Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 28. 1. 2021.

| Društvo

Niški docent među svetskim rekorderima po broju plagiranih radova, na Univerzitetu muk

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
banovina
Na Univerzitetu mudro ćute; foto: arhiva JV

Čak 25 radova je povučeno docentu doktoru Daliboru Petkoviću sa niškog Univerziteta, pod sumnjom da su plagijati. Ovo je objavljeno na čuvenom blogu Retraction Watch, a Petković se našao i na neslavnoj listi od 30 najvećih svetskih plagijatora. On na pitanja novinara nije odgovorio, a nije ni niški Univerzitet koji i dalje na svom sajtu ima objavljene radove ovog docenta.

petkovic uni printscreen I dalje u bazi Univerziteta; foto: printscreenBaza Univerziteta pokazuje da je Petković napisao, objavio i Univerzitetu dostavio više od 120 radova i jedan udžbenik, a bio je koautor i učestvovao u pisanju nekoliko monografija.

Zaključuje se da je reč o vrlo produktivnom mladom naučniku koji je rođen u Leskovcu 1984, a diplomu sa osnovnih studija stekao je na Mašinskom fakultetu 2008. godine na smeru Mehatronika i upravljanje. Prosečna ocena mu je bila, kako stoji u zvaničnoj biografiji, 9,14.

petkovic pedagoski printscreen Predaje u Vranju; foto: printscreen1. jula 2016. godine izabran je u zvanje docenta na Univerzitetu u Nišu, a od septembra iste godine radi na Pedagoškom fakultetu u Vranju, gde i danas predaje.

Kada se pogleda spisak radova, najviše ih je napisano u periodu od 2012. do kraja 2015. godine. Tada je, što samostalno, što sa grupom autora, više od 100 prijavljenih radova.

To znači da je Petković godišnje imao oko 25 naučnih radova, a oni su objavljivani, kako piše, u časopisima sa IMPACT faktorom.

Poslednje radove dostupne na sajtu Univerziteta objavio je u godini kada je postao docent, 2016.

petkovic lista printscreen Na listi 30 najvećih plagijatora; foto: printscreenKako piše časopis Nova galaksija pozivajući se na bazu Retraction Watch, koji se već više od decenije bavi kontrolom naučnih radova, Petkoviću je povučeno, za sada, 25 radova. Pojedini koji su povučeni zbog sumnje da su plagijati su i iz 2017, a uglavnom su rađeni sa grupom stranih autora iz drugih zemalja kao što su Malezija, Iran, Indija, SAD ili Kuvajt. Jedan od čestih Petkovićevih saradnika i koautra Šahabodin Šamširband sa Univerziteta u Maleziji je na visokom 13. mestu najvećih svetskih plagijatora sa takođe, pozamašnim brojem povučenih radova.


Muk u akademskoj zajednici

Da li je, zašto i kako plagirao radove i kakvu poruku šalje studentima kojima predaje, novinarima Južnih vesti docent Petković nije odgovorio u pitanjima koja su mu poslata mejlom. U telefonskom razgovoru je rekao da je zauzet.

Petković: Imam neke obaveze. Radim nešto.

Novinar: Kada da Vas pozovem, kada ste slobodni?

Petković: Pa ne znam. Kasnije…

Novinar: Za sat vremena, je l’ to u redu?

Petković. Pa u redu.

Više se nije javljao na telefon, niti je odgovorio na SMS koji mu je poslat.

Nemi su ostali i na Univerzitetu koji Petković reprezentuje u svojim radovima, na kojem je došao do zvanja docenta i koji i dalje ima i neke od povučenih radova u svojoj bazi.

Dragan Antić Antić bio zauzet; Foto: V. M. R. Na pitanja poslata mejlom nisu odgovorili više od nedelju dana, a rektor Dragan Antić je u telefonskom razgovoru rekao da trenutno ima sednicu i prekinuo razgovor.

Kasnije nije odgovarao na SMS koji mu je poslat, a iz službe Univerziteta nisu mogli da kažu da li će i kada odgovoriti na poslata pitanja.

Specijalizovani naučni časopis Nova galaksija piše da se tako ne radi na drugim univerzitetima kada se otkrije plagiranje.

Autore-plagijatore su univerziteti i instituti na kojima su radili, čak i ako su bili među svetskim predvodnicima u svojim oblastima, strogo kaznili. Srbije, dakle, ima na ovom neslavnom spisku, i to sa istraživačem koji je u plagiranju isprednjačio u odnosu na ostale u istočnoj Evropi. Nije nam poznato da su Univerzitet u Nišu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do sada išta preduzeli. Sam slučaj nije nepoznat ovdašnjoj akademskoj zajednici, jer se može pronaći i na sajtu Kobsona - piše Nova galaksija.

Podsetimo, ovo svakako nije prvi i jedini slučaj plagiranja naučnih radova u Srbiji. To su činili mnogo poznatiji i oni koji se nalaze na važnim i odgovornim pozicijama u državi.

Najpoznatiji slučaj je plagiranje doktorata aktuelnog ministra finansija Siniše Malog na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

A istraživanja su pokazala da su svoje doktorate u celosti ili delimično plagirali i guverneka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, kao i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Posledice koje su pretrpeli za ovo lažiranje znanja i zvanja javnosti nisu poznate, ali su za poslednjih troje, s obzirom na to da su diplome stekli na privatnim fakultetima, njihove visokošloske ustanove tvrdile da oni nisu plagirali svoje radove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gradimir cvetkovski

    23:36 // 4. 2. 2021.

    Zaboravih da kažem da je Nedeljnik u elektronskom izdanju preneo tekst iz Galaksije. Ali to nimalo ne umanjuje zasluge uredništva Južnih vesti, vidi se broju komentara. Podsećam pojedine čitaocie koji su se oglasili da neko može biti odličan naučnik i plagijator istovremeno. Usudio bih se reći da su mladjanog DB podsticali ili mu kroz prste progledali njegovi profesori. Možda ih je dopisivao.

  • gradimir cvetkovski

    23:31 // 3. 2. 2021.

    Svaka čast Južnim vestima za koje, svakako, ne važi ružna pošalica "Što južnije, to tužnije". Nijedan prestonički iliti beogardski medij se nije usudio da penese slovce iz Galaksije koja, mora se priznati, opskrbila pouzdanim podacima. Plagiranje ili krađa tuđeg znanja je najveća pošast u svetskoj akademskoj zajednici, s tim što je u zemljama kao što se Srbija uveliko uzela maha!

  • Losmi

    03:19 // 30. 1. 2021.

    Ovaj bre NAUCNIK,mozda cak vredniji od samoga Presednika,kad taj covek jede,spava,druzi se,kad seta,kad pise 25 rada GODISNJE? NJEGA NI SAM UREDNIK INFORMERA NE MOZE DA PRATI! CUDI ME TAKAV KAPACITET OD COVEKA A SEDI KOD NAS,NASA,DARPA,PLACU ZA TAKVIM MOZGOVIMA...AHH DA,ON JE RODOLJUB!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: