Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 8. 7. 2022.

| Društvo

Niški đaci i Vukova diploma - nekada merilo znanja, sada statusni simbol i stvar prestiža

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
učionica
580 "vukovaca" ove godine u Nišavskom okrugu; ilustracija; foto: T. R.

Osmi razred u Nišavskom okrugu ove godine završilo je oko 3.300 učenika, a njih 580 su “vukovci”. Iz organizacije “Nauči me” smatraju da je reč o visokoj cifri na nivou okruga, da se Vukova diploma svela na statusni simbol i da više nije merilo znanja. Od 48 osnovnih škola u Nišu i okolini, malu maturu najbolje su odradili učenici OŠ “Car Konstantin”, a najlošije đaci niške OŠ “Vuk Karadžić”.

Kao i prošle godine, najviše “vukovaca” u odnosu na ukupan broj đaka ima niška škola “Sveti Sava”. Čak 45 od 125 maturanata te škole dobilo je Vukovu diplomu.

Škola Sveti Sava Tradicionalno najviše nosilaca Vukove diplome u školi "Sveti Sava"; Foto: T. R. I u školama “Učitelj Tasa” u Nišu i “Vojislav Ilić Mlađi” u Humu trećina onih koji su završili osmi razred su “vukovci”, a skoro trećina od ukupnog broja đaka dobila je tu diplomu i u školama “Dušan Radović” i “Car Konstantin”.

Iz organizacije “Nauči me” kažu da je sam način dodeljivanja Vukove diplome diskutabilan jer nemaju svi nastavnici iste kriterijume za "peticu".

Nesporno je da imamo veliki broj talentovane i pametne dece u Srbiji, ali ono što se javlja kao potencijalni problem pri dodeljivanju Vukovih diploma jeste činjenica da ne postoje jasni kriterijumi za ocenjivanje - ono što je nekom nastavniku ocena 5, neko drugi bi možda ocenio ocenom 3. Neujednačenost kriterijuma u ocenjivanju može da se javi kako unutar jedne škole tako i na nivou svih škola - objašnjavaju iz te organizacije.

Drugi problem koji navode je to što, prema Zakonu, i učenik koji u dnevniku iz nekog predmeta ima nekoliko “dvojki”, “trojki” i jednu “peticu” može da ima zaključnu ocenu 5.

To ne samo da ostavlja prostora nastavnicima da budu “darežljivi”, već i roditeljima da vrše pritisak na različite načine kako bi njihovo dete dobilo maksimalnu ocenu - kažu iz “Nauči me”.

Pisanje dokumenti potpis Diskutabilan način ocenjivanja; Ilustracija; foto: A. K.Veliki broj “vukovaca” u Nišu i okolini, dodaju, povlači pitanje šta danas znači Vukova diploma i koju vrednost ona ima.

Rezultati male mature i PISA testiranja, kako navode, pokazuju često drugačiju sliku u odnosu na brojne “vukovce”.

Često najviše ocene ne podrazumevaju i funkcionalnu upotrebu stečenog znanja što pokazuju niski rezultati Srbije na PISA testiranju u poređenju sa drugim državama, a s druge strane i rezultati testa na kraju osnovne škole često zadaju “glavobolju” učenicima koji u krajnjem zbiru postižu niže uspehe nego pređašnje generacije - pojašnjavaju iz organizacije “Nauči me”.

Zaključuju da je u današnje vreme Vukova diploma više statusni simbol nego stvarni pokazatelj izuzetnosti nekih učenika, kao i da njeni nosioci nemaju nikakve pogodnosti u odnosu na druge vršnjake.

Da je Vukova diploma stvar prestiža ili stare slave govori nam, takođe, činjenica da iako nemaju pogodnosti, đaci, kao i njihovi roditelji, se i dalje utrkuju da dobiju istu - kažu iz organizacije.

Poručuju đacima i roditeljima da se ne oslanjaju na Vukovu diplomu kao glavno merilo uspeha, a nastavnicima ukazuju na važnost sistematičnog ocenjivanja koje bi bilo jednako za svu decu.


Đaci niške OŠ “Car Konstantin” najbolji ove godine na završnom ispitu

osnovna škola car konstantin niš Đaci škole "Car Konstantin" najuspešniji na prijemnom; foto: T. R.Kada je reč o uspehu niških osmaka na prijemnom, maturanti Osnovne škole “Car Konstantin”, koji su se u Nišavskom okrugu najbolje pokazali ove godine, zaradili su u proseku 30,51 od mogućih 40 poena. Slede ih vršnjaci iz škole “Dušan Radović” sa 30,28 bodova.

Svi ostali imaju prosečno ispod 30, dok je prošle godine čak devet škola u okrugu imalo prosek veći od te cifre.

Osim učenika škole “Vuk Karadžić”, čiji je prosečan broj bodova na prijemnom tek 15,01, zadaci su bili teški i đacima škole “Stevan Sinđelić” u Kamenici, koji su zaradili 17,4 poena. Ispod 20 imali su još i maturanti škole “Jastrebački partizani” u Merošini - 19,68.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    20:40 // 10. 7. 2022.

    "Drugi problem koji navode je to što, prema Zakonu, i učenik koji u dnevniku iz nekog predmeta ima nekoliko “dvojki”, “trojki” i jednu “peticu” može da ima zaključnu ocenu 5."

    Od kada vazi ovo i kada je nestala INTSITUCIJA prosecne ocene BRE? Pazi sad, u moje vreme kad imas dve cetvorke i dve petice to nije morala da bude zakljucna petica, mogla je i cetvorka, pa se ti polomis da odgovaras za 5

  • Prof.dr

    08:58 // 10. 7. 2022.

    Nekada davno u Gimnaziji "Bora Stankovic" u odeljenju IV/5 samo jedna ucenica je bila vukovac jer su kriterijumi bili strogi. A iz tog odeljenja njih petoro su kasnije postali doktori nauka i profesori na fakultetima. Ako neko zna odeljenje iz bilo koje skole koje je dalo vise doktora nauka, neka kaze.

  • Lela

    22:37 // 8. 7. 2022.

    Vukova diploma je totalno devalvirana. Danas je i Kurta i Murta mogu dobiti.Kad sam ja bila dete retko ko je mogao da je zasluzi. To su bili stvarno dobri ucenici. Kad vidim danas ko sve dobije Vukovu diplomu,prosto me je sramota.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: