Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 26. 2. 2014.

| Društvo

Niški hirurzi u štrajku

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
IMG-0552
Lekari štrajkuju svakog radnog dana od 12 do 13 sati

Ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do 7. marta, lekari sa nekoliko klinika Kliničkog centra u Nišu tada će započeti generalni štrajk, najavljuju sa Klinike za opštu hirurgiju.

Lekari tvrde da generalni štrajk, ukoliko do njega dođe, neće ugroziti pacijente, jer će poštovati minimum procesa rada. Do tada će svakog radnog dana od 12 sati održavati jednosatni štrajk upozorenja zahtevajući da se ukine solidarni porez, vrate stari koeficijenti i omogući plaćanje za dežurstva preko 40 sati. 

- Zbog solidarnog poreza, prvi deo naše plate za februar snižen je za 10 do 13 hiljada dinara, a i koeficijenti koji su prosečno niži za dve jedinice dodatno umanjuju zaradu. Kada budemo primili i drugi deo februarske plate, videćemo koliko je naša plata zaista niža - kaže predsednik Štrajkačkog odbora dr Aleksandar Zlatić.

dr-Aleksandar-Zlatic Zlatić: "Kao lekar opšte hirurgije, dr medicinskih nauka sa specijalističkim stažom od 15 godina, primio sam prvi deo februarske plate 267 evra. Kako sa tim da živim 15 dana?"Dodatni problem je, kažu lekari, što Republički fond za zdravstveno osiguranje lekarima plaća dežurstva koja traju samo do 40 sati mesečno, a zbog nedostatka kadra nemoguće je organizovati posao bez dežurstava koja traju i do 56 sati.

- Zbog ovoga i uredbe Vlade o zabrani zapošljavanja dovedeni smo u nemoguću situaciju. Nema nas dovoljno, ne možemo da radimo bez dežurstava. Hirurg ne može da gleda striktno na radno vreme. Kada mu istekne radni dan, ne može da skine rukavice i napusti salu, nego ostaje prekovremeno. Te sate nikad nismo tražili, niti ćemo tražiti - kaže dr Zlatić.

Kako kažu u upravi Kliničkog centra, njoj su štrajk zvanično prijavile Ginekološko-akušerska klinika i Klinika za opštu hirurgiju, dok su se, prema rečima dr Zlatića, na pridruživanje štrajku odlučili i lekari Klinike za plastičnu hirurgiju, Klinike za vaskularnu hirurgiju i Centra za minimalno invazivnu hirurgiju. Podržao ih je i sindikat "Nezavisnost". 

- Kao direktor, ja sam protiv obustave rada, jer je naš posao da lečimo pacijente. A kada govorimo da li treba onima koji se bave ljudskim životima smanjivati platu, u tom delu se slažem sa štrajkačima, da to treba još jednom, sa formiranjem nove skupštiinske većine, urediti zakonom - kaže direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zoran Radovanović.

On ističe da, zbog loše vođene kadrovske politike desetinama godina, Klinički centar ima višak internista, a manjak hirurga, radiologa, anesteziloga i dečjih neurologa.

- Ako imam 4 lekara na odeljenju dečje neurologije, nemam petog lekara da dežura u petak. Ako jedan od ta četiri radi u petak, moram da mu platim preko 40 sati i ulazim u prekršaj - objašnjava Radovanović.

Štrajkači: Pacijenti nisu ugroženi

Kako objašnjavaju na Klinici za opštu hirurgiju, ni jednosatni, ni generalni štrajk od 7. marta, nikako neće ugroziti pacijente.

- U periodu štrajka ne radimo samo "hladne" operacije, to su one koje mogu da čekaju. One hitne ili pacijentima sa malignim bolestima radimo sve vreme - kaže dr Zlatić.

Lekari ove klinike ističu da među njima vlada opšte nezadovoljstvo i zbog loših uslova za rad. Navode podatak da je broj sala i ležaja na Klinici isti kao pre 30 godina kada je u Nišu bilo 100.000 stanovnika i da rade sa instrumentima koji su isto toliko stari. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jasmina

    00:48 // 28. 2. 2014.

    Slazem se za doktorima, u odnosu na druge drzavne firme oni nemaju adekvatnu platu za svoj rad. Ucitelji koji rade 4 sata dnevno imaju platu preko 500 evra, a da ne pricam za druga javna preduzeca.

  • Lekar bez posla

    23:29 // 27. 2. 2014.

    Drage moje kolege,i ja sam ucila skolu kao i vi samo zbog vasih dezurstava koja traju preko 56 sati ne mogu da dodjem do posla,volela bih ja ovako humana da placam taj solidarni porez,da se menjamo?

    • dr bez posla

      11:29 // 28. 2. 2014.

      ovu profesiju su mnogo degradirali .. to sto si zavrsila skolu ne znaci da mozes da radis poslove koje ovi ljudi za mnogo malu naknadu rade !!

      ! treba vratiti dostojanstvo hirurzima !

    • tatjana

      13:44 // 28. 2. 2014.

      nadam se da cete dobiti posao i da cete se vrlo brzo setiti ovih koji sada strajkuju.

  • ljilja

    14:49 // 27. 2. 2014.

    nece biti da ti je deo plate 267e.ako ti na ime solidarnog poreza skidaju 10-13000 onda prostom racunicom dolazimo do toga da ti plata sa tim umanjenjem iznosi oko 100000 din.minimum

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: