Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 18. 8. 2021.

| Društvo

Niški "Parking servis" uvodi "Oko sokolovo", a opozicija ukazuje na zloupotrebu u tenderu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
parking
Tender raspisan, suspendovan, pa nastavljen; foto: čitalac

Tender za nabavku sistema koji bi trebalo da proverava da li su vozači u Nišu propisno parkirali automobil JKP Parking servis raspisao je 19. maja, a pre pet dana su otvorene ponude. Dok iz ovog javnog preduzeća nema odgovora o tome da li je i ko izabran za najpovoljnijeg ponuđača i koji će iznos biti izdvojen, deo niške opozicije tvrdi da je firma koja je nudila donaciju i nižu cenu odbijena i da će Oko sokolovo koštati Nišlije nekoliko stotina hiljada evra.

Nabavka sistema za kontrolu i naplatu parkiranja putem mobilnog video nadzora raspisana je krajem maja, da bi sredinom juna bila suspendovana zbog podnetog zahteva za zaštitu prava. Ovaj zahtev je odbijen i postupak je početkom avgusta nastavljen, te je kao rok za prijavu i datum otvaranja ponuda određen 13. avgust.

Zvanične odluke o tome ko će dobiti posao na ovom tenderu nema u dostupnim bazama, a na pitanja Južnih vesti o tome kako će tačno ovaj sistem u Nišu funkcionisati, kada će biti uveden, zašto je postupak bio suspendovan, ko je izabran za najboljeg ponuđača i koji će iznos biti izdvojen - nema odgovora iz Parking servisa do objavljivanja ovog teksta.

Međutim, iz Demokratske, Narodne i Stranke slobode i pravde poručuju da su ljudi koji su radili u policiji, a koji su sada u penziji, uočili zloupotrebu prilikom sprovođenja ovog postupka.

niška opozicija Niška opozicija smatra da će "Oko sokolovo" osiromašiti građane; foto: T. R.Kako tvrde, jedna firma je nudila donaciju i pet puta nižu cenu od ponuđača koji je izabran. Poverenik Gradskog odbora Demokratske stranke Dragoljub Zdravković kaže da će nešto što je moglo da košta malo ili da bude besplatno biti plaćeno više stotina hiljada evra.

Mi Nišlije platićemo nekoliko stotina hiljada evra nešto što bismo mogli da dobijemo besplatno. Ponuđena je donacija, nešto što je besplatno, ali nešto što bi građane Niša koštalo malo ili nimalo biće plaćeno više hiljada evra - ističe Zdravković.

Dodao je da će ovaj sistem preko kazni dodatno osiromašiti građane i pozvao gradsku vlast da obustavi nabavku.

Džipovi koji će biti kupljeni ovim tenderom mogu poslužiti i u neke druge svrhe, pa se pitamo da nije ovo možda investicija u naredne izbore jer znamo da su džipovi nekima osnovno sredstvo u kampanji. Ovo će preko kazni dodatno osiromašiti ionako osiromašen narod. DS poziva gradsku vlast da odmah obustavi ovu štetnu nabavku - rekao je Zdravković.

Da je čudno odbiti donaciju i izabrati skuplju ponudu smatra i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević.

Uputili smo zahtev za informacije od javnog značaja Parking servisu, a sada ih pitamo i javno - na koji način je ispitana potreba za nabavljanje ovih vozila? Kako je urađeno istraživanje? Da li je i kada rađeno ispitivanje tržišta? Koja je vrednost opreme i vozila? Koji je broj prispelih ponuda? Naravno, tražili smo i zapisnik sa otvaranja ponuda - navodi Milošević.

Nejasno je, kažu iz opozicije, i to što Niš ima oko 3.000 parking mesta, a dobiće 25 "rendž rovera" za sistem Oko sokolovo.

Niš ima 3.150 parking mesta na preko 200.000 stanovnika i jasno je da je to nedovoljno, a da je kupovina "rendž rovera" suluda. Nišlije znaju koliki je problem sa parkiranjem i znaju kako je kad nastane kolaps. Umesto da paralelno i planski rešava problem sa parkiranjem, naša vlast će kažnjavati građane kao da su sami krivi što nemaju gde da parkiraju - objašnjava Milošević.

Podsetimo, gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je još u oktobru prošle godine da će Oko sokolovo u Nišu biti uvedeno 2021. i rekla da bi se time uveo komunalni red i dopunila gradska kasa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milosms

    20:31 // 31. 8. 2021.

    Ništa, da se skupe gradjani i kolima da blkiraju parking servis, mada njih bas briga, oni jedva cekaju da ne rade

  • Maras

    14:07 // 25. 8. 2021.

    Neki dan udarili devojcicu koja je morala da sidje na kolovoz u ul. Kosovke devojke jer je neki gedza stao kod rostilja zauzeo trotoar da kupi sebi pljeskavicu. Pa zamislite da je to bilo vase dete da li bi pisali ovakve gluposti. Koga briga sto ste vi kupili stan bez parkinga, kucu bez dvorista ne morate voziti auto, kupite sebi bicikle ili kartice za gradski prevoz. Oko Sokolovo za spas dece.

    • Trlaja

      12:32 // 31. 8. 2021.

      Jado jadna pa to oko sokolovo nece da pomeri taj uto nego ce gedza da krka a deca da stradaju treba patrole ko u beogradu da nesmes da stanes ns put koji ima prometa .. A oko sokolovo ce unistiti grad .. Kupicu konjce pa neka ga snima to tebi drago oko sokolovo

  • Aleksandar Stankovic

    11:11 // 19. 8. 2021.

    Zivot nase dece nema cenu da trotoari budu mesto za djake i pesake a ne za sivonje i manijake sa besnim automobilima. Bravo za ovu sposobnu i hrabru zenu. Ta investicija ce vrlo brzo da se vrati a normalni gradjani, majke sa kolicima , decica bice bezbedni.

    • Sky Walker

      00:06 // 20. 8. 2021.

      Pravi komentar,na pravom mestu..
      Ne mogu da shvatim, da jedan deo javnog mnjenja može da ima tako devijantan pristup, ovako ozbiljnoj temi.
      Suština jeste u povećanju bezbednosti građana, koju smo mi ugrozili svojim ponašanjem,odnosno bahatim i nepopisnim parkiranjem.
      Sada kada postoji način da se takvo ponašanje sankcioniše, ni to nije dobro.
      Sve pohvale prvoj dami,na održanoj reči ..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: