Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:56, 19. 5. 2021.

| Društvo

Niški gimnazijalci osvojili treće mesto na međunarodnom takmičenju za mlade preduzetnike

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
virtuelna laboratorija
Učenicima pomogla njihova profesorka hemije; foto: Marko Veljković

Softverom za virtuelnu hemijsku laboratoriju u kojoj mogu da se simuliraju razičiti eksperimenti, tim učenika niške Gimnazije “9. maj” osvojio je treće mesto na „EUSAIR POPRI“ takmičenju za najbolje preduzetničke ideje mladih.

Na takmičenju održanom 11. i 12. maja učestvovali su timovi srednjoškolaca iz 9 zemalja jadransko-jonske regije, a ekipa iz Niša plasirao se na ovo nadmetanje pobedivši na prošlogodišnjem Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju.

Uz podršku profesorke hemije, oni su osmislili virtuelnu hemijsku laboratoriju koja će, kako kažu, đacima olakšati učenje hemije i učiniti oglede zanimljivijim. Kažu da je za izradu ovog softvera bilo potrebno povezati znanja iz hemije i programiranja.

Prema rečima učenice Mile Projović, ovakav vid učenja još uvek ne postoji u svetu, a pruža realnu simulaciju eksperimenata iz analitičke hemije i može potpuno da zameni laboratoriju.

Kroz ova takmičenja sam naučila dosta toga o pisanju biznis plana i sličnim stvarima. Velika je stvar učiti hemiju na ovaj način od kuće, a cilj nam je da softver dodatno unapređujemo. Nećemo se ovde zaustaviti - kaže Projović.

Softver je dostupan na srpskom i engleskom jeziku, a učenik Jovan Lazarević kaže za Južne vesti da bi voleo da se softver izbaci i na tržište.

Prvi put sam učestvovao na nekom međunarodnom takmičenju i još sam osvojio nagradu, to je sjajno iskustvo. Vršnjacima bih poručio da se trude da što više učestvuju u vanškolskim aktivnostima, jer se tu može steći ogromno znanje i iskustvo – ističe Lazarević.

Izum je isproban u Gimnaziji „9. maj“, a reakcije učenika i profesora bile su, kažu iz tima, jako dobre, naročito prilikom primene u onlajn nastavi. Mentorka tima, profesorka hemije Aleksandra Gošnjić, želela bi da ovaj softver postane uobičajen u nastavi.

Sve je počelo inicijativom učenika. Pitali su se kako bi mogli da promene to što je njihovim vršnjacima hemija često dosadna i to što se u školama slabo izvode eksperimenti. Osluškivali smo potrebe đaka, a i mojih kolega i došli do zaključka da je ovo idealno rešenje za škole koje nemaju dobro opremljene laboratorije – kaže Gošnjić.

Podsetimo, gimnazijalci su napravili ovaj softver 2019. godine, kroz učeničku kompaniju VAH Company.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Luka Markovic

    21:56 // 24. 4. 2023.

    Gde ste nasli kravate, treba i nama za prezentaciju na nacionalno finale pls

  • Goca

    17:48 // 19. 5. 2021.

    BRAVO deco. Vredna, pametna i lepa srpska omladina. Samo napred. Nebo je granica.

  • Olja

    16:46 // 19. 5. 2021.

    Bravo ! Sjajni ste!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: