Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 25. 10. 2023.

| Društvo

Niški Dečiji kulturni centar ne želi da se spoji sa “Divljanom”, zaposleni stupaju u štrajk

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG-ee48b1cad687b87a45e9220c18b39692-V
Štrajkovaće ispred Gradske kuće u petak, 27. oktobra od 12 sati; foto: S. V.

Spajanje Dečijeg kulturnog centra i Divljane izazvaće nesagledive posledice koje bi se, pored gašenja ustanove stare 75 godina, odrazilo i na gubitak radnih mesta, smatraju zaposleni u Dečujem kulturnom centru. Zbog niza propusta koji se dešavaju od početka osnivanje nove ustanove, zaposleni DKC-a organizovaće štrajk upozorenja ispred Gradske kuće u petak, 27. oktobra od 12 sati.

IMG-28d23d3b091af30b48be70db0a78e6f6-V Zaposleni u Dečijem kulturnom centru ne žele da se spoje sa "Divljanom"; foto: S. V. Zaposleni u Dečijem kulturnom centru Niš i sindikat “Nezavisnost“ istoimene Ustanove ukazuju na niz propusta - od same odluke o spajanju, preko probijanja rokova i imenovanja članova Upravnog odbora, do sistematizacije rada.

Kako navode, jedan od razloga za stupanje u štrajk je imenovanje Marka Rajića, neformalnog PR-a gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i radnika Dečijeg kulturnog centra, za člana Upravnog odbora nove ustanove. Kolektiv kaže da on nije njihov izbor.

Upravni odbor nisu birali radnici, nije birao reprezentativni Sindikat iako u Statutu i u Zakonu piše da članove Upravnog odbora iz redova zaposlenih mi biramo. Ranije smo tako radili, sada se to nije desilo - kaže predstavnica zaposlenih Marija Cvetković.

IMG-85f80c43c5af320211355a00112e67b2-V Osim u nazivu ustanove, kultura nigde ne pominje; foto: S. V. U Statutu stoji da je osnovna delatnost nove ustanove “ostalo obrazovanje”, a neke od ostalih delatnosti su dnevna briga o deci, odmarališta, smeštaj, smeštaj sa medicinskom negom, ketering, zabavni i tematski parkovi, fitnes klub. Zaposleni ističu da se osim u nazivu ustanove, kultura nigde ne pominje.

U novoj ustanovi na postoji nijedna šifra delatnosti koja ukazuje na to da će se ustanova baviti kulturom. Sistematizacija je takva da su nama potrebne licence za rad u takvoj ustanovi, a one se zakonski ne moge izdati. Imamo problem oko radnih mesta - upozoravaju zaposleni.

U izradi je sistematizacija DKORC, po kojoj se radnici raspoređuju na 84 radna mesta - 44 DKC-a i 40 za “Divljanu“, iako saglasnost postoji za samo 14 radnih mesta.

Zaposleni upozoravaju da je Ustanova “Divljana“ bila u blokadi računa 1115 dana, dok je njihov račun čist pa smatraju da će to dovesti do kolapsa u funkcionisanju novoformiranog DKORC.


Nadležni obećali da niko neće da izgubi posao

divljana Niški odbornici doneli odluku o spajanju; foto: JV Niški odbornici su na Skupštini decembra prošle godine usvojili Predlog odluke o osnivanju ustanove Dečiji kulturno-obrazovno-rekreativni centar, odnosno spajanju te dve ustanove. Tada je većnica za obrazovanje Marija Ranđelović tada je obrazložila da će obe ustanove zadržati svoje delatnosti i da će biti dodata nova šifra delatnosti - medicinska nega dece.

Ranđelović je rekla da zaposleni neće trpeti nikakve posledice kada je reč o platama i radnom odnosu, da niko ne treba da brine da li će izgubiti posao i da će sa novim delatnostima biti potrebe i za novim radnicima.

Dečiji kulturni centar i odmaralište “Divljana” poslovali su kao jedinstvena ustanova do 2010. godine, a pitanje spajanja ponovo je pokrenuto kada je početkom prošle godine formirana Radna grupa, koja je trebalo da sagleda da li je isplativo postojanje i poslovanje tih ustanova zasebno ili je bolje da se spoje. Sindikalci iz DKC-a su i tada upozoravali da će spajanje može da dovede do gašenja ustanove stare 75 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    16:19 // 26. 10. 2023.

    Poklonite tj. vratite "Divljane"... ne nego "DivljanU" - Belopalančanima ! Pošto su i tamo isti na vlasti - "živ propasT" a onda ... tu su Tončevi , tu su razna "braća" , "pobratimi" , šurnjaje od deveričičini bratučedi od svastiku ...
    Ne, ne ... bolje je da Nišlijska deca idu na Kop , Zlatibor za po 10.000 dnevno nego za po 3-4.000 dnevno! A i u "DivljanU" može da se izgradi Nacionalni stadion

    • Torpedo

      07:31 // 27. 10. 2023.

      Ne vredi nepismene da edukujes, za njih je DivljanE ! To su oni sto pisu aviJon i sto su isli da polazu teKstovi za voznju ! Mnoago ihje,brate, u Nisu !

  • Milorad

    07:33 // 26. 10. 2023.

    Zar "Divljane" nije prodato. Recimo za stotinak hiljada evra. Tajkunu nekom. Lokalnom, dabome. A ne, da se Grad bakće kojekakvim pi ... arijama. Namakneš neku parku, utališ se, svima fino i mirna Bačka. A deca, ko njih pita, jednako kao i narod. Bitno je, nešto raditi, a da li štete ima, nevažno je.

    • Torpedo

      07:25 // 27. 10. 2023.

      Po starom dobrom obicaju,deci tutni mobilni telefon i svima dobro ! Kuci da ga ceka racunar, da moze igrice da igra i mirna Backa ! Sta ce mu priraoda !

  • LJ

    21:51 // 25. 10. 2023.

    PA OVO JE VEC BILO, SPAJAILI SU DKC SA DIVLJANOM pa rzdvojili posle 2000. GRADONACELNICA ne postuje svoju rec da organizuje Divljanu za talentovane ucenike. Cak je dobila i idejni projekt DMS Podruznica Nis da to bude MALA PETNICA za osnovnoskolski uzrast. I PMF stlao iza toga ali DRZI SU IM IZBEGLICE i to mora da rade ljudi od znanja i iskusa, a ne PARTISKI CINOVNICI. Protiv toga bila M.R.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: