Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:22, 8. 4. 2024.

| Društvo

Niški Zeleno-levi front na Međunarodni dan Roma: Tek svaki 50. Rom doživi 55. godinu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Romi
Kažu da zbog teškog života tek 50. Rom doživi 55 godina; foto: Vanja Keser

Visoka stopa nezaposlenosti, loši uslovi stanovanja i obrazovanja i dalje su uz diskriminaciju najveći problemi Roma u Srbiji, kažu iz niškog Zeleno-levog fronta. Navode i da su problemi romske zajednice svedeni samo na projektne aktivnosti civilnog sektora.

Međunarodni dan Roma obeležava se danas, a Robert Kasumović iz Zeleno-levog fronta kaže da je to još jedan povod da skrene pažnju da je romska nacionalna manjina još uvek najsiromašnija i najdskriminisanija grupa stanovništva u Srbiji.

Problemi romske zajednice svedeni su na projektne aktivnosti civilnog sektora. Neophodno je da država pokaže političku volju i konkretnim merama pokrene proces inkluzije Romskog stanovništva. Moramo da politizujemo probleme romske nacionalne manjine - rekao je Robert Kasumović.

Ističe i podatak da zbog teškog života tek svaki 50. Rom doživi 55 godina i upozorava da vladajuća stranka ni nakon više od 10 godina ne čini ništa značajno da bi olakšao život Romima i Romkinjama.

Naprotiv, javnim vređanjem pripadnika Romske nacionalne manjine, čestim isključenjima struje u romskim naseljima i ignorisanjem problema sa kojim se Romi i Romkinje suočavaju, Srpska napredna stranka učinila je njihove živote još težim - zaključuje Kasumović.


Napredak postoji, ali svakodnevni život nije poboljšan

Da se Romi i dalje suočavaju sa problemima siromaštva i diskriminacije, tvrdi i zaštitnik građana Zoran Pašalić i napominje da je zbog toga važna podrška lokalne zajednice, ali i celog društva kako bi se poboljšao položaj romske zajednice.

Međutim, napominje da je u Srbiji načinjen veliki napredak kada su u pitanju prava Roma.

Država je preduzela niz mera u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, ali svakodnevni život Roma nije u velikoj meri poboljšan. Školovanje treba da im bude pristupačnije kao i redovna zdravstvena zaštita, a lakše zapošljavanje i podsticaji za samozapošljavanje osnov za smanjenje siromaštva - naveo je Pašalić.

Podsetimo, među većim problemima je i sklapanje brakova između adolescenata, tvde sociolog Dragan Todorović i Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit i slažu se da su dečiji brakovi lišavanje osnovnih ljudskih prava, koji vode u siromaštvo i potencijalno nasilje u porodici. Rizik od sklapanja brakova, prema njihovim podacima, u 2022. godini bio je 17% veći u odnosu na dve godine ranije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Бата Рака из Ниш

    13:34 // 8. 4. 2024.

    Држава је за Роме заинтересована само око избора а постоји и превише предубеђења о њима и дискриминације која се из њих рађа.
    С друге стране, због таквог односа, не постоји довољна мотивација код Рома да се заинтересованије укључе у процеs образовања који би им омогућио еманципацију.
    Тако се вртимо у "зачараном" кругу...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: