Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 26. 6. 2014.

| Društvo

Niški đak najbolji istoričar u Srbiji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Nikola-Micic.jpg
Nikola Micić jedini iz Niša ove godine osvojio maksimalni broj bodova na Republičkom takmičenju iz istorije.

Đak generacije Osnovne škole "Bunanjski heroji" Nikola Micić osvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju iz istorije za osmake, što mu je donelo 8 dodatnih bodova za upis i siguran prolaz u željenu srednju školu.

Jedini je Nišlija koji je ove godine na tom takmičenju osvojio maksimalnih 48 bodova. Nastavnik Đorđe Bojanić ponosan je što je Nikola školi ovu nagradu doneo prvi put posle 25 godina

Sa čak 102 boda ukupno za upis, Nikola će kao prvi izbor na listi želja navesti društveno-jezički smer Gimnazije "Svetozar Marković". "Prolaz" mu je zagarantovan iako se za polaganje tri testa na završnom ispitu nije dodatno pripremao.

- Dovoljno je što sam redovno učio prethodne 4 godine. Zato sam imao vremena da se posvetim učenju istorije iz 3 različita udžbenika za VIII razred - priča Nikola.

Na takvu ideju je došao nakon što je prošle godine na Republičkom takmičenju bio treći, ali samo zato što se odgovori na dva postavljena pitanja nisu ni nalazili u udžbeniku iz kog se pripremao.

- Udžbenici različitih izdavača se razlikuju. Ne samo da su neke lekcije obrađene iz različitih uglova, nego su u nekim i činjenice potpuno drugačije - zaključuje budući gimnazijalac.

Kao primer navodi lekcije o početku građanskog rata u Drugom svetskom ratu.

- U dve knjige piše da su ga započeli četnici, a u trećoj da su to bili partizani. Dodatno sam istraživao, i na osnovu drugih spisa zaključio da su to ipak bili partizani. Razlikuje se i godina kada je u Prvom svetskom ratu uništen brod SAD, negde piše da se to dogodilo 1915, a negde čak dve godine kasnije - priča Nikola.

Zato o onome što ga iz istorije najviše zanima ne uči samo iz udžbenika, već čita knjige različitih autora i sam istražuje. Najdetaljnije poznaje novi vek i savremeno doba, ali ga sve više zanimaju tekstovi o postanku Srbije.

- Voleo bih da sam dođem do otkrića da je Srbija postojala od davnina, od mnogo ranijeg perioda nego što se to misli i da sprečim druge da manipulišu istorijom - kaže mladi istoričar.

Već sada ima cilj da posle gimnazije završi Pravni fakultet i bavi se politikom koju već sa 14 godina redovno prati.  Istorija će mu, kaže, ostati hobi. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bojzi

    22:15 // 26. 6. 2014.

    Bravo Nikola.Pravi ponos grada i njegovih roditelja

  • NEZAPOSLENI dipl

    22:13 // 26. 6. 2014.

    SAMO DA GA NE OTERAMO IZ SRBIJE KAD DIPLOMIRA KAO SVE GENIJALCE DO SADA!

  • Milovan

    13:47 // 26. 6. 2014.

    Bravo Niđžo, nije lako biti prvi ni na krosu, kamo li na takmičenju iz istorije. Svaka čast i Bojaniću, moj mali se spremao preko njegovog sajta, preporučujem svima sajt SRPSKA ISTORIJA Đorđe je autor

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: