Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 14. 6. 2019.

| Društvo

Niški Univerzitet slavi 54-godišnjicu, najavili nove master studije za IT

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Univerzitet
Za rektora godina samo uspešna; foto: JV/J. A.

54. rođendan niški Univerzitet proslavlja sa željom da uskoro akredituje novi studijski program na masteru na kome bi studenti tri semestra učili o inteligentnoj analizi podataka, kaže rektor Dragan Antić, koji je sumirajući utiske imao samo reči hvale za prethodnu akademsku godinu.

Niški Univerzitet je uz pomoć profesora Prirodno-matematičkog i Ekonomskog fakulteta razvio studijski program iz oblasti informacionih tehnologija, priča rektor Antić, a tek kada bude akreditovan studenti će moći da upišu master studije.

Biće akreditovan, trajaće 3 semestra i biće različit od postojećih studijskih programa master akademskih studija koji su najčešće dva semestra. Ovaj će biti tri semestra i specifičnost je da treći semestar je veza sa privredom i mnogo duža i intenzivnija stručna praksa tih budućih studenata - dodaje Antić.

Studijski program zvaće se Inteligentna analiza podataka, a Antić kaže da će studenti moći da primene znanje koje u okviru njega steknu i u javnom sektoru, ali i u institucijama i firmama u Srbiji i inostranstvu. Dragan Antić Rektor samo o uspesima, o spornim dekanima ni reč; foto: JV

Biće na Univerzitetu u Nišu multidisciplinaran, a uključivaće dominantno profesore PMF-a i Ekonomskog fakulteta. Svakako tu će biti mesta i za profesore ostalih fakulteta saglasno sa njihovim kompetencijama - ističe rektor.

Univerzitet je sa ovom idejom konkurisao i dobio odobrenje od Ministarstva prosvete i rektor najavljuje da će biti finansiran iz državnog budžeta sa 6 miliona dinara.

Rektor je inače ovu novinu za nišku akademsku zajednicu najavio na 54-godišnjici Univerziteta, na kojoj je podsetio šta je obeležilo prethodnu godinu.

Govorio je samo o pozitivnim stvarima i dostignućima, među kojima je i do sada najbolji plasman na Šangajskoj listi svetskih univerziteta i to u oblasti matematike, hemije i sporta. Tu je i Erazmus povelja za kvalitetan rad u oblasti internacionalizacije, dodaje, kao i infrastrukturni projekti poput izgradnje Naučno-tehnološkog parka i Laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta.

Uz to je niški Univerzitet, podseća, postao deo balkanske asocijacije, a nedavno su košarkaši na turniru u Moskvi bili najbolji.

Ipak, ono što je takođe obeležilo univerzitetsku godinu, a o čemu rektor Antić nije govorio, su i nerešeni problemi na tri niška fakulteta, čiji dekani su umesto smene zbog korupcije, i dalje na čelu Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • D

    09:38 // 15. 6. 2019.

    Sta bi sa ova tri fakulteta nakon dolaska MINISTRA?
    Rektor se pravi MUTA, pa zato o kosarci prica ili se pravi KOSTUNICA pa nije obavesten, koj mu je vrag?

  • Perica

    00:55 // 15. 6. 2019.

    Bice kaze na Univerzitetu. A u kojim ucionicama i laboratorijama? Mozda ce studenti sedeti na unutrasnjem stepenistu? Ako bude na PMF-u i Ekonomskom, sta ce tu onda Univerzitet? Da nije tu nesto oko para kad se Univerzitet na celu sa rektorom gurnuo u to?

  • Pera Mika Zika

    21:02 // 14. 6. 2019.

    Sta ce to profesorima sa Elektronskog. Oni drze nastavu bar na deset drugih fakulteta i samo im jos to treba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: