Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 5. 2. 2015.

| Društvo

Niški đaci ribljim specijalitetima do svetskih medalja

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Katarina-Pavle

Drugovi iz odeljenja niške Ugostiteljsko-turističke škole Katarina Nikolić i Pavle Mladenović, kao najmlađi članovi srpskog tima kulinara na Svetskom takmičenju gastronomije u Istanbulu, pripremanjem grilovanog lososa i sendviča od brancina osvojili su zlato i bronzu.

Na ovaj uspeh koji su ostvarili već na svom prvom svetskom takmičenju ponosni su drugovi, profesori, porodice i članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika.

Katarina-Nikolic Katarinin "losos elegant" zaslužio zlatoPred "zlatnom" Katarinom i "bronzanim" Pavlem nije bio lak zadatak. U kategoriji "toplo jelo" koju su sami odabrali trebalo je da osmisle originalni recept, zatim način pripreme opišu na srpskom i engleskom jeziku i onda počnu rad.

Za pripremu jela i njegovo pažljivo aranžiranje u dva tanjira imaju samo 30 minuta.

Najteže je izboriti se sa panikom koja nastaje kada razmišljate o tome koliko vam je vremena ostalo. Na razglasu kažu još koliko minuta imamo, ali to uglavnom ne čujete jer ste skoncentrisani na rad. Toliku sam tremu imala da sam jedva čula publiku i ostale članove našeg tima koji su dobacivali iako su mi bili blizu - priča Katarina.

Katarina-boks Ovako izgleda takmičarski boksPripremala je losos elegant - grilovani losos, palentu sa blitvom, pire od graška i limun sos.

Pravila su jasna, na tanjiru ne sme biti ničeg neobrađenog, svi sastojci moraju da budu servirani topli, boje i ukusi u savršenoj harmoniji, a ista namirnice ne može biti iskorišćena dva puta.

Dok spremate, žiri postavlja pitanja, zašto ste ovo uradili ovako, a ono onako... Morate da mislite na sve i istovremeno njima odgovarate. Paze čak i da li u vašem jelu ima dovoljno ugljanih hidrata, masti, vitamina... - kaže Katarina.

Pavle-Mladenovic Važan je ukus, ali i bojeKada završe imaju još nekoliko minuta da počiste boks za sobom i iz njega iznesu sve namirnice, kako bi sve bilo spremno za narednog kuvara. I tako se na istanbulskom sajmištu za 4 takmičarska dana u 23 boksa i 66 različitih disciplina smenjivalo oko 2.000 učesnika, a o ocenama jela odlučivalo je 80 sudija. 

Pavle je odlučio da svoje umeće pokaže pripremanjem sendviča od brancina u krem sosu. Ni njemu nije bilo lako da sve stigne za pola sata.

Prvo isfilirate ribu, pa stavite krompir i šargarepu da se kuvaju. Šargarepa je potrebna za pire, a krompir za dalmatinsku garnituru u koju idu i blitva, beli luk. Potrebna je još jedna šerpa za blanširane blitve i čeri paradajz, na tanjir se stavlja i grilovana tikvica - priča Pavle.

Pavle-Katarina Bilo i vremena za užitak u kafiOsim toga što je takmičenje u Istambulu Katarini i Pavlu poslužilo da svetu pokažu šta znaju, tamo su stekli nova prijateljstva i otuda doneli iskustvo kakvo nigde drugde nisu mogli da steknu.

Primetili su da kolege iz drugih država koriste za nas još neobične namirnice kao, na primer, penu od mleka, belanac u prahu ili listiće od želatina i neke mašine za obradu hrane videli prvi put.

Postoji mašina koja pasterizuje meso. Prvo se iz njega istisne sva krv, zatim se stavi u kesu sa začinima da se marinira, to se vakumira i brzim zamrzavanjem dovodi u stanje u kom može da ostane i do 6 meseci, a najbitnije je što tako ne gubi svojstva - pričaju drugovi iz odeljenja.

Sve što su naučili u Turskoj pokazuje im da u kulinarstvu zaostajemo za svetom, ali da srpska nacionalna kuhinja i pored toga zauzima značajno mesto u kulinarstvu.

Katarina planira da već naredne godine upiše gastronomiju u Beogradu, a Pavle da počne da radi u nekoj od boljih kuhinja niških restorana ili hotela. Oboje žele da jednog dana posao za koji se školuju rade u inostranstvu, gde je njihova profesija, kažu, daleko cenjenija.


Nišlijama ukupno 6 medalja

kulinarstvo Članovi Udruženja turističkih i ugostiteljskih poslenika zadovoljni uspehomZlato u Istanbulu osvojila je i Katarinina i Pavlovljeva profesorka u školi Ančica Dimitrijević koja se takmičila u kategoriji seniora starijih od 25 godina.

Ostali članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika osvojili su srebro i dve bronze.

Takmičari su osim medalja dobili i sertifikate Svetske asocijacije kuvara priznate u inostranstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad

    20:02 // 5. 2. 2015.

    Kako prija uspeh. Kao "riblji specijaliteti". Osetite toplinu oko srca. Ponos. Bravo Katarini i Pavlu. I roditeljima njihovim. Takodje i Ancici.

  • Milos

    19:53 // 5. 2. 2015.

    Podrzimo ucenike tako sto cemo posetiti njihov restoran kod Margera!

  • Radmila Sakic

    15:46 // 5. 2. 2015.

    BRAVO JUNIORI !!! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: