Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 4. 3. 2020.

| Društvo

Niški gerilci: Šaht iz kog vreba “smrt”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
saht2 gerilci foto UG
Obeležili rizičan šaht; foto: UG

Koliko su opasni otvoreni šahtovi po Nišu, ali i oni sa labavim poklopcima, pokazuju neretki slučajevi upadanja i propadanja ljudi, ukazuju Niški gerilci. Kako bi skrenula pažnju na ovaj problem grupa aktivista je na pojedine poklopce lepila Kosača, simbol smrti.

Propali šaht u centru Niša mesecima je, kako kažu Gerilci, opasnost za prolaznike na Margeru.

saht3 gerilci foto UG Još jedna gerilska akcija; foto: UGU tom delu grada je, napominju, nekoliko otvora u vrlo lošem stanju, a jedan je na frekventnom potezu i za pešake i za automobile koji se tu parkiraju.

Ovako mali problem može da bude veliki, jer neko zaista može da upadne u šaht i povredi se. To se jednoj ženi desilo pre neki dan u susednoj ulici. Bojim se da ovaj grad čeka da se nešto desi, pa da tek onda reaguje. Nikako da se opamete, da budu proaktivni, preventivni i da reše dok ne bude kasno. Ili će neko da nastrada, ili će grad da plaća ogromne penale. Verovatno se sada bave nekim važnijim stvarima, možda su izbori bitniji od ljudskog života - priča Gerilac 1.

Šaht je u ovakvom stanju, kako kaže, još od pre Nove godine, a građani su u nekoliko navrata obeležavali rupu raznim priručnim sredstvima, ali to nije dalo rezultate i niko iz nadležnih institucija još nije preduzeo ništa.

Zato su oni rešili da taj šaht obeleže simbolom “smrti”.

Da je ovo normalan grad i normalna zemlja, postojala bi jasna procedura i institucije – prijavite problem, dođe nadležna služba i reši ga. Kada to ne postoji, a naši građani ostaju pasivni, onda gerilci dođu, zasuču rukave i rešavaju. Ključna je stvar za građane da shvate da niko neće doći i rešiti im probleme, nekada moraju sami. Evo, ovde ima mnogo zgrada, komšije mogu da se sakupe i ovo reše za čas - objašnjava Gerilac 1.

saht gerilci foto UG foto: UGGerilci kažu da ih neko vreme nije bilo, ali da ih stanje u gradu prosto tera da budu na ulici. Tako su nedavno baš na Margeru farbali betonske kugle, “kitili” otpadom jelku u centru Niša kako bi skrenuli pažnju na loše okićen grad i roštiljali mesom "dimljenim" na zagađenom vazduhu.

Građani moraju da budu aktivniji, poručuju aktivisti, da uvide svoju moć i da shvate da, ukoliko oni ne ukažu na to što im smeta, drugi im neće rešavati probleme.

Podsetimo, Niška urbana gerila je grupa anonimnih aktivista, koji za sebe kažu da su "alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu". Njihove akcije uvek plene pažnju, a bilo je tu polaganja venca na panj, takmičenja u preskakanju bankine, farbanja Tvrđave u roze, te sađenje cveća, pecanje i proslava rođendana udarnim rupama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavko

    14:30 // 4. 3. 2020.

    Dobra ideja samo da se ograde da neko zbog tog kartona me upadne u šaht.

  • Gaga

    12:02 // 4. 3. 2020.

    Bravo!

  • Kapisla

    11:47 // 4. 3. 2020.

    Sada da padne atomska bomba na niš, niko se nebi previše uzbudio ali ako bi u gradu nestala struja to bi bila panika jer narod zadojen primitivizmom bi bio uskraćen gledanja parova odnosno farmi na Pinku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: