Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:56, 2. 2. 2021.

| Društvo

Niški Univerzitet među 1.500 svetskih i treći u Srbiji po vidljivosti na internetu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm
Našao se u među 1.500 najvidljivijih, treći u Srbiji; foto: J. C. M.

Od skoro 12.000 svetskih univerziteta Vebometriks je Univerzitet u Nišu rangirao na 1462. mesto prema vidljivosti naučnih i istraživačkih rezultata i postignuća objavljenih na internetu, a u Srbiji je na trećoj poziciji.

Webometrics Ranking of World Universities je inicijativa istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom telu u Španiji, a od 2004. dva puta godišnje objavljuje rang-liste svetskih univerziteta na osnovu vidljivosti na internetu.

Listu prave na osnovu četiri indikatora - prisustva na internetu, uticaja, otvorenosti i izuzetnosti, odnosno univerzitete rangiraju na osnovu toga koliko publikacija imaju na internetu, koliki one uticaj imaju i koliko su citirane.

Namera nam je da motivišemo institucije i pojedince u akademskoj i naučnoj zajednici da njihovo prisustvo na internetu reflektuje njihove aktivnosti i značaj. Ako je prisustvo na vebu daleko ispod očekivane pozicije, s obzirom na reputaciju koju neka naučna ili akademska institucija ima, univerzitetska uprava treba da preispita svoju politiku koja se tiče interneta, transparentnosti rada, slobodnog pristupa rezultatima, i da radi na povećanju obima i kvaliteta elektronskih publikacija - navode na sajtu.

vebometriks Rangiran kao treći u Srbiji; foto: ni.rs Na njihovoj listi našao se i niški Univerzitet koji je, od skoro 12.000 univerziteta iz celog sveta, među 1.500 najvidljivijih i nalazi se na 1462. mestu.

Prema januarskom izveštaju Vebometriksovog sistema rangiranja univerziteta na osnovu njihove prisutnosti na vebu, odnosno vidljivosti njihovih akademskih (naučnih i istraživačkih) rezultata i postignuća objavljenih na internetu, Univerzitet u Nišu se našao na trećem mestu svih rangiranih univerziteta i visokoškolskih institucija iz Srbije u 2020. godini - navode na sajtu Univerziteta.

Niš je na trećem mestu nakon Beograda i Novog Sada, među srpskim univerzitetima, a u prvih 100 na svetu uglavnom su univerziteti Sjedinjenih Američkih Država, a prvi na svetu Univerzitet u Vašingtonu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • SUPER !!!

    11:59 // 2. 2. 2021.

    PMF U NEUSLOVNOJ ZGRADI.
    FU U NEUSLOVNIM ZGRADAMA.
    ONO KAO FILOZOFSKI , ŠTA REĆI.
    ...

  • Mara

    11:15 // 2. 2. 2021.

    Smešno

  • Stojko

    10:57 // 2. 2. 2021.

    Još jedna činjenica doprinosi rejtingu. Ovih dana AKTUELNA.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: