Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:22, 21. 5. 2015.

| Društvo

Niški đaci "zelenim grafitima" predstavljaju Srbiju u Berlinu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Green-Grafitti
Petorka iz "Bore" predstavlja Srbiju u Nemačkoj

To što su na regionalnom Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije bili drugi samo je dalo podstrek đacima niške Gimnazije "Bora Stanković" da na nacionalnom takmičenju budu najbolji i obezbede plasman na takmičenje u Berlinu.

Ekoloski-grafiti Smesa koju proizvode može biti zamena za ekološke grafitePet đaka ove gimnazije imaju kompaniju "Green Grafitti" koja proizvodi ekološku zamenu za sprej grafite, odnosno smesu bogatu gametima mahovine za iscrtavanje oblika na zidnoj podlozi. Zahvaljujući tome kako je vode, pobedili su 20 timova koji su se na finalu u Beogradu takmičili kao najuspešniji na regionalnim takmičenjima.

Kada nanesete tu smesu na zid, najbolje na kamenu podlogu, potrebno je oko 4 do 5 nedelja da na tom mestu izraste mahovina - objašnjava Isidora Tasić, direktor ljudskih resursa.

Takmičenje-nacionalno Nacionalno takmičenje u Beogradu okupilo 20 najboljih kompanija kvalifikovanih na regionalnim takmičenjimaDanas su posao promocije i saradnje sa novinarima preuzele ona i njena vršnjakinja Brankica Stošić koje idu u prvi razred, dok su ostali "zaposleni" u kompaniji bili zauzeti proslavom kraja školske godine.

Od svoje škole opraštaju se generalni direktor Aleksandar Petrović, direktor finansija Mila Pavlović i direktor marketinga Marija Tošić, svo troje sa četvorogodišnjim iskustvom u radu u učeničkim kompanijama.

Zato kažu da je njihov tim "spoj mladosti i iskustva".

Kao što su to prošle godine učinili njihovi drugovi iz Gimnazije "Svetozar Marković" kao predstavnici kompanije "Bookz Matter", njih petoro biće predstavnici Srbije na Evropskom takmičenju učeničkih kompanija. Kažu da će dati sve od sebe da i u Nemačkoj budu najbolji.

Menjali smo recepturu, prezentaciju smo za nacionalno takmičenje preveli i na engleski, u Berlinu ćemo se predstaviti i na nemačkom - kaže Isidora.

Grafit-mahovina Nekoliko nedelja posle nanošenja, na zidu raste mahovina onako kako je nanetaOvi đaci posebno su ponosni na to što je njihovoj školi na takmičenju "Dostignuća mladih" pripala još jedna nagrada. Naime, njihova profesorka Ana Ivić Veljković proglašena je za najboljeg profesora godine, tako da se prvi put na ovom takmičenju desilo da jedna škola dobije dve ovako značajne nagrade.

Kako kažu u organizaciji "Dostignuća mladih", učenici koji su „zaposleni” u učeničkim kompanijama tokom godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Ova organizacija već 10 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže "Junior Achievement Worldwide" koja postoji od 1919. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Republika Juzna Srbija

    11:38 // 25. 5. 2015.

    Bravo svaka cast!Treba misliti na buducnost, sto vise takvih grafiti, sto vise zelenila sto manje vozila i mozda cemo moci da prezivimo 21 vek!

  • Zoran Jovanovic

    16:55 // 22. 5. 2015.

    Kakvi bre ekoloski grafiti? Mahovina razara podlogu na kojoj raste i ako se takvo sredstvo negde nanese moze samo da napravi neku stetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: