Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 20. 3. 2024.

| Društvo

Niški "Parking servis" kupuje nove boje, ali i one koje nisu propisane pravilnikom

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
farbalica
Sve boje "Parking servisa"; ilustracija; foto: J. A.

Iako je pravilnikom propisano da se oznake na putevima u Srbiji obeležavaju belom, žutom i eventualno plavom bojom, niški JKP Parking servis, pored tih, kupuje preko tendera po 150 kilograma crvene, zelene, sive i crne boje. V. d. direktorke Aleksandra Božanić kaže da će ih koristiti za parking mesta u crvenoj i zelenoj zoni, dok će sivom i crnom "maskirati" oznake koje više ne važe.

Zelenom i crvenom će, navodi Božanić, biti obeležena parking mesta u tim zonama, odnosno biće ispisani brojevi za plaćanje parkinga. Zelena je namenjena i za parking mesta sa punjačem za električne automobile i za parkinge za bicikle u Čairu.

Crvena boja za puteve se koristi za obeležavanje biciklističkih staza i obeležavanje oznaka na parking mestima u crvenoj zoni (primer je bio u Ulici 7. juli, na šta su građani dobro reagovali), a u pojedinim slučajevima i pešačkih prelaza - kaže Božanić.

Dodaje da će sivom i crnom prekrivati oznake na putu kad dođe do izmena i kada je potrebno maskirati ranije oznake.

Svaka od ovih boja se koristi i po zahtevu trećih lica. Napominjem da je predviđena količina boja, koje se ne nalaze u Pravilniku, 27 puta manja od količine boje koja se inače koristi za oznake na kolovozu u skladu sa Pravilnikom - navodi Božilović.

Procenjenu vrednost nisu naveli, pa za sada nije poznato koliko će građane Niša koštati nove boje za obeležavanje puteva. V. d. direktorka kaže da tu informaciju nisu objavili da bi došli do što povoljnije ponude.

U Pravilniku je, inače, navedeno da su oznake na putu bele boje. Istaknuti izuzeci su oznake za zonu radova, za regulisanje vozila javnog prevoza, za trake za elektronsku naplatu putarine, za površine posebnih namena i za parking mesta za osobe sa invaliditetom.

Dozvoljeno je da se delovi oznaka za parking mesta za OSI obeležavaju i plavom bojom.

Parking servis je raspisao nabavku za 15.000 kilograma bele, 1.000 kilograma žute i 150 kilograma plave boje.

Međutim, to niško javno preduzeće planira da kupi i crvenu, zelenu, sivu i crnu, koje se u Pravilniku ne spominju, i to ukupno 600 kilograma, od svake po 150. Osim boja, kupuju i razređivače, lakove i drugi materijal.

Tehnika nabavke je okvirni sporazum sa jednim privrednim subjektom, a rok za podnošenje prijava 29. mart.

JKP “Parking servis”- Niš se bavi obeležavanjem saobraćajnica, biciklističkih staza, parking mesta i ostalih površina, kako po nalogu upravljača puta tako i po zahtevu trećih lica. Objavljenom JN je, pored tri boje koje su predviđene Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, predviđena i mogućnost nabavke (ali ne i obaveza) sive, crne, zelene i crvene boje za puteve.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    21:05 // 20. 3. 2024.

    Da li ce opet proci Pamax trgovina i biti opet privodjenja istih lica ostaje da se vidi

  • Naissus

    18:09 // 20. 3. 2024.

    Meni nije jasno zašto lešinar slika vozila koja se privremeno zaustave na pola trotoara? Smetaju pešacima? Ok, ali kako onda ne smetaju pešacima parking mesta koja su iscrtana na pola trotoara???

    Koja je to logika, aman bre!?

  • Miki

    15:08 // 20. 3. 2024.

    Nije po pravilniku, ali ce da olaksa onome ko parkira vozilo i da odmah zna u kojoj je zoni parkirao i na koji broj da posalje SMS.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: