Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 17. 12. 2014.

| Društvo

Niški LAF najbolji u Srbiji

Autor:M. V, A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-LAF.jpg
Lokalni antikorupcijski forum iz Niša najbolji u Srbiji

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) dodelio je priznanje Lokalnom antikorupcijskom forumu iz Niša za najbolji LAF u Srbiji zbog, kako stoji u obrazloženju, brojnih aktivnosti u borbi protiv korupcije, što je “nailazilo na otpore u Nišu”.

Kako navode u BIRODI-ju, niški LAF je dobio ovo priznanje zbog aktivnosti koje je imao u realizaciji mera iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije kao što su podrška uzbunjivačima, Antikorupcijski dijalog i Karta integriteta javnih funkcionera.

Osim toga, kako kažu, u toku prethodnih godinu dana ukazivao je na moguće kršenje zakona koje može da dovede do korupcije, ali i insistirao na sprovođenju odluka antikorupcijskih tela, posebno Agencije za borbu protiv korupcije, što je, kako stoji u saopštenju, “izazvalo otpore”

U saopštenju BIRODI-ja piše i da je niški LAF ostvario najveći napredak u prethodne četiri godine kada je reč o sprovođenju Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, uprkos tome što se, kako kažu, suočavao sa tehničkim i drugim problemima.

Valja naglasiti da LAF Niš susretao sa nepotpunom tehničkom podrškom koja mu je obećana u lokalnoj samoupravi. Ovaj izazov je prevazilazio zalaganjem na volonterskom nivou, stvarajući uslove za svoj rad, jačanje kapaciteta, povezivanje sa antikorupcijskim institucijama i medijima - stoji u obrazloženju.

Inače, BIRODI je ocenjivao rad lokalnih antikorupcijskih foruma u Srbiji na osnovu procene stanja kapaciteta LAF-ova da sprovedu mere iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, stepena sprovedenosti tih mera, postignutih rezultata u njihovom sprovođenju, ali i celokupnog ambijenta u kojem deluju LAF-ovi.

U ovoj instituciji dodaju da je ovogodišnji i zaključak da su gradovi i opštine u Srbiji generalno najviše nazadovali u poslednje 4 godine kada je reč o borbi protiv korupcije.

Prema njihovim rečima, osim Niša i delimično Uba, u ostalim mestima je došlo do “vraćanja borbe protiv korupcije na nivo pre usvajanja Lokalnog plana za borbu protiv korupcije”, čime je nekoliko gradova, među kojima i Bujanovac, Lebane i Medveđa, dobilo status gradova u kojima borba protiv korupcije nije moguća. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mimica

    08:45 // 18. 12. 2014.

    Udarili su i na javne nabavke i nišekspres i na stranačka zapošljavanja i na Perišića. Ne rade oni selektivno, neko ti selektivno čitaš

  • ako se ne varam

    22:07 // 17. 12. 2014.

    od kada je LAF osnovan Naisus je jedini takav slucaj.Za Zavod za urb.od tada nije doneta nikakva gradska odluka o direktnoj pogodbi.Ti bi izgleda da udaraju i po sluicajevima kad nisu postojali? uh...

  • Petar Petrovic

    13:11 // 17. 12. 2014.

    Bravo. Hvala bogu da Niš bude bar u nečemu najbolji. Ili smo medju poslednjima ili nas nigde nema.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: