Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 6. 6. 2021.

| Društvo

Niški đaci koji prave solarne panele od limenki se plasirali na evropsko takmičenje učeničkih kompanija

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Učenička kompanija
Razvili su solarni panel koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama, a koji je napravljen od upotrebljenih limenki; foto: Ekolim

Učenička kompanija “Ekolim” iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, koja se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od limenki, jedna je od tri koje će se sa svojom idejom takmičiti na evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija koje će se održati od 29. juna do 15. jula. Ona je osvojila treće mesto na nacionalnom takmičenju, na kojem je prvo mesto osvojila Gimnazija iz Kruševca, a drugo učenici iz Prve kragujevačke gimnazije.

Preko 250 učenika iz 19 gradova Srbije učestvovalo je regionalnim takmičenjima programa Učenička kompanija, a 20 pobedničkih timova iz 16 gradova i opština plasiralo se na nacionalno finale gde je prvo mesto osvojila učenička kompanija “Nature Supreme” iz Gimnazije u Kruševcu, koja je osmislila inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi.

Učenička kompanija "Nature Supreme" Osmislili inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi; foto: Nature Supreme Oni su dizajnirali “Drop”, spravu koja se implementira u stablo s ciljem ekstrakcije vode iz drveta.

Drugo mesto osvojili su učenici iz učeničke kompanije “Edu Games” iz Prve kragujevačke gimnazije, koja se bavi kreiranjem edukativnih video-igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja. Treće mesto zauzela je učenička kompanija koja je privukla posebnu pažnju naše medijske javnosti - EkoLim iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Ovi srednjoškolci razvili su solarni panel koji služi za dopunsko zagrevanje vazduha u zatvorenim prostorijama, a koji je napravljen od upotrebljenih limenki - saopštavaju organizatori.

Učenička kompanija "Edu games" Bave se kreiranjem edukativnih video igara baziranih na platformi Minecreaft, a njihov najpoznatiji junak je Banović Strahinja; foto: Edu games U konkurenciji učeničkih kompanija iz 40 zemalja sveta, svojom idejom Srbiju ću na evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija predstavljati srednjoškolci iz Kruševca, ali će i druga dva tima moći da se bore za pobedu.

Sjajna vest je da će sva tri prvoplasirana tima iz Srbije dobiti mogućnost da se bore za pobedu u okviru Public Award nagrade koju dodeljuje glas javnosti, tako da ćemo naše talentovani srednjoškolce moći da podržimo i onlajn glasanjem i obezbedimo im pobedu. Za više informacija o dodeli, pratite Dostignuća Mladih u Srbiji na društvenim mrežama - Fejsbuk i Instagram i ostanite obavešteni o preduzetničkim idejama mladih iz cele Srbije - dodaju organizatori.

Učenička kompanija je najpoznatiji program "Dostignuća mladih" koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih”

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja

    20:50 // 8. 6. 2021.

    Ideja je stara 10ak godina i ima sijaset klipova na youtube, tako da je ovo cisto kicenje tudjim perjem. Cak se nisu potrudili ni da promene nesto vec je prekopirana 100 posto...
    A time sto dobijaju pohvale i promovise se u novina za kradju intelektualne svojine moze samo da im da postrek za slicna dela u buducnosti i da se lose odrazi na njih...

    • Marko

      22:34 // 10. 6. 2021.

      Nije skroz jasno šta se ocenjuje. Učeničko preduzetništvo (kvalitet učeničkih kompanija), ili inovativnost proizvoda. Ako je ovo drugo, onda ste u pravu, a ako je ovo prvo, onda niste.

  • Jovan Oblomov

    20:12 // 8. 6. 2021.

    Ideja za panel od limenki je ukradena sa jutjuba. Ovo resenje postoji godinama , svaka cast za trud ali se kite tudjim perijem

  • Ludilo

    15:43 // 7. 6. 2021.

    U koje će drvo ubosti spravu kad ovi sve seku i krče?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: