Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 8. 7. 2015.

| Društvo

Niški budući inženjeri u Portugalu predstavljaju Balkan

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Sredingerove-macke-takmicenje
Niški tim svojim rešenjem oduševio žiri; foto: FB strana EBEC Balkan

Četvoro niških studenata Prirodno-matematičkog i Fakulteta zaštite na radu imaju priliku da u Portugalu, kao predstavnici Balkana, ponesu titulu najboljih inženjera Evrope i takmiče se sa studentima 88 univerziteta iz 32 zemlje.

Šansu da se od 2. do 11. avgusta takmiče u Portu dobili su posle pobede nad kolegama iz drugih gradova Srbije, Makedonije i Hrvatske na regionalnom inženjerskom takmičenju Europian BEST Engineering Competition (EBEC) u Beogradu.

Ekipa "Šredingerove mačke", nazvana prema misaonom eksperimentu osnivača kvantne fizike koji prikazuje paradoks, pokušaće da ponovi uspeh.

Lazar Grozdanović i Aleksandar Savić sa Zaštite na radu i Dimitrija Savić i Novak Jovanović sa PMF-a prethodnu pobedu zaslužili su konstrukcijom mehaničke hidrauličke ruke u zadatku kategorije "timski dizajn".

Sredingerove-macke Predstavnici Balkana na evropskom takmičenju; foto: FB strana EBEC BalkanTo je, kako objašnjavaju organizatori iz studentske organizacije BEST, nakreativnija vrsta nadmetanja koja podrazumeva rešavanje problema konstruisanjem i dizajniranjem naprave sa zadatom funkcijom poput dizalice, katapulta, letelice, mosta ili muzičkog instrumenta.

Niški studenti su odgovorili na zadatak i od ponuđenog materijala napravili "ruku" za prenošenje predmeta kojom se upravlja preko konzole.

Da bi sve bilo kako treba, moramo da budemo kreativni, da pokažemo znanje i timski duh, a sve to imamo i nadamo se da ćemo pokazati i u Portu - kažu članovi "Šredingerovih mačaka".

Njima neće biti lako da otputuju u Portugal gde će pokušati da pariraju ili pobede najbolje inženjere Evrope s obzirom na to da su pokriveni troškovi boravka, ali ne i puta, a da avionska karta u jednom smeru košta oko 500 evra.

Srećni smo što kao niški studenti predstavljamo Balkan i bila bi šteta ako bi nas nedostatak novca sprečio da i u finalu pokažemo šta umemo - kažu "mačke".

Koordinator takmičenja Teodora Petrović kaže da se BEST uvek trudi da obezbedi novac za refundaciju, ali da je dobrodošla i pomoć kompanija koje žele da podrže srpske takmičare.

Mnoge firme prepoznaju značaj mladih inženjera i trude se da doprinesu njihovom razvoju koliko mogu - kaže Petrovićeva.

Ovo takmičenje nastalo je 2009. godine u Gentu kada ga je grupa mladih inženjera organizovala po uzoru na Kanadsko inženjersko takmičenje. EBEC se održava na tri nivoa - lokalnom, regionalnom, odnosno nacionalnom i evropskom.

Ove godine će na finalnom takmičenju u Portu učestvovati trideset timova pobednika nacionalnih ili regionalnih rundi. Polovina  će se sa naškim studentima nadmetati u disciplini "timski dizajn", dok će ostalih petnaest timova pokušati da osvoji prvu nagradu u disciplini "studija slučaja".

Studenti Univerziteta u Beogradu su prošle godine na ovom takmičenju osvojili treće mesto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: