Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 19. 7. 2022.

| Društvo

Niški fizičar o teleskopu “Džejms Veb”: Videćemo još dalju prošlost, a vreme otkrića tek počinje

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Teleskop svemir
Novi teleskop pruža najdublji pogled u svemir do sada; foto: NASA, ESA, CSA, STScI

Novi svemirski teleskop “Džejms Veb” pruža najdublji pogled na svemir do sada, a svetski mediji opisuju ga kao jedno od najvećih dostignuća moderne nauke. Doktor fizičkih nauka iz Niša Milan Milošević kaže da će novi teleskop omogućiti uvid u još dalju prošlost, kada je svemir bio još mlađi. Ipak, smatra da je teško predvideti šta će tačno sve to doneti i da je vreme za otkrića tek počelo.

“Džejms Veb”, teleskop najnovije generacije, nalazi se van atmosfere naše planete. Urednik sajta Svet nauke i profesor Departmana za fiziku niškog Prirodno-matematičkog fakulteta Milan Milošević ističe da nije najveći po dimenzijama, ali da njegov položaj obezbeđuje mnogo kvalitetnije prikupljanje astronomskih podataka.

“Džejms Veb” (JWST) omogućava dublje "prodiranje" u oblake gasa i prašine, a to daje više mogućnosti za istraživanje nastanka planeta, zvezda, galaksija i svemira. Važan zadatak JWST-a je i snimanje hemijskog sastava atmosfera ekstrasolarnih planeta i potraga za biosignaturama - objašnjava Milošević.

Teleskop svemir "Džejms Veb" se nalazi van atmosfere Zemlje; foto: NASA, ESA, CSA, STScIOn je udaljen od nas oko 1,5 miliona kilometara i zauzima položaj gde je zaštićen od svetlosti i toplote Sunca i Zemlje.

Već na prvim fotografijama koje je usnimio vidi se dosta detalja i objekata koji ranije nisu mogli da se posmatraju, kaže Milošević, što omogućava bolju i pouzdaniju analizu i razumevanje svemira. Osim veće količine podataka, pruža i bolju rezoluciju fotografija.

Sva posmatranja u astronomiji su na neki način i putovanje kroz vreme. Kad pogledamo Mesec, vidimo kako je izgledalo pre oko 1 sekunde, Sunce vidimo onako kako je bilo pre oko 8 minuta. Kad teleskopom posmatramo galaksije, vidimo kako su one izgledale pre nekoliko miliona ili milijardi godina. U vreme pre nekoliko milijardi godina svemir je bio mnogo drugačiji nego danas - navodi on.

Trenutno najdalji snimljeni objekat teleskopom “Habl” (HST) je galaksija koja nosi oznaku “GN-z11”.

Svetlost sa ove galaksije do nas je prešla 13,4 milijardi svetlosnih godina. Pravo rastojanje je oko 32 milijarde, zbog širenja svemira. Galaksiju vidimo onako kako je izgledala kad je svemir bio star samo oko 400 miliona godina. Sjaj svakog objekta smanjuje se sa rastojanjem, pa kad posmatramo objekte vidimo kako su izgledali nekada davno, kada im je sjaj bio manji, a istovremeno svetlost sa njih prelazi ogromno rastojanje i njihov sjaj dodatno bledi - pojašnjava Milošević.

Upotreba novog teleskopa tek je krenula, zaključuje, pa su stigli samo prvi podaci i fotografije. Biće potrebno dosta vremena za njihovu obradu, a novi će dolaziti, jer je planirano trajanje misije pet godina, dok je realno očekivati da će ona potrajati deset ili duže, dodaje.

Vreme za otkrića je tek počelo, teško je predvideti šta će tačno biti. Postoje mnogi kandidati i očekivanja, ali skoro sigurno JWST će doneti i neka neočekivana otkrića - kaže Milošević.

Ranije su sa PMF-a ukazivali na to da je slabo interesovanje za matematiku, dok su iz Nacionalne službe za zapošljavanje potvrdili da na evidenciji niške filijale nema profesora matematike.

Milošević navodi da je i interesovanje za fiziku u opadanju poslednjih godina. Poručuje da su mnoge nove tehnologije, čiji je razvoj znatno ubrzan u poslednje vreme, nastale upravo zbog potreba astronomije, poput CCD kamera koje sada ima svaki mobilni telefon.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Limun

    08:34 // 21. 7. 2022.

    Kakav svemir kakvi bakraci. Jasno je da je neka sila sve ovo stvorila. Neki tu silu nazivaju bogom, drugi svevišnjim. Kako god zvali tu silu ona će nama ljudima uvek biti nedokučiva i neshvatljiva jer je čovek kao biće sa inteligencijom ipak samo mizerija u svemiru. To što će videti pomoću tog novog teleskopa su idalje samo 2D slike i uvek će biti samo slike.

  • A da se malo...

    18:41 // 19. 7. 2022.

    ...zagledamo u sebe?

    • Nikako...

      05:32 // 21. 7. 2022.

      ... jer bismo onda videli da smo pre samo 100 godina bili mnogo bolji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: