrlo od korone, novi oboleli svakog dana, radnici pitaju - dokle će biti zatvoreni

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
Gerontološki centar
Agonija se nastavlja; foto: J. Ć.

Posle prvog talasa od 135 obolelih od korona virusa u Gerontološkom centru u Nišu rečeno je da su ostali negativni, međutim, od tada su desetine novih pozitivnih prebačeni u bolnice. Radnici kažu da svakog dana odvoze nove zaražene, dok su oni odsečeni i nemaju saznanja dokle će biti zatvoreni u Domu. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da u ovom centru fali radna snaga i da to treba da reši nadležno ministarstvo.

Za situaciju u socijalnim ustanovama Tiodorović kaže da je “uglavnom pod kontrolom”, a to “uglavnom” koristi zbog niškog Gerontološkog centra. Od početka epidemije šestoro ljudi iz Gerontološkog centra je umrlo, 5 njih usled infekcije virusom, a ukupno je zaraženo koronom njih oko 200.

Bojimo se da će biti još umrlih, oni imaju teška oboljenja, infekcija ih dovodi u još teža stanja - kaže Tiodorović.

Epidemiolog navodi da svakog dana “kaplju” novi zaraženi, da je danas dvoje novoobolelih poslato u KC Niš, a juče pet. Navodi i da u Gerontološkom postoji karantin u karantinu u kome se nalazi šestoro korisnika i dva zaposlena.

Međutim, Južne vesti saznaju da ima i onih koji nisu u KC Niš, pa je tako juče jedna medicinska sestra pozitivna na virus prebačena u privremenu bolnicu u Niškoj Banji. Ona je bila negativna, ali joj je test od utorka pokazao pozitivan rezultat na kovid 19.

Radnici koji su ostali bili su negativni na prvom testu, a od 11. aprila su u karantinu. Navode da u proseku dvoje dnevno odvezu kao pozitivne.

Rečeno nam je da možemo kući 14 dana od poslednjeg zaraženog, ali to tako može trajati u nedogled. Juče smo imali pozitivne. Kad ćemo onda mi kući? Niko nas ne pita da li možemo i koliko, nikakvo rešenje nismo dobili, bivši direktor nas je samo pozvao u subotu 11. aprila i rekao spakujte stvari za 14 dana - svedoči radnik čije je ime poznato redakciji.

On strahuje da ovakva izolacija može da traje i 50 dana, žali se da nisu videli porodice dugo vremena, a dodaje da su mnogi radnici depresivni. Drugi kažu da ih niko ne primećuje i da su im ugrožena ljudska prava.

Mi smo u karantinu, i da hoćemo, nema ko da nas zameni. Svi ostali radnici su ili na bolovanju ili su pozitivni na koronu i nalaze se u bolnicama - objašnjava radnik.

Epidemiolog Tiodorović potvrđuje da su Geontološkom potrebni novi radnici i da to treba da rešava Ministartvo za rad i socijalna pitanja.

To je njihov prioritet.

Ova oblast socijalne zaštite je očigledno sa mnogo problema. Kriza se događa tamo, jer - “kida se tamo gde je najtanje”. I u smislu organizacije i u smislu radne snage. To su ustanove koje zahtevaju poseban tretman, morate imati, ne samo sestre i doktore, već i negovateljice- ocenjuje Tiodorović.

A po informacijama "iznutra" u Gerontološkom centru trenutno ima par sestara i desetak negovateljica, a pedesetak korisnika.

Ministar rada Zoran Đorđević posetio je prethodnog vikenda Gerontološki centar, ali rešenje nije doneo. Pitanja kako će i kada biti rešen ovaj problem upućena su Ministarstvu za rad.

Radnici svedoče da im je ministar prošle nedelje rekao da imaju 8 sati odmora svakog dana, ali uzvraćaju da “nije isto odmarati kod svoje kuće i zaključan u firmi”.

Podsetimo, direktor Gerontološkog nalazi se u pritvoru pod sumnjom da je ugrozio javno zdravlje kada je korona ušla u ovu ustanovu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Verhovec

    01:05 // 24. 4. 2020.

    Neka Vrhovni respirator požuri sa izborima, ako ne daj Boze preminu, kako ce da glasaju. Oh, wait...

  • Nikola

    19:18 // 23. 4. 2020.

    Uzasno i tesko pada za korisnike koji smeštaj u domu plaćaju za bezbednost i čuvanje a šta ih je zadesilo? Zaposleni neka se jave u stranačku centralu koja ih je zaposlila jer u takvim institucijama posao nemaju oni bez veze, doktor sigurno zna kako dobro idu preporuke, za najbliže, kad je neko član rotari kluba.

  • Dragan

    19:08 // 23. 4. 2020.

    Zatvorili zenu, samohranu majku na 14 dana...
    Pouzdano.... i Loncar ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: