Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 18. 2. 2013.

| Društvo

Niški gimnazijalci ugostili vršnjake iz inostranstva

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Gimnazija Bora Stanković
Gimnazija "Bora Stanković"

Učenici Gimnazije “Bora Stanković“ otpratili su kućama u Moldaviju i Rumuniju nove prijatelje kojima su prošle nedelje uzvratili gostoprimstvo zahvaljujući projektu „A click away“.

Oduševljeni ukusom roštilja, zbunjeni što pušenje u kafićima nije zabranjeno, iznenađeni srpskom neposrednošću, gosti niških gimnazijalaca će, kažu, dugo pamtiti boravak u Nišu i posetu Beogradu.

Pred povratak domovima i redovnim školskim obavezama, obećali su domaćinima da će se još viđati.

Milica Stanković, učenica II razreda, kaže da zahvaljujući internetu nije teško ostati u kontaktu s prijateljima iako su daleko. Sa vršnjakinjom Valerijom Babarom iz Moldavije se preko društvenih mreža čuje svaki dan.

- Valeriji su se najviše dopali ražnjići koje je u mojoj kući prvi put probala, dok moldavska hrana, u kojoj se oseća uticaj turske kuhinje, mene nije iznenadila. Ipak, reč je o različitim kulturama. Naše drugove iz Moldavije začudilo je što često izlazimo u kafiće, dok se oni uglavnom okupljaju jedni kod drugih – priča Milica. Moldavija Niški đaci sa vršnjacima iz Moldavije ispred manastira kod Kišinjeva

Osim što su im pokazali centar grada, Ćele-kulu, Tvrđavu, Čegar i Sinagogu, niški đaci su petoro gostiju iz Moldavije i dvoje iz Rumunije vodili i na nastavu. Tako su, pričaju srednjoškolci, uočili još jednu kulturološku razliku.

- Oni su u školi mirniji, dok je kod nas na časovima atmosfera zanimljivija i opuštenija, što im se baš dopalo – primetila je Milica.

Aleksandar Popović, maturant gimnazije, kaže da se đacima iz Moldavije svideo izgled centra Niša i pešačke ulice, ali da je manjih problema bilo kada su poželeli da svrate u kafić bez duvanskog dima. Radionica Radionica o medijskoj pismenosti u Moldaviji

Dolasku ovih đaka u Niš prethodio je boravak niških gimnazijalaca u Moldaviji. Tamo je sa Aleksandrom i Milicom u decembru prošle godine putovao i učenik Milan Stojanović. Učili su da napišu članak i naprave televizijsku reportažu.

Posetili su Nacionalni muzej prirode i etnografije i manastir u blizini glavnog grada Kišinjeva. Osim vina koje je, kako se hvale Moldavci, bolje od francuskog, u sećanju će im ostati i putovanje vozom dugo 30 sati.

Za uspešnost projekta gimnazijalci zahvaljuju profesorima Ivani Tonsi i Marijanu Mišiću.


O projektu

Projekat „A click away“, čiji je osnovni zadatak razvijanje medijske pismenosti učenika, sprovodi se pod pokroviteljstvom mreže ACES (Academy of Central European Schools) koja podržava interkulturalnu učeničku razmenu. U toku je konkurs za nove projekte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan

    17:50 // 18. 2. 2013.

    Hvala Južnim vestima na dorađenom članku, koji mnogo vernije i iscrpnije prikazuje vest!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: