Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 7. 5. 2017.

| Društvo

Niški đaci učili da programiraju robote

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
robot
"Naučili" robota da hoda, foto: J. DJ. P

Kako “naučiti” robota da hoda? Kako da pronađe izlaz iz lavirinta? Kako za sve to napisati program? Sve ovo su đaci niških škola mogli da nauče na 9 radionica projekta #CodeRobotić, a predavači su ih upoznali sa najsavremenijim metodama programiranja. Najbolji đaci na poklon dobili tablet računare.

Za učenje programiranja prijavilo se, kako kažu u organizaciji “Nauči me”, 200 niških školaraca. Ipak, izabrano je 20 najboljih koji su na dvočasovnim radionicama učili programiranje po standardima koji se primenjuju u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Sa najmlađima, uzrasta od 5. do 8. razreda, radila su četiri volontera, dva profesora i koordinator projekta. Prema rečima Natalije Aranđelović, učenice 7. razreda, osnovna znanja o programiranju koja su ovde stekli im puno znače za budućnost.

Ovo je jedno jako lepo iskustvo. Naučili smo prve korake u “Skreču” i upoznali nove drugare. Programiranje je posao budućnosti i ovo će nam puno značiti - rekla je Natalija.

code-robot-1-j.dj.p Najbolji polaznici dobili poklone; foto: J. DJ. P.Njen drug sa časova programiranja Danilo Georgijev, učenik 6. razreda, kaže da je za uspeh njihovih ideja bio neophodan timski rad.

Sve je timski rad. Nije samo jedan radio. Svi smo se lepo dogovorili, pravili planove. Svi smo se lepo družili - kaže Danilo.

Ideja da najmlađi uče programiranje potekla je od organizacije “Nauči me”, a kako kaže jedan od koordinatora Milan Petrović, to svakako predstavlja inovaciju na nivou Srbije.

Korišćenje robota u učenju informatike i programiranja je svetski hit, a mi imamo robote koji su najmoderniji. Meni je drago što su deca to jako lepo shvatila, ozbiljno i vredno radila. Takmičenje koje je proteklo pre prvomajskih praznika je pokazalo da se oni ne samo snalaze na računaru, nego znaju da rade i mimo računara - kaže Petrović.

code-1-j.dj.p Inovativno i edukativno; foto: J. DJ. P.On najavljuje i nove radionice za septembar i oktobar ove godine, a možda neki programi budu još napredniji kako bi oni koji su već prošli početnu obuku nastavili da se usavršavaju.

Pomoć u organizaciji radionica #CodeRobotić pružila su 4 niška rotari kluba i Opština Medijana, čiji je predsednik Milan Krstić najboljim malim programerima uručio tablet računare. Organizatori su se posebno zahvalili kompaniji "Future Forward" koja je donirala robote.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: