Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:16, 16. 6. 2023.

| Društvo

Niški gimnazijalci najbolji inovatori u Evropi - prave solarne panele od limenki

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
ekolim
Mladi uspešno vode svoju kompaniju; foto: Ana Ivić Veljković

Učenici trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” osvojili su prvo mesto na Evropskom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Sarajevu. Mladi preduzetnici kažu da su srećni zbog pobede i da nadaju se novim izazovima, a njihova mentorka da je ponosna na njih i da su pokazali da je njihova ideja ispravna i dobra.

ekolim Učenici gimnazije "Bora Stanković”; foto: Ana Ivić Veljković Tatjana Živadinović, Kaja Gavrilović, Jana Simić i Rastko Petrović čine kompaniju "Ekolim” iz Gimnazije "Bora Stanković” koja se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od limenki. Od kada su krenuli u srednju školu oni vode svoju kompaniju, razvili su ideju, realizovali proizvod i sada ga predstavljaju i plasiraju na tržište.

Mi smo želeli da kreiramo proizvod koji će da bude koristan ljudima i ekološki prihvatljiv, pa smo došli do “Limenka”. “Limenko” je solarni kolektor napravljen od recikliranih limenki koje su spojene tako da kroz njih može da struji vazduh. Panel se montira na osunčanu stranu kuće ili zgrade, vazduh se pod dejstvom sunčeve svetlosti zagreva i kao topao ulazi u prostoriju - kaže Tatjana Živadinović.

Sa tim proizvodom učestvovali su na mnogim takmičenjima i radionicama. Svako takmičenje imalo je svoje specifičnosti, negde je akcenat bio stavljen na biznis plan, negde na marketing, a negde na samu inovaciju. Njihov najnoviji uspeh je prvo mesto na Evropskom takmičenju “Popri” održanom u Sarajevu maja ove godine.

ekolim Pobednici Evropskog takmičenja; foto: Ana Ivić Veljković Takmičenje je bilo podeljeno na studente i srednjoškolce i u obe kategorije Srbija je odnela pobedu. Na ovo prvo mesto smo naročito ponosni, jer smo dobili poziv za usavršavanje u Sloveniji koje će biti održano oktobra. Nakon trogodišnjeg rada u učenickoj kompaniji, naučili smo mnogo o raznim aspektima preduzetništva i verujemo da će nam to mnogo značiti u budućnosti. Nadamo se novim izazovima i uspesima - ističe Tatjana.

Njihovoj mentorki Ani Ivić Veljković koja vodi preduzetničku sekciju, uspeh nije stran jer već godinama generacije mladih preduzenika uči kako da vode sopstenu kompaniju. Ona ističe da je ponosna što je zainteresovala mlade gimnazijalce za preduzetnišvo i da u njima prepoznaje ljude koji žele da menjaju svet.

Oni su potencijal, ova deca već tri godine rade zajedno, sve su usavršili i bili su neprikosnoveni na takmičenju u Sarajevu. Bili su profesionalni i žiri je bio oduševljen čak su ih pohvalili da su u rangu studenata. Očigledno da postoji neka veza, ja imam neku intuiciju da prepoznam talentovane učenike, ali mi se oni i sami nametnu svojom željom za radom. Naš uspeh nam svima znači, deca su dokazala da mogu da budu vidljiva, a sigurna sam da će biti bolji i uspešni ljudi ako ovako nastave - kaže Veljković.

Kompanija “Ekolim” učestvovala je i beležila odlične rezultate na različitim državnim i međunarodnim takmičenjima gde bili zapaženi pa su zajedno sa organizacijom WWF Adria i napravili projekat "Solarni azil" kroz koji je Zoo planet u Nisu dobio već dva panela koja dogrevaju stacionar za tropske zivotinje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    16:55 // 17. 6. 2023.

    Деци-оноваторима и њиховој менторски све похвале!Ко то производи и монтира,уза догревање воде или произв.струје?Погодно за викендице?!

  • Milja

    14:55 // 16. 6. 2023.

    Bravo "Borici"!!!

  • Dule Kadirov

    08:51 // 16. 6. 2023.

    Ovo nije inovacija to postoji 20 godina u svetu nego ovi što dele nagrade izgleda nisu čuli.Pre treba da bude nagrada za preduzetništvo nego inovacija

    • knjigolistac

      13:45 // 16. 6. 2023.

      Mislim da si upravu, ovde je bio akcenat na poslovnoj ideji i realizaciji. Na youtube imate snimaka o ovovome koji datiraju iz 2010.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: