Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 8. 7. 2022.

Niški đaci i Vukova diploma - nekada merilo znanja, sada statusni simbol i stvar prestiža

učionica 580 "vukovaca" ove godine u Nišavskom okrugu; ilustracija; foto: T. R.

Osmi razred u Nišavskom okrugu ove godine završilo je oko 3.300 učenika, a njih 580 su “vukovci”. Iz organizacije “Nauči me” smatraju da je reč o visokoj cifri na nivou okruga, da se Vukova diploma svela na statusni simbol i da više nije merilo znanja. Od 48 osnovnih škola u Nišu i okolini, malu maturu najbolje su odradili učenici OŠ “Car Konstantin”, a najlošije đaci niške OŠ “Vuk Karadžić”.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Pedja Gobenic

    12:00 // 8. 7. 2022.

    To roditelji leče lične komplekse preko svoje dece. Upisuju ih na 20 aktivnosti koje ONI žele a ne njihova deca, podmićuju nastavnike i direktora da bi njihovo dete dobilo tu "vukovu doplomu", hvale se kroz svoju decu a pola od toga laž... Naravno, to rade samo oni roditelji koji nisu postigli ništa za života pa misle da će se proslaviti kroz svoju decu. Tuga.

  • Оскар Питагор

    14:58 // 8. 7. 2022.

    Ако предавачи и оцењивачи (штета што је то иста особа) знају шта раде, понашање родитеља је ирелевантно

    У мору различитих образовних система на планети да поменем неке:
    Од 1-8 све предмете држи иста особа
    Систем где се са децом ради тако да скоро не постоји могућност да добију неку психо-соматску болест до краја живота
    Школе (Системи) где из сваке генерације бар 1 ученик добије Нобела

  • Jelena

    16:42 // 8. 7. 2022.

    I posle ti isti vukovi "seču", "peču", "vuču", "sumljaju"... Postanu "dr.", piju kafu na "tarasu" sa "Dekita", kupuju "farmarke" u Levis, i jedu pogaču iz "relnu". Ali, za svakog "vukovca" ima mesta u neki Leoni, (Yura, Shinwon, Johnson Electric)... Tamo su dosta "uradeli" po pitanju "vukovaca"! VUKU ih za nos svakodnevno...

  • Zoka

    17:32 // 8. 7. 2022.

    Vukovu diplomu ne mogu da dobiju djaci samo sa svim peticama vec djaci koji imaju ucesce i dobre rezultate na takmicenjima. Tako da tu darezljivost nastavnika nema neku ulogu.

  • Lela

    22:37 // 8. 7. 2022.

    Vukova diploma je totalno devalvirana. Danas je i Kurta i Murta mogu dobiti.Kad sam ja bila dete retko ko je mogao da je zasluzi. To su bili stvarno dobri ucenici. Kad vidim danas ko sve dobije Vukovu diplomu,prosto me je sramota.

  • Prof.dr

    08:58 // 10. 7. 2022.

    Nekada davno u Gimnaziji "Bora Stankovic" u odeljenju IV/5 samo jedna ucenica je bila vukovac jer su kriterijumi bili strogi. A iz tog odeljenja njih petoro su kasnije postali doktori nauka i profesori na fakultetima. Ako neko zna odeljenje iz bilo koje skole koje je dalo vise doktora nauka, neka kaze.

  • Igor

    20:40 // 10. 7. 2022.

    "Drugi problem koji navode je to što, prema Zakonu, i učenik koji u dnevniku iz nekog predmeta ima nekoliko “dvojki”, “trojki” i jednu “peticu” može da ima zaključnu ocenu 5."

    Od kada vazi ovo i kada je nestala INTSITUCIJA prosecne ocene BRE? Pazi sad, u moje vreme kad imas dve cetvorke i dve petice to nije morala da bude zakljucna petica, mogla je i cetvorka, pa se ti polomis da odgovaras za 5

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: