Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:07, 18. 4. 2020.

| Društvo

Niški Gerontološki u karantinu: Nedostaje osoblja, radnice se bune, ministar ih obišao

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Gerontološki centar
Dolazio i ministar, obišao ustanovu; ilustracija, foto: J. Ć.

“Svaki dan odvoze nekog” - tako u Gerontološkom centru u Nišu zaposleni opisuju situaciju u toj ustanovi u kojoj su, prema rečima radnika, ostale 4 medicinske sestre, desetak negovateljica i oko 50 starijih korisnika kojima treba nega. Danas ih je posetio ministar rada Zoran Đorđević, a za sebe kažu da su zanemareni, bez psihološke pomoći, prepušteni sami sebi u karantinu za koji ne znaju koliko će trajati.

Broj obolelih u Gerontološkom centru rastao je od početnih 135, preko 151, do 165 koliko ih je, prema podacima Štaba, trenutno na lečenju u Kliničkom centru Niš.

U ovom domu u kojem je uhapšen direktor, svi zaposleni i korisnici GC stavljeni su u karantin. Niko ne ide svojoj kući, a izlazak iz karantina najavljen im je 15 dana posle poslednjeg zaraženog.

Kažu da ako za 15 nema zaraženih, onda se testiramo i možemo da izađemo. Ali kod nas je to malo teže zato što svaki dan voze nekog od korisnika - navode iz GC.

Zabrinuti za svoje bližnje koji rade tamo redakciji su se javili srodnici zaposlenih, pa prenose da ih je malo, da nema ko da radi, da su neki na bolovanju, a da pritom nemaju rešen status - odnosno nijedan papir o obaveznom karantinu.

Danas ih je obišao ministar Đorđević. Bunili su se, pitali do kad će da budu u karantinu. Rekli su mu da će sledeće nedelje i štrajkovati. Traže da im se reši status. Nemaju ni psihološku pomoć, zanemareni su i prepušteni sami sebi. Ministar im je najavio mogućnost povećanja plate, ali su mu odgovorili da nemaju gde da je potroše - svedoči sin jedne od zaposlenih.

Da fali osoblja, potvrdio je i član Štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović.

U Gerontološkom centru imamo problem da obezbedimo radnu snagu jer se nisu svi zaposleni odazvali svojoj obavezi. Svi ostali domovi funkcionišu po datim uputstvima. Svi su u karantinu, zaposleni se smenjuju na 14 dana, ali samo oni koji nisu zaraženi - naveo je Tiodorović, a prenosi RTV.

Ali u niškom GC nema drugih zaposlenih, pa sestre i negovateljice ne znaju kada će izaći, na pauzama se čuju sa porodicama, a ostali deo vremena su u zaštitnim skafanderima.

Darija Kisić Tepavčević, članica kriznog štaba, rekla je danas da su svi u karantinu GC negativni, da im se stanje svakodnevno prati i da se nad njima sprovodi aktivan epidemiološki nadzor.

U ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Srbije zaražena su 342 korisnika i 72 zaposlena, podaci su Vlade Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana

    17:06 // 21. 4. 2020.

    Tamo se ništa ne menja!!! Čak je situacija, nakon hapšenja direktora, mnogo lošija. Korisnici njihovih usluga, njih oko pedeset, koliko ih je ostalo nemaju osnovne elementarne uslove za život. Državna ustanova socijalnog karaktera.....To je tuga!!!

  • Milan

    17:01 // 19. 4. 2020.

    Sto ih ne obidje i Vucic, lepo bi bilo i tamo da se slika sa dva slepera i kako spasava ljude..

  • pravda

    08:44 // 19. 4. 2020.

    Pitam ja vas da li je moguće sačuvati nekog ako se virus prenosi i vazduhom.ako hrana svakodnevno dolazi iz drugog objekta.hleba...te vas tako pitam i da li je Milan Stevan ovih kriv za sve domove.za sve bolnicee ma za sve obolele u Srbiji.Is

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: