Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 1. 6. 2018.

| Društvo

Niški gimnazijalac četvrti put najbolji na Republičkom takmičenju iz istorije

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Miloš Bečejski
Istorija je njegova ljubav od detinjstva; Foto: Miloš Bečejski

Učeniku trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" Đorđu Pavloviću, iako pohađa prirodno-matematički smer, sudeći po rezultatima sa republičkih takmičenja, dobro ide istorija. Od osmog razreda osnovne škole on je najbolji na Republičkom takmičenju iz ovog predmeta.

Ove godine, kako je kazao, na takmičenju najvišeg ranga u državi, nadmetao se sa vršnjacima u poznavanju istorije od perioda Berlinskog kongresa do današnjice.

Znači Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat, devedesete, sve do danas. Imao sam maksimalnih 49 poena - rekao je Pavlović.

Ljubav prema istoriji, objašnjava ovaj gimnazijalac, rodila se u njemu od najranijeg detinjstva. Okidač su bili crtaći sa likovima iz grčke mitologije.

Kada je u petom razredu Osnovne škole “Dušan Radović” počeo da uči istoiju na časovima, ovu ljubav pojačao je nastavnik.

Još kao mali gledao sam gledao crtane junake grčke mitologije i onda me to baš zaintrigiralo. Onda kada sam došao u peti razred baš smo to učili i profesor je bio jako dobar i baš mi je probudio želju za učenjem. Onda sam probao, video sam da mi dobro ide, pokušao sam i eto, dobro se završilo - objašnjava Pavlović.

Još u petom osnovne je počeo da se takmiči, te je prve dve godine stizao do Opštinskog i Regionalnog takmičenja. U sedmom se, kaže, nije plasirao na Republičko, dok je od osmog osnovne do treće godine srednje škole donosio "zlatne medalje" sa republičkih takmičenja.


Ne planira da "živi" od istorije

Iako je istorija njegova najveća ljubav, ovo je, kako je kazao, verovatno bilo njegovo poslednje takmičenje. Sledeće godine planira da sprema prijemni za Medicinski fakultet.

Svakako neću istorijom da se bavim u životu. Trenutno tako stvari stoje da planiram da studiram medicinu, pošto istorija mislim realno da nema toliko profita u ovoj državi, da je posao malo manje plaćen i malo je teži. Iskreno mislim da ne bih mogao da budem profesor, ne mogu sebe da zamislim kao profesora, jer mi rad s decom malo teže ide - dodaje Pavlović.

Inače, ukoliko bude ipak upisivao fakultet na kome u okviru prijemnog se polaže i istorija, ovaj mladić imaće maksimalan broj poena na testu iz ovog predmeta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    16:58 // 1. 6. 2018.

    Bravo,momak!Samo guraj i ne osvrci se na tupave komentare,pobornika riality programa!
    Da grad ima skolovano rukovodstvo,trebalo bi da te primi Gradonacelnik i udeli ti neki skroman poklon,kao znak paznje!
    Ali,avaj!

    • Mara

      22:20 // 1. 6. 2018.

      Ma odma će mu da ZAHVALNICU

  • Mara

    15:52 // 1. 6. 2018.

    Kakva tužna faca.Mora da mu je predavala prof Vladama kad ima toliko znanje

    • Numancia

      07:08 // 2. 6. 2018.

      Mani se od komentara,gledaj si Parovi i Zadrugu,to je tvoj svet i uspeh!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: