Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 8. 1. 2024.

| Društvo

Niški "Zoo Planet" u 2023. spasao više od 80 životinja, stalno finansiranje cilj u ovoj godini

Autor:Jovana Stojanović Izvor:Južne vesti
1280x0_Screenshot-2023-05-31-at-09-50-27
Aurelia jedna od životinja koju smatraju herojem u 2023. godini; foto: JV

Heroj među spašenim životinjama u 2023. godini je za volontere niškog Udruženja "Zoo Planet" kobila Aurelija koja je spašena nakon što je vlasnik pretukao, a to je i prvo kažnjavanje zatvorom za zlostavljanje životinja zabeleženo u Srbiji. Više od 80 spašenih jedinki je prošle godine bilo u njihovom "Zoo kutku", neke su vraćene u prirodu, a neke pronašle nove vlasnike. Da bi svoju misiju nastavili i 2024. ističu da im je cilj stalna finansijska podrška gradskih ili državnih institucija.

800x600_konjic "Zoo planet" je mnogima prva adresa za spašavanje životinja; foto: Zoo planet Prva adresa mnogim Nišlijama koji žele da zbrinu ili spasu neku povređenu životinju uglavnom je Udruženje "Zoo Planet", u čijem kutku su se i tokom prošle godine našle mnoge jedinke kojima je bila potrebna nega i pomoć.

Ipak, oni nisu zvanično nadležni u Nišu za pomoć životinjama, iako jesu spasili mnoge.

Dušan Stojanović kaže da im je i 2023. godina bila izazovna, a mnoge akcije koje su sproveli ostavile su jak utisak i na njih, kao i na javnost uopšte. konjić Aurelia preživela zlostavljanje vlasnika koji je kažnjen zatvorom; foto: Udruženje "Zoo Planet"

Bile su to teške i kompleksne akcije, a i velika požrtvovanost volontera kako bi spasili mnoge jedinke, ali na žalost i pored velikog truda i angažovanja neke nismo uspeli da oporavimo. Radujemo se što smo se zajedničkim snagama sa saradnicima iz Udruženja Pit uspeli da se izborimo za pravdu i kažnjavanje zlostavljača pa je ove godine po prvi put u Srbiji zlostavljač životinja kažnjen zatvorom - ističe Stojanović.

Upravo kobilu Aureliju, koju su spasili i zbrinuli u maju nakon što je vlasnik pretukao i bila je dugo u životnoj opasnosti, izdvajaju kao heroja 2023. godine.

Poseban utisak na njih ostavila je i jedna od poslednjih spašenih životinja, divlja mačka koja je nakon njihove nege vraćena u prirodu, kao i spašavanje konja Moroa.

On je definitivno simbol zanemarivanja i zlostavljanja konja u našem gradu i nadamo se da će njegova situacija pokrenuti promenu ophođenja prema ovoj vrsti u gradu. Teški trenuci su uvek prisutni, ali se trudimo da ih što brže prebrodimo - kaže Dušan.

divlji mačak Hrabri divlji mačak vraćen u prirodu nakon zbrinjavanja; foto: Zoo planet Niš Osim njih Dušan ističe da je u prošloj godini kroz "Zoo kutak" prošlo više od 80 spašenih životinja, neke od njih su vratili prirodi, a bilo je i onih koje su pronašle nove vlasnike.

Iz godine u godinu stičemo sve više iskustva, poboljšavamo uslove čuvanja i jačamo kapacitete za profesionalnije delovanje. Pored konkretne zaštite radili smo i na edukaciji dece i mladih, a i na promociji turizma i zdravih stilova života - dodaje Dušan.

Kako bi i ove godine nastavili svoju misiju zbrinjavanja životinja njihov cilj i plan je da pokrenu pitanje stalne finansijske podrške gradskih ili državnih institucija. Dušan objašnjava da je to neophodno kako bi pojačali kapacitet delovanja, jer u suprotnom neće moći da odgovore na sve pozive i intervencije zbog nedovoljnih finansijskih kapaciteta, ali i ljudskih resursa koji su im neophodni. Kobila Aurelia Kobila se uspešno oporavila u "Zoo kutku"; foto: JVV/T. T.

Drago nam je da iz godine u godinu imamo sve veću podršku zajednice i pojedinaca koji prepoznaju naš rad i delovanje i koji zaista pomažu kada nam je pomoć najpotrebnija. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim pojedincima i kompanija koje nas podržavaju i koji nas tokom vikenda posećuju i na taj način nam daju volju da činimo dobra dela - zaključuje Dušan.

Njihov rad trenutno zavisi od dobre volje pojedinaca i kompanija koje donacijama pomažu, a najviše im je to potrebno tokom zime, pa oni koji su u mogućnosti mogu da pomognu uplatama na račun Udruženja 105-22423-78.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: