Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 26. 9. 2022.

| Društvo

Niški i beogradski lekari zajedno u sali: Savremeniji način operacije želudačne kile od sada u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
operacija ukc
Brži oporavak i zauvek otklonjeni problemi pacijenata; foto: UKC Niš

Lekari niškog Centra za minimalno invazivnu hirurgiju izveli su zajedno sa kolegama iz Beograda laparaskopsku operaciju želudačne kile. Kažu da to nije prva operacija tog tipa u Nišu, ali da je reč o novijoj proceduri, koja bi trebalo da zauvek rešava probleme pacijenata i nakon koje sledi brz oporavak.

ukc niš Trebalo bi da bude 20-30 takvih operacija godišnje u Nišu; foto: V. P.Načelnik Prve hirurške klinike Kliničkog centra Ognjan Skrobić ističe da su prve takve operacije dobro prošle i da je ideja da za početak u Nišu bude 20-30 takvih intervencija godišnje.

U Srbiji, konkretno kod nas, odradi se oko 100 takvih operacija godišnje. Mislim da bi Centar u Nišu trebalo da gravitira bar 20-30 godišnje u startu. Mislim da je to za početak dovoljno. Poenta nije da se teži velikim brojevima u startu, već kvalitetu rada, a brojevi će doći sami po sebi - poručuje Skrobić.

Šef Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Simić navodi da je ta intervencija rešenje za one koji dugo imaju tegobe poput gorušice i smetnji u radu srca i pluća.

U Nišu smo uradili dve operacije u trajanju od po 45 minuta do sat vremena. Jednom takvom operacijom pacijenti rešavaju doživotno svoje probleme, a već za dva dana će biti u kućnim uslovima i nastaviti oporavak u svojoj sredini, na koju su navikli, potpuno oporavljeni, u vrlo kratkom periodu bez ikakve potrebe za terapijom lekovima - objašnjava on.

Simić dodaje da to nije rutinska operacija i da se izvodi samo još u Centru za hirurgiju jednjaka Prve hirurške klinike, jer je tehnički zahtevna i jer podrazumeva složenu pripremu bolesnika.

To je prijateljska priča između univerziteta u Beogradu i Nišu, zahvaljujući našim sjajnim odnosima koji postoje već dugi niz godina. Nismo mi prvi koji dolazimo sa beogradskog UKC-a u Niš, niti je to prva operacija tog tipa u Nišu, ali je potpuno drugačiji filozofski koncept i pristup. Želeli smo da im našim savetima i iskustvom pomognemo da uvedu u svoju standardnu svakodnevnu hiruršku praksu jednu noviju proceduru minimalno invazivne operacije želudačne kile - zaključuje Simić.

Inače, prema rečima direktora niškog Centra za minimalno invazivnu hirurgiju Bojana Jovanovića, tu se ukupno godišnje obavi oko 1.200 operacija, onda kada nema kovida.

On tvrdi da je Centar dobro opremljen i da se ovih dana očekuje novi laparaskopski sto, koji bi omogućio još moderniji pristup pacijentima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    15:42 // 27. 9. 2022.

    Još koji mesec i nestaće želudačne kile ...
    100% !
    Šećer nije dobar za želudačnu kilu, biljna ulja - tAkodje, sve vrste mesa, brašno... ali trava u bilo kom obliku je - melem , zakon Tebra !
    Će vidite ... čak ni struja nije dobra , plin takodje a benzin - isto Takodje !
    Grejanje je ubistvo za žel. kilu !
    O vodi /"Vilinskoj" i "Studen/t/skoj" ne smejem /se/ neću ni da pisujem !

  • Skeptik

    23:13 // 26. 9. 2022.

    "potpuno drugačiji filozofski koncept i pristup"?!

  • Dejan Nejic

    20:06 // 26. 9. 2022.

    BRAVO Boki care!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: