Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:09, 4. 7. 2021.

| Društvo

Niški advokati protestuju zbog novog tumačenja Zakona po kome banke mogu da naplate građanima troškove obrade kredita

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
viši sud niš
Protest zakazan za 14 sati; foto: JV-S. Marković

Nakon najave i predloga za usvajanje Zakona kojim se omogućava da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, kao i da mogu da stari postupci mogu reviziju postupka, te će građani morati da vrate sve što im je banka neosnovano uzela, kao i troškove sudskih postupaka, niški advokati će svoje protivljenje iskazati protestom. Okupljanje je zakazano za ponedeljak, od 14 sati u parku kod Suda.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije sazvao je za ponedeljak od 13 sati sednicu, a na dnevnom redu su autentična tumačenja odredbi Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Advokatica i predsednica Zajednice advokata Niš Biljana Branković kaže za Južne vesti da se to dešava u trenutku pokušaja da se bazični Zakon o parničnom postupku izmeni po kratkom postupku u korist pojedinih grupa, a na štetu svih građana i da advokati iz Niša smatraju da se na taj način pravosudni sistem urušava.

Jedna od odredbi Zakona o obligacionim pravima, kako kaže, je da ugovorna odredba, ako ugovornici nisu upoznati sa pravima i obavezama i jedne i druge strane, ne važi.

Kada imate ugovor o kreditu sa bankom, banka u nekom članu kaže da ima pravo da zaračunava troškove obrade kredita, ali ne navodi sve troškove, e onda korisnik mora da plaća raznorazne troškove koje mu nisu stavili na uvid u momentu zaključenja ugovora. Zahvaljujući toj odredbi, činjenica da korisnici nisu znali dozvoljava advokatima da podnesu tužbu. Taj Zakon je na snazi od 1978. godine, mislim da je to jedini koji važi toliko dugo. E sada je poenta da se ta odredba na osnovu koje su usvajani tužbeni zahtevi “autentično” tumači. To znači da će sudovi ubuduće morati da odbijaju sve tužbene zahteve - kaže Brankovićeva.

Kako kaže, to je samo početak jer će i svi postupci koji su pravosnaženo okončani, na osnovu takvog usvojenog tumačenja, moći da trpe reviziju, a onda će banke, pozivajući se na tumačenje, tražiti sve nazad, pa će oni koji su naplatili od banke vratiti sve, a moraće da plate i sudske troškove.

Brankovićeva kaže da je advokatura poslednja brana u zaštiti ljudskih prava, a okupljanje je način da se uputi apel nadležnim državnim institucijama da Zakoni ne smeju da se menjaju na taj način i da advokatura mora da učestvuje u izmeni zakona, kao i postavljanju pitanja da li ih uopšte treba menjati i koji su razlozi za to.


Narodna stranka: Skupština treba da zastupa interese građana

Da bi usvajanjem autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima građani bili oštećeni i da predlozi predstavljaju odbranu bankarskog lobija smatraju iz Narodne stranke u Nišu.

Oni podsećaju da je na sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, koja je održana maja 2018. godine usvojen pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita samo pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita.

Sva tri predloga su suprotna stavu Vrhovnog kasacionog suda, sudskim odlukama koje su donošene u korist građana kojim su banke neosnovano naplaćivale obradu kredita, provizije, praćenje kredita. Usvajanjem predloga građani bi opet bili oštećeni, jer bi novac morali da vraćaju bankama - navode iz Narodne stranke.

Dodaju da to dovodi do kršenja prava na pravnu sigurnost, prava na pravično suđenje i jednaku pravnu zaštitu, koja su garantovana Ustavom Republike Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Na ovaj način se zakonodavna vlast meša u sudsku vlast, čime se krši i načelo podele vlasti. Zahtevamo i podsećamo ih da su u obavezi da zastupaju interese onih koji su ih birali i koji ih plaćaju. Po zakonu su to građani Republike Srbije - dodaju iz Narodne stranke.


Dveri: Najavljeno autentično tumačenje isključivo interes banaka

Najavljeno autentično tumačenje je, navode iz pokreta Dveri, udar na nezavisnost pravosuđa i najsiromašnije bankarske klijente.

Srpski pokret Dveri zahteva hitno povlačenje predloga za autentično tumačenje tri zakona upućenom Odboru za zakonodavstvo i ustavna pitanja Skupštine Srbije, jer će u suprotnom, odredbe ovih zakona sudovi morati da primenjuju protivno interesima opljačkanih građana, a u isključivom interesu banaka i moćnog finansijskog lobija - saopštavaju Dveri.

Autentično tumačenje, bez uzimanja u obzir temeljnih načela obligacionog prava, poput načela svesnosti i poštenja, načela ravnopravnosti ugovorenih strana i načela autonomije volje ugovornih strana predstavljalo bi, kako navode, zloupotrebu od strane nelegitimne i nezakonite Skupštine.

Oni predloge vide kao organizovani napad SNS-a, koji se sa javnog interesa, fondova, nezavisnog pravosuđa, institucija, siromašnih građana, vazduha, vode, zemljišta, medijske slobode i ljudskih prava sada proširio i na najznačajniji zakon.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tomislav Jošović

    11:25 // 5. 7. 2021.

    Svi mi koji smo uzimali kredite i koji uzimamo i dalje iste, u trenutku uzimanja smo znali za sve uslove i pristali smo.
    Mene već godinu dana zovu da mi besplatno pomognu i vrate mi 2000 ili 3000 hiljade dinara. Ali, ne pominju da oni naplacuju advokatske troskove i dnevnice 10 do 15 puta vece od moje naknade. Meni taj novac ne treba, ali necu da dozvolim da se neko bogati na moj račun.

    • Nikola

      11:57 // 5. 7. 2021.

      Upravo sam to hteo da napišem. Bukvalno zovu advokati da se tuže banke. Oni se cak i reklamiraju javno. Ljudi su masovno uzimali kredite i znali sta I koliko plaćaju, a sada se bune. Mislim da to nije ok.

    • David Štrbac

      13:47 // 5. 7. 2021.

      Ti si kao znao, pa kad znaš napiši tužbu, zastupaj sam sebe i dobićeš i troškove postupka. Na žalost zakonom je predviđeno ko može u sud. Ti nemožeš.

    • Nikola

      20:08 // 5. 7. 2021.

      Da, svi smo mi uzimali i uzimacemo kredite. Problem sa obradom zahteva je to sto su banke zloupotrebljavale monopolski polozaj (moram da uzmem kredit).
      Obrada zahteva za kredit je posao koji zahteva odredjeno vreme, recimo 2 sata . Onda banka tih 2 sata rada sluzbenika naplati nekome 10eura a nekome 100 eura, e to je problem, problem su procenti. Obrada zahteva treba da bude fiksna i onda je OK.

  • Simic

    10:24 // 5. 7. 2021.

    Kakve sudije? Sudi se sirotinji.
    Pravosudje je poznato kako radi.Nema 5% sudija koji rade po zakonu i ustavu.Obican narod oseca po kozi kozi.

  • David Štrbac

    10:01 // 5. 7. 2021.

    Jelenu, Džunića, Aleksića, treba brisati iz komore zbog nedostojnosti
    obavljanja profesije jer se kriju iza SNS a a rade na štetu građana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: