Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 5. 11. 2017.

| Društvo

Niški aktivisti farbaju Tvrđavu u roze da bi bila “lepša i modernija”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
tvrđava
Aktivisti "pomažu" gradskoj vlasti; foto: B. R.

Farbom roze boje, građanski aktivisti planiraju da prefarbaju zidine niške Tvrđave i da na taj način, kako kažu, doprinesu “lepšem i modernijem” izgledu grada, u skladu sa odlukom lokalne vlasti da se uklanjanjem dela granitnih kocki, izmeni izgled Kazandžijskog sokačeta. Ovom akcijom, dodaju, pokušavaju da skrenu pažnju na gradsku vlast da se bolje ophodi prema istorijskim simbolima Niša.

farbanje Molerski radovi mogu da počnu; foto: B. R.Sa četkama u rukama, kantama sa farbom i molerskim kapicama na glavama napravljenih od prorežimskog tabloida Informer, grupa aktivista krenula je, kako kažu, u “jesenje sređivanje grada”. Roze farbu su, kažu, odabrali jer su "utvrdili da je ta boja sveprisutna" u Srbiji.

S bzirom na to da Grad ne može sam da se izbori sa zaostavštinom prošlih vremena, kaldrme, kocke, kamenih fasada još iz srednjeg veka, odlučili smo da im pomognemo i otpočnemo sređivanje fasade Tvrđave i učinimo je modernom. Fasada će biti moderna u nijansama pink boje, jer smo istraživanjem utvrdili da je sveprisutna - kažu aktivisti.

pozorište Novi izgled Narodnog pozorišta; foto: P. B.Oni dodaju, da planiraju da pozovu “stručnjake” koji su radili rasvetu na fasadi Narodnog pozorišta u Nišu, da takav posao odrade i na Tvrđavi.

Kad budemo završili fasadu, pozvaćemo stručnjake da je i osvetle kao što je to učinjeno sa Narodnim pozorištem - kažu aktivisti.

Oni najavljuju da će raditi i vikendom i pozivaju građane da im pomogne u ovoj “borbi protiv starog i zaostalog Niša”.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da bez javne rasprave izmeni izgled Kopitareve ulice u Nišu, tako što će ukloniti granitne kocke sa obe strane sokačeta i ostaviti ih samo po sredini.

Inače, grupa građana koja je pokrenula akciju farbanja niške Tvrđave, ranije ove godine je na problem udarnih rupa ukazala sađenjem cveća, a jednoj udarnoj rupi su proslavljali i rođendan. Svojom akcijom postavljanja bokserskih rukavica rešili su problem palih držača za zastave u Dušanovoj ulici, a u Čairu su postavili ormariće za prvu pomoć.

Takođe, postavljanjem table koja pokazuje smer iseljavanja ukazali su na zabrinjavajuć odlazak meštana iz sela u okolini Niša. Pored toga, iz jedne udarne rupe su pecali ribu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica

    13:21 // 7. 11. 2017.

    Ovo sto su uradili pozoristu je vrhunac kica! Imaju li oci, sta je ovo?

  • Al' je uskladjeno

    10:40 // 7. 11. 2017.

    Sve zapoceto treba uskladiti sa zavrsetkom hotela Ambasador da centar izgleda lepse, a na periferijama grada jad i cemer, ali je ipak stiglo svetlo i na Trosarinu.

  • alex

    19:44 // 6. 11. 2017.

    Prilicno san sigurna da "staromodan i propao" grad izgleda bolje nego da se osecamo kao vaske u kosu zorice brunclik

    • ...

      14:52 // 8. 11. 2017.

      Članak je pun sarkazma, poenta LAŽNOG farbanja tvrđave je poruka gradskoj vlasti da ne treba dirati istorijske simbole grada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: