Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:44, 29. 9. 2020.

| Društvo

Niški gerilci otvorili WC na otvorenom

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti

Kritikujući nedostatak javnih toaleta u Nišu, kao i neshvatljive pločice koje godinama stoje u jednom delu keja kraj Nišave, aktivisti pod imenom Urbana gerila, otvorili su WC na otvorenom i pozvali nadležne da slede njihov primer. Toaleti, kako kažu, mogu biti i zatvoreni.

Još jedna akcija niških gerilaca, a ovoga puta skrenuli su pažnju na to što nedostaju javni toaleti u Nišu.

Situacija sa koronom se ne smiruje, a kako još uvek nije hladno – mlade često viđamo na nišavskom keju. Nažalost, suočili smo se i sami nekoliko puta sa situacijom da je WC ispod Tvrđavskog mosta zatvoren i da smo bili prinuđeni da nađemo alternativnije načine kako bismo olakšali sebi, a da to ne budu javne zelene povšine, drveća i zavučena dvorišta između zgrada - započinju svoju priču gerilci.

gerila wc2 foto gerilci Iskorišćene pločice; foto: GerilciZato su našli već izlepljene pločice na delu keja u pravcu Balkanske ulice, koje tu stoje već godinama. Tu su, kako kažu, do kraja izveli radove i postavili WC šolju, tuš kabinu, lavabo i ogledalo, pa je sada toalet, rečnikom političara, “priveden nameni”.

Nadamo se da će ovaj otvoreni WC zaživeti i da će nadležni preuzeti našu ideju i na još nekim mestima i ostaviti slične toalete ako već Grad Niš planira da bude nezaobilazna turistička destinacija. Mogu biti i zatvoreni, ali bitno je da rade i da ih ima - kažu gerilci.

Podsetimo, niška Urbana gerila je grupa anonimnih aktivista, koji za sebe kažu da su "alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu". Njihove akcije uvek plene pažnju, a bilo je tu polaganja venca na panj, takmičenja u preskakanju bankine, farbanja Tvrđave u roze, te sađenje cveća, pecanje i proslava rođendana udarnim rupama.

Na Margeru su farbali betonske kugle, “kitili” otpadom jelku u centru Niša kako bi skrenuli pažnju na loše okićen grad i roštiljali mesom "dimljenim" na zagađenom vazduhu.

Poslednje dve akcije desile su se ovog meseca, a ukazlai su na problem otvorenog šahta u Davidovoj ulici i neosvetljenih pešačkih prelaza u gradu.

Građani moraju da budu aktivniji, poručuje ova grupa, da uvide svoju moć i da shvate da, ukoliko oni ne ukažu na to što im smeta, drugi im neće rešavati probleme.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Limun

    07:26 // 7. 12. 2020.

    Pitajte taksiste gde se olaksavaju nedeljom i nocu.
    Javni wc ispod mosta je devastiran. Us.n, popi.an, prljav, smrdi preko Nisave. Wc na trgu kao najprometniji javni wc je takodje devastiran. Wc iza pozorista je cist kao i wc u tvrdjavi, desetka.
    Wce na zel stanici i autobuskoj kao i na pijacama preporucujem samo onima sto im je ili ili .

  • Sasa

    18:18 // 2. 10. 2020.

    U okviru parka postoji jedna zgrada, KUCA GRADONACELNIKA, e tamo ima WC i tamo bi trebalo ici i obaviti nuzdu

  • Ivana

    13:33 // 30. 9. 2020.

    Ništa bez gerile! Parking kod glavne autobuske stanice preko koga se dolazi do sportskih terena u Tvrdjavi se takodje koristi kao javni toalet. Smrad je nepodnošljiv. Sportske terene su tokom leta maksimalno koristila kako deca tako i odrasli za sport i rekreaciju, a taj deo grada je potpuno zapostavljen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: