Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 3. 5. 2020.

| Društvo

Niški i leskovački srednjoškolci među najboljima na konkursu “Evropa i ja”

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
evropski dnevnik konkurs priroda
Nišlija pobedio u kategoriji strip/karikatura; foto: print screen/Evropski dnevnik

U konkurenciji od preko 250 radova pristiglih na konkurs "Evropa i ja" srednjoškolci iz Niša i Leskovca izborili su se za mesto među najboljima. Tim niške Gimnazije "Bora Stanković" bio je najbolji u kategoriji strip/karikatura, u kategoriji "Dizajn evropskog dnevnika" drugo mesto zauzele su učenice Gimnazije "Stevan Sremac", a leskovačka Škola za tekstil i dizajn bila je treća u konkurenciji fotografija.

Teme konkursa bile su EU i Srbija, EU u tvom svakodnevnom životu, Mitovi o EU, Ljudska prava, Životna sredina i klimatske promene, Prevencija nasilja, Evropa – ujedinjeni u raznolikosti, bilo je pet kategorija, a srednjoškolci su se pokazali, navode organizatori, u najboljem svetlu.

Učenik Strahinja Simonović i mentorka Sandra Stojanović pobednici su kategorije strip/karikatura. Rad nosi naziv "Priroda je čovekov raj na Zemlji - ne pretvaraj je u pakao" i prikazuje kako ljudska ruka može da neguje, a kako da uništi prirodu.

Sve je simbolično predstavljeno. Rad ukazuje da svaka akcija ima svoju reakciju. Kada čovek zagađuje prirodu na neki način šteti i sebi. Na levoj ruci se vidi da se čovek lepo ophodi prema prirodi, a onda se i ona lepo ophodi prema čoveku, i onda je onakav odnos kakav treba du bude - rekao je Simonović.

Drugoplasirani tim u kategoriji "Dizajn eropskog dnevnika" čine učenice Milica Radivojević, Teodora Radonjić i Natalija Stević, kao i mentorka Sanja Jovanović. Tema dizajna je pero jer su njime, kažu, želele da budu jedinstvene.

Po koricama dnevnika može se uočiti da je drugačiji od dosadašnjih, time smo želele da prikažemo kako možemo biti unikatne, a da opet ne pobegnemo do teme koja je zadata - rekle su učenice.

Srednjoškolka Angelina Stojanović i njen mentor Ivan Ranđelović fotografiju su naslovili "Nisam žrtva" i prikazuje devojku sa vidljivim povredama i pored nje napisano na ogledalu "nisam ja".

Model svojim otvorenim izrazom lica besramno prikazuje posledice nasilja i daje nam do znanja da se ne stidi sebe, dok porukom na ogledalu svoj stav prema kome ne dozvoljava da postane žrtva okolnosti i drugih ljudi. Rad simbolizuje preuzimanje odgovornosti nad sopstvenim životom iz ugla ljubavi i samopoštovanja - poručuju autori.

Najbolji sa ovog konkursa trebalo bi da budu nagrađeni putovanjem u zemlje Evropske unije, ali će za to morati da sačekaju da se pandemija virusa korona smiri.

Svi pobednički radovi dostupni su na sajtu Evropski dnevnik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: