Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 23. 10. 2018.

| Društvo

Niški Mašinski fakultet dobio virtuelnu laboratoriju koja testira ceo proces proizvodnje

Autor:J. C. M. Izvor:Juzne vesti
3d laboratorija
Laboratorija koja ima vrednu i kompleksnu softversku platformu; foto: J. C. M.

Da proizvode poput automobila, aviona, motora i mašinskih delova osmisle, dizajniraju, zatim testiraju i simuliraju njihov rad i proizvodnju, i to u virtuelnoj realnosti imaće priliku da učine studenti i nastavnici Mašinskog fakulteta u Nišu gde je danas otvorena prva u Srbiji 3DEXPERIENCE laboratorija.

Student master studija niškog Mašinskog fakulteta Ivan Aranđelović ističe da će ovom laboratorijom dobiti priliku da oprobaju drugačiji način učenja, kao i da savladaju softverska rešenja koja sve više kompanija koristi.

U ovom programu možemo da projektujemo neki deo, osmislimo kako će on da izgleda, a potom pređemo na sledeću fazu razvoja koja je testiranje, da recimo proverimo da li je taj proizvod otporan na lom, da simuliramo njegov rad i kako se kreće. Onda možemo da pređemo na samu proizvodnju, dizajniramo celu liniju u fabrici i to i dalje sve pod jednom softverskom platformom, što je zaista neverovatno – kaže Anđelković.

Kroz softversku platformu 3DEXPERIENCE na razvoju jednog proizvodu mogu istovremeno na “cloud”-u da rade inženjeri, dizajneri, projektanti, menadžeri, kao i stručnjaci za marketing i prodaju.

dekan-masinskog-pavlovic-foto-jcm Dekan Mašinskog fakulteta kaže da će ovim dobiti studenti, ali i privreda; foto: J. C. M. Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Nenad T. Pavlović ističe da je cilj osnivanja 3DEXPERIENCE laboratorije da se poboljša nastava na fakultetu i unaprede uslovi za rad na naučno-istraživačkim projektima.

Cilj fakulteta je da obrazuje visokokvalifikovan i stručni kadar u oblasti mašinskog inženjerstva i inženjerskog marketinga, koji će dobiti dobro teorijsko znanje, ali i dovoljno praktičnog znanja koje će moći da primenjuju nakon završetka školovanja i lako nađu zaposlenje. Naš najveći resurs su upravo studenti – rekao je dekan Pavlović.

Ova laboratorija je rezultat zajedničke saradnje kompanije CADCAM Data iz Beograda i niškog Mašinskog fakulteta, a priliku da je koriste imaće studenti svih nivoa studija, istraživači i profesori.

Generalni direktor kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka objasnio je da će kroz jednu platformu multidisciplinarni tim imati priliku da sagleda kompletan životni ciklus proizvoda i tako iskusi šta stvara pre nego da ga napravi u realnosti. Vrednost ove laboratorije je, prema njegovim rečima, u komercijalnom svetu preko 200 miliona evra. 3d-laboratorija2-foto-jcm Upotreba specijalne platforme demontrairana kroz stvaranje robota Popija; foto: J. C. M.

Iako se u ovoj laboratoriji vide samo računari, oni su opremljeni 3DEXIPERIANCE platformom koja će omogućiti studentima i nastavnicima da umesto u realnoj laboratoriji eksperimente, simulacije i testiranje rade u virtuelnoj realnosti. Kada budu sigurni u ceo proces i performanse proizvoda, tada idu u stvarno kreiranje – objašnjava Čedomir Duboka.

Platforma 3DEXIPERIANCE može se koristiti u brojnim granama industrije – automobilskoj, vazduhoplovnoj, energetici, brodogradnji, elektronici…

Na otvaranju laboratorije demonstrirane su i neke od mogućnosti primene 3DEXPERIENCE platforme i rešenja koje integriše. Humanoidni robot Poppy tim iz Italije kreirao je uz pomoć ove platforme za 4 meseca, dok je “Utva” za stvaranje niskokrilca “Sova” koristila softvere iz ove platforme. Profesori Mašinskog fakulteta pokazali su primenu CAD i CAE softverskih rešenja u biomedicniskom inženjeringu i simulaciji mehaničkog ponašanja automobilskih pneumatika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Diznilend

    21:11 // 23. 10. 2018.

    Pa samo tu i mozemo nesto da proizvedemo... U virtuelnom svetu! Jer od proizvodnje i industrije nemamo vise ni sibice. Mozda bolje neka aplikacija za brze motanje kablova...

  • Nikola

    21:01 // 23. 10. 2018.

    Kod nas je sve virtuelno!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: