Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 21. 12. 2022.

| Društvo

Niški Klinički centar dobio novi aparat za zračenje onkoloških pacijenata

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
bunker 2
Aparat koji će značiti i lekarima i pacijentima; foto: JV / Tamara Radovanović

Radioterapijski centar Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu dobio je novi aparat za zračenje onkoloških pacijenata. Lekari kažu da VARIAN linearni akcelerator, vredan oko 3,3 miliona evra, obezbeđuje maksimalnu zaštitu zdravog tkiva i da će omogućiti da se ozrači dodatnih 40-45 pacijenata dnevno. Kako navode, ove godine je u takozvanom bunkeru ozračeno više od 1.800 ljudi.

bunker 4 foto: JV / Tamara Radovanović Načelnica Odeljenja radioterapije Klinike za onkologiju Katarina Branković kaže da je na novom VARIAN-u do 21 pacijent već primio terapiju.

Napunili smo prvu smenu jer je optimum aparata između 20 i 24 pacijenta. U toku ove nedelje krećemo i sa punjenjem druge smene, odnosno prebacivanjem pacijenata u drugu smenu - navodi ona.

Kako ističe, reč je o jednom od najsavremenijih aparata u svetu, čije performanse obezbeđuju da pacijent primi maksimalnu dozu na tumorskom tkivu, a da okolno zdravo tkivo bude maksimalno zaštićeno.

Veliki značaj je i u tome što jednim okretanjem glave aparata tretman može u celosti da bude sproveden bez toga da se više puta ulazi u sam bunker. Vrlo je značajno i to da su te doze koje se sad daju eskalirane, ranije su bile mnogo manje, sada mogu ići i do 70-80 greja, što je izuzetno bitno za preživljavanje i izlečenje pacijenta - objašnjava Branković.

bunker 1 foto: JV / Tamara Radovanović Onkologija u Nišu ima tri linearna akceleratora, a direktorka Klinike Ana Cvetanović kaže da će novi biti uparen sa starim VARIAN-om, koji je u UKC-u od 2019, tako da će pacijenti moći nesmetano da nastave sa terapijom ako dođe do kvara ili je potreban redovan servis.

Prema njenim rečima, ove godine je do sada ozračeno nešto više od 1.800 pacijenata, a prioritet su, između ostalih, oni koji imaju metastaze na mozgu i patološke frakture, a dalje prioritet imaju oni kojima je zračenje jedina onkološka terapija.

Striktno se vodi računa o tome da svi pacijenti budu u tom optimalnom terapijskom opsegu kada je biološki efekat radioterapije najveći. Mi smo do sada to uspevali i bitno je da pacijenti to čuju i znaju da su zapravo u terminu za zračenje, jer nekada je to 8-12 nedelja nakon hirurške intervencije - kaže Cvetanović.

bunker 3 foto: JV / Tamara Radovanović Novac je obezbedilo Ministarstvo zdravlja, a direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić navodi da je vrednost aparata i radova oko 3.300.000 evra. Najavljuje da će Onkologija dobiti i treći skener, ali da je uparivanjem dva VARIAN-a kompletirana zračna terapija.

Slušajući intervju profesorke Grujičić pre nekoliko meseci, kada sam čuo projekciju da će za pet godina u Srbiji biti oko 40.000 pacijenata kojima će trebati zračna terapija, ne mogu da ne pomislim da činimo sve da spremno dočekamo ta vremena koja nam dolaze - poručuje direktor UKC-a.

Dodaje da će da se nađe način da se preko zakazivanja koje obavljaju lekari u konzilijumima ubrzaju procesi i da nijedan pacijent odluku o zračenju ne čeka više od nekoliko dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Durlanac

    12:12 // 22. 12. 2022.

    Dali direktor kontrolise zasto pojedini lekari iako imaju termin dezurstva se ne pojavljuju tada, nego su nasli zamenu ili navodno bolesni po mesec i vise dana? Time se obesmisljavaju zakazivanja, pa pacijenti moraju da ih traze u privatnim ordinacijama

  • Čuk-am

    11:08 // 22. 12. 2022.

    Molim da se gospodja adekvatno kazni za povredu radnog mesta, ne nosi mantil...

  • ona sa isprepletanim nogicama promoterka aparata ili pratilja dr.Perišića?

    07:51 // 22. 12. 2022.

    NKC je blagi užas, tiha jeza, gde dobijaš potreban tretman uz posredništvo privatnih klinika na kojima vajde večito nezadovoljni zaradom lekari NKCa.
    Volela bih da se jednom uradi unakrsna kontrola imovine i prihoda lekara NKCa, kao i da im se naplati extra porez za sve što poseduju, a što ne pokriva njihova zarada.
    Razbijanje kamena ne radi se u NKC...to je slika direktora NKC...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: