Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 7. 6. 2018.

| Društvo

Niški Ogranak SANU za akademike predložio korumpirane profesore

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet
Korumpirani, ali sa bogatim naučnim radom; foto: JV/V. Milić

Dekan niškog GAF-a Petar Mitković i profesor i bivši predsednik Saveta Fakulteta umetnosti Dragan Žunić, koji su svoje sinove “udomili” na fakultetima na kojima rade, bili su kandidati za dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti. Predsednik niškog Ogranka SANU, koje ih je predložilo za akademike, kaže da oni ipak nisu dobili dovoljno glasova za ove pozicije.

Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, kako kaže predsednik Ninoslav Stojadinović, predložio je da dopisni članovi budu profesori za koje je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da su kršili zakone. Petar Mitković Dekan GAF-a Petar Mitković u sukobu interesa, Agencija predložila njegovu smenu; foto: printskrin gaf.ni.ac.rs

Tako je njihov izbor bio aktuelni dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petar Mitković, čiju smenu je Agencija nedavno predložila, jer je učestvovao u izboru sina člana Saveta i ćerke prodekana pomenutog fakulteta za asistente, a dodatno je u sukobu interesa, jer je prodekan na GAF-u prethodno zaposlio njegovog sina.

Profesor Dragan Žunić sa Fakulteta umetnosti je kao predsednik Saveta odbio da smeni dekanicu Suzanu Kostić, koja je na fakultetu zaposlila njegovog sina, te je Agencija zbog toga pokrenula postupak protiv njega. Dragan Žunić Profesor i bivši predsednik Saveta FU Dragan Žunić odbio da smeni Suzanu Kostić; foto: artf.ni.ac.rs

Međutim, iako su povezani sa koruptivnim delima na niškim fakultetima, Ogranak SANU taj deo njihove biografije nije uzimao u obzir, te ih je predložio da budu akademici, a Stojadinović pojašnjava da je to “zato što su ostvarili zapažene naučne rezultate”.

U prethodnom izbornom periodu Petar Mitković je bio kandidat odeljenja likovnih i muzičkih umetnosti, tada nije bilo Ogranka. Jednostavno, preovladao je stav da bi tu kandidaturu trebalo ponoviti. Što se tiče Žunića, on je od osnivanja Centra za istraživanje SANU bio na raznim funkcijama, ima zapažene rezultate i uticaj, plus naučni rad, predavanja na Kolarcu u Beogradu, i to je bio neki razlog da on bude kandidat - pojašnjava Stojadinović.

Na pitanje kakva se poruka šalje akademskoj zajednici, kada se za akademike predlažu korumpirani profesori, Stojadinović kaže da se Ogranak “ne bavi Agencijom, antikorupcijskim savetima” i sličnim organima, već gleda rezultate kandidata. Ninoslav Stojadinović Predsednik Ogranka SANU u Nišu Ninoslav Stojadinović kaže da stoje iza ovakve odluke; foto: JV

Onda kad se sazna ko su kandidati onda nama počnu da pristižu razne pritužbe - ko je od koga bolji, ko je šta uradio, što sa nama apsolutno nema nikakve veze. Znači mi apsolutno stojimo iza ovih predloga, to su ljudi koji su zaslužili, a odeljenja su na svojim glasanjima pokazala - dodaje Stojadinović.

Inače, predlozi da pomenuta dva kandidata budu dopisni članovi nisu izglasana na odeljenjima SANU, te oni neće ići na završno glasanje koje treba da se održi 8. novembra.


Sa juga Srbije prošla 3 kandidata za akademike

Niški Ogranak je predložio ukupno 7 kandidata za dopisne članove SANU, priča Stojadinović, a dovoljan broj glasova odeljenja dobilo je njih dvoje. To su profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu Vlada Veljković i profesor niškog GAF-a Slaviša Trajković.

Za redovnog člana predložen je potpredsednik niškog Ogranka i aktuelni dopisni član Milorad Mitković, inače ortoped i hirurg.

Osim pomenuta dva “korumpirana predloga”, među 7 predloženih kandidata, kaže Stojadinović, bili su i Gordana Kocić sa Medicinskog fakulteta, Gordana Stojanović sa Prirodno-matematičkog i Goran Ristić profesor Elektronskog fakulteta.

Ukupno je bilo 26 kandidata sa svih 8 odeljenja za dopisne članove SANU. Ako gledamo na primer Ogranak u Novom Sadu koji ima 3 kandidata koji su prošli i s obzirom na to koliko postoji taj Ogranak i da je on potekao iz Vojvođanske akademije, mislim da Niš mora da bude zadovoljan. Ovo je prvi put, nismo imali dobar uvid u sve kandidate, možda je i neka greška napravljena u predlaganju, ali sam siguran da za 3 godine neće biti ni najmanja sitnica što se grešaka tiče - kaže Stojadinović.

Da bi Vlada Veljković i Slaviša Trajković zvanično postali dopisni, a Milorad Mitković redovni član SANU sa juga Srbije, dodaje Stojadinović, treba da dobiju više od 50 % glasova svih članova Srpske akademije nauka i umetnosti, na izborima koji su zakazani za 8. novembar.

Podsetimo, Niš je Ogranak SANU dobio u septembru 2016. godine, a zvanično je počeo sa radom novembra iste godine, kada je formirano rukovodstvo na čelu sa akademikom Ninoslavom Stojadinovićem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alavost, na zvanje

    18:28 // 19. 10. 2018.

    "Niš mora da bude zadovoljan"!? Ne razumem. Je li od značaja i teritorijalna pripadnost? Skoro čitam, Srbija ima preko hiljadu "falš" doktora nauka. Koliko će ova cifra, za koju godinu, da iznedri akademika?

  • Petar I

    08:00 // 10. 6. 2018.

    Zašto nas neobaveštene ne upoznate sa naučnim doprinosima Stojadinovića, Žunića i dr. Jako me zanima čime su i koliko zadužili srpski narod. A o anatomiji morala, drugi put.

  • Srdjan Pesic

    11:13 // 8. 6. 2018.

    Iza Trajkovica i Veljkovica, mora da stane ceo intelektualni jug. U moru prljavstine, nepotizma i korupcije, ovo je nesto najlepse sto nam se moglo desiti. Hvala Juznim sto promovisu prave vrednosti. To moraju da rade i drugi mediji. SANU ce dobiti respektabilne naucnike, Srbija veru u rad i vrednosti a jug ponos u vrhu srpske nauke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: