Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 24. 7. 2013.

| Društvo

Niški Medicinski priznat i u Kaliforniji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Medicinski-fakultet.JPG
Ilustracija; foto: www.medfak.ni.ac.rs

Diplomci Medicinskog fakulteta u Nišu moći će bez polaganja dodatnih ispita da nastave školovanje u američkoj državi Kaliforniji, jer je, kako tvrdi prodekan Višnjić, njen Medicinski odbor priznao studijski program tog fakulteta.

Ovo se odnosi samo na studente koji nastavu na niškom Medicinskom fakultetu slušaju na srpskom jeziku. Imaće pravo da u Kaliforniji apliciraju za dobijanje dozvole za obavljanje staža ili sertifikat lekara opšteg ili hirurškog usmerenja

Za školovanje na jednom od preko 20 kalifornijskih univerziteta ili rad u tamošnjim zdravstvenim centrima biće dovoljno znanje engleskog jezika i polaganje državnog ispita, objašnjava prodekan Medicinskog fakulteta Milan Višnjić.

- Ranije su naši studenti u Americi morali da polažu ispite "step 1" i "step 2" za koje je trebalo oko 2 godine, a sada imaju diretnu prohodnost za dalje školovanje - kaže Višnjić.

On dodaje da je ovo izuzetno veliki uspeh za fakultet koji je u proceduru priznavanja od strane kalifornijskog odbora ušao još pre 4 godine.

- Prvo nas je priznala Evropa, a sada to čini i Amerika. Polako se vraćamo tamo gde smo nekad bili - smatra Višnjić.

Medicinski odbor Kalifornije dodao je niški Medicinski fakultet na listu priznatih, na kojoj se iz Srbije nalaze još i fakulteti medicine univerziteta u Kragujevcu i Novom Sadu. Milan VIšnjić Milan Višnjić, arhivska fotografija

U dokumentu koji je od Programa za licenciranje Medicinskog odbora Kalifornije niškom fakultetu stigao kao odgovor, navodi se da se priznavanje ne odnosi na studijsku grupu koja nastavu sluša na engleskom jeziku. Za njeno licenciranje potrebno je da rukovodstvo Fakulteta podnese poseban zahtev i dodatnu dokumntaciju.

Zbog stranih studenata medicine koji prve dve godine u Nišu nastavu slušaju na engleskom jeziku, to će biti učinjeno, ali, kako najavljuje prodekan Višnjić, ne pre jeseni.

Prema njegovim rečima, u evropske zemlje, a najviše u Nemačku, do sada je otišlo stotinak diplomaca niškog Medicinskog fakulteta. Najčešće biraju specijalizacije neurohirurgije, hirurgije, anezteziologije i radiologije. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • student

    10:04 // 25. 7. 2013.

    Sve čestitke profesoru Višnjiću. Ono što je on uradio za fakultet je za svaku pohvalu i divljenje. Ovi što Vas ne vole neka pišu i dalje naručene komentare. Profesore Vi ste genije. Svako dobro.

    • Kolega

      14:14 // 25. 7. 2013.

      E, kolega...ako zaista mislis da ti fakultet nesto vredi, probaj da uradis nekoliko blokova pitanja za ovaj americki drzavni, pa ces da vidis koliko je sati.

    • Jovan

      15:44 // 25. 7. 2013.

      Ko drugcije kaze, taj klevece i laze, a?

  • Marko

    08:02 // 25. 7. 2013.

    Ko jos cuva ovog Visnjica, posle tolike korupcije i zaposljavanja svojih rodjaka on je i dalje tu... Sta radi ovaj grad, policija, gradonacelnik??? Dokle vise???

  • Stevan I.

    00:29 // 25. 7. 2013.

    Prodekane, pa zasto na sajtu Medicinskog borda Kalifornije onda pise da je za dalje usavrsavanje uslov minimumalan skor od 75 i za "step 1" i za "step 2" ako ti kazes da ne treba?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: