Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 28. 2. 2017.

| Društvo

Niški “Otvoreni klub” slavi 20 godina postojanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Mnogo mladih bilo je deo
Mnogo mladih bilo je deo "Otvorenog kluba" za 20 godina postojanja; foto: Otvoreni klub

Unapređenje položaja dece i mladih, kao osnovni cilj ove organizacije, ostvaren je kroz radionice za srednjoškolce, “Forum teatar” koji se bavi društvenim promenama i Međunarodnom razmenom sa mladima iz Švajcarske. To je deo onoga što je obeležilo rad “Otvorenog kluba” za 20 godina koliko postoje u Nišu.

Organizacija je počela aktivno da radi početkom 1997. godine i od tada im je cilj bio da unaprede položaj dece i mladih.

U početku je akcenat stavljen na decu iz marginalizovanih grupa, pojašnjava direktorka Olgica Bajić, a sada rade sa decom iz svih društvenih grupa, vodeći računa da i najsiromašnija deca imaju mogućnost da učestvuju u svim aktivnostima kroz različite programe.

Za ovih 20 godina, kaže Bajićeva, aktivno su radili i po nekim svojim aktivnostima postali poznati u Nišu. Jedna od aktivnosti je program namenjen mladima, u okviru koga se, između ostalog, organizuju različite radionice u večernjim satima za srednjoškolce.

Najaktivniji iz tih radionica čine “Omladinsku mrežu”, neformalnu grupu aktivista koji participiraju u svim našim programima koje zajedno kreiramo. Prosečno oko 40 mladih u toku godine bude deo toga, oni se smenjuju, odrastaju, dolaze novi i svi oni su “motor” tog omladinskog aktivizma - objašnjava Bajićeva.

Specifični su, dodaje, po povezivanju mladih kroz Međunarodnu razmenu sa Švajcarskom koju organizuju od 2004. godine. Oko 500 mladih srednjoškolaca, kaže, imalo je priliku da upozna svoje vršnjake iz drugih zemalja i razmeni iskustva sa njima. Različite aktivnosti su organizovali za mlade u Nišu; foto: Otvoreni klub Različite aktivnosti su organizovali za mlade u Nišu; foto: Otvoreni klub

Mladi najčešće postanu deo "Otvorenog kluba" pre nego što krenu u školu, dodaje Bajićeva, i kod njih ostaju do kraja srednje škole, a nekad i duže. Obično nakon toga, kaže, ta deca postaju volonteri i aktivisti u studentskim organizacijama, a smatra da je to veliki benefit za njih.

Socijalne teme obrađujemo kroz “Forum teatar”, to je teatar za društvene promene i interaktivan je i sve što radimo u našim programima radimo uz primenu interaktivne metode i time pokušavamo da utičemo na promenu svesti i da preventivno delujemo u vezi različitih tema - kazala je Bajićeva.

Njihovi programi i aktivnosti se odnose na interkulturalnost, nenasilje, toleranciju, antidiskriminaciju, a obrađuju i teme koje se tiču ljudskih prava i prava dece. Bave se i bezbednošću dece na internetu, kao i inkluzivnim obrazovanjem.

Mi smo za ovih 20 godina razvili nekih 6 naših programa, to su oblasti kojima se bavimo kroz različite projekte, a do sada smo imali 86 projekata, u zadnjih desetak godina najviše projekata je podržala delegacija Evropske unije u Srbiji i ovaj donator je obeležio čitav razvoj “Otvorenog kluba” poslednjih godina - objašnjava Bajićeva.

Pored rada sa decom, mnoge obuke su organizovali i za nastavnike i roditelje, a bilo je i aktivnosti koje su sprovodili sa niškim osnovcima u njihovim školama.

Na obeležavanju 20 godina postojanja Društva za razvoj dece i mladih “Otvoreni klub”, mladi iz Kluba izveli su predstavu koju su sami osmislili. Dodelili su i nagrade za najbolju priču o kršenju dečijih prava i za najbolji logo koji su radila deca.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: