Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 30. 4. 2018.

| Društvo

Niški đaci drugi u državi na takmičenju u kulinarstvu i ugostiteljstvu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
ucenici takmicenje
Nadmetanje u kulinarstvu pruža iskustvo, ali i samopouzdanje đacima; foto: FB Ugostiteljsko-turistička škola

Đaci Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osvojili su kao ekipa drugo mesto na 15. Republičkom takmičenju učenika četvrtog razreda koji se školuju da budu kuvari i ugostitelji. Vicešampioni države u pripremanju svečanog ručka su maturanti Dušan Blagojević i Danilo Antić, kao i njihova vršnjakinja Milica Petrović u kategoriji pripreme jela pred gostom.

Na takmičenju koje je od 27. do 29. aprila odrzano u Beogradu učestvovalo je 12 ugostiteljsko-turističkih škola i 43 učenika, a u celokupnom skoru drugo mesto je pripalo Nišlijama.

Ovo je veliki uspeh, jer se za ekipno takmičenje računa uspeh svakog đaka koji učestvuju, tako da svi moraju da budu odlični. Naši učenici su pokazali puno znanja, veliku dozu ozbiljnosti i uz pozitivnu tremu uspeli da budu među najboljima - objašnjava Marijana Andrejić, organizator praktične nastave u niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Drugo mesto u kategoriji priprema menija za svečani ručak - banket Dušan Blagojević i Danilo Antić, osvojili su tako što su spremili jaja u majonezu, potaž od pečuraka, kotlet “imperijal”, srpsku salatu i suvu pitu sa orasima. Njihov mentor bila je Ančica Dimitrijević.

Milica Petrović, čiji je mentor bio Radoica Milošević, osvojila je drugo mesto u kategoriji priprema jela pred gostom, odnosno flambiranje. Ona je spremala goveđi file mesarski na kolicima za flambiranje i odlično se snašla u onom atraktivnom delu kada se upali vatra - kaže Marina Andrejić, organizator praktične nastave.

Ističe da je ovo takmičenje veoma kompleksno, te da đaci ne treba da pokažu samo praktično, već i teorijsko znanje. Tako test znanja nosi 40% bodova, a praktični deo 60%.

Ovakva nadmetanja puno znače našim đacima, jer osim što stiču samopouzdanje i iskustvo, uče od drugih učenika i profesora, a oni koji su najuspešniji bivaju oslobođeni dela prijemnog ispita za Visoku hotelijersku školu i ugostiteljske smerove na PMF-u - kaže Andrejić.

Iako nisu osvojila prva tri mesta, i druga dva tima niške škole doprinela su dobrom ekipnom plasmanu. U pripremanju jela po izboru od ponuđenih namirnica 5. mesto pripalo je Ani Jovanović koja je radila sa mentorom Zoricom Durmišević, dok su se na 6. mestu našle Anastasija Sotić i Sara Kostov, koje je za takmičenje pripremao Nenad Stojadinović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: