Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 6. 2. 2023.

| Društvo

Niški inovator o univerzalnom poljoprivrednom robotu: Investicija isplativa već za 5 godina

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
poljoprivredni roboti
Iako je cena robota za mnoge nedostupna, planiraju da dobijanjem nephodnih sertifikata dođu na listu subvencionisanih oprema; foto: Nikola Velčev, privatna arhiva

Ulaganjem u tehnologiju i robotiku, srpskim poljoprivrednicima olakšaće posao, vratiti motavaciju, i rešiti gorući problem nedostatka radne snage, tvrdi niški inovator Nikola Velčev, jedan od tvoraca robota pastira i višenamenskog poljoprivrednog robota.

Ideja za razvoj univerzalne poljoprivredne robotske platforme, nastala je nakon istraživanja koje je, kako Velčev kaže, potvrdilo njihove pretpostavke da na tržištu ne postoji tehnologija koja će zadovoljiti sve potrebe poljoprivrednicima.

Uvođenjem robotike u poljoprivredu, osim lakšeg obavljanja poljoprivredne delatnosti dovešće i do smanjenja troškova i povećavanja prihoda. Ako poljoprivreda mladim ljudima postane zanimljiva i pruži mogućnost za normalan, kvalitetan i zdrav život, smatramo da će se deo mladih okrenuti poljoprivrednom biznisu - kaže Velčev.

poljoprivredni roboti (1) Ulaganjem u tehnologiju i robotiku, srpskim poljoprivrednicima olakšaće posao, vratiti motavaciju, i rešiti gorući problem nedostatka radne snage; foto: Nikola Velčev, privatna arhiva Proizvodnja poljoprivrednih robota nalazi se u razvojnoj fazi u svetu, jer je tržište poslednjih godina okrenuto isključivo vojnom sektoru, tvrdi Velčev i dodaje da univerzalni robot na kojem trenutno rade, uz promenu nastavaka može obavljati delatnosti od sađenja, čupanja korova, sejanja, branja plodova do košenja trave, te da je prednost takvih platformi pre svega cena, jer se trenutno u prodaji mogu naći specijalizavani roboti za obavljanje samo jedne, konkretne, delatnosti.


Cena univerzalnog robota koja obavlja više delatnosti je mnogo niža od cene većeg broja specijalizovanih robota. Prednost je i jednostavnost upotrebe. Korisniku je mnogo lakše da prođe obuku i nauči da upravlja jednim univerzalnim robotom. Naš plan je da univerzalnost proširimo i van granica poljoprivrede, na železnicu, vatrogasce, službe spašavanja - kaže Velčev.

Iako je cena takvih univerzalnih robota povoljna, ipak je za mnoge poljoprivrednike nedostupna, međutim, kako Nikola Velčev iz “Coming Computer Engineering”-a kaže, da ulaganjem u takvu tehnologiju, srpskim poljoprivrednicima investicija bi bila isplativa već posle 5 godina. Prelaskom na serijsku proizvodnju, očekuje da će cena njihovih robota biti 50% niža, te da bi dobijanjem neophodnih sertifikata mogli da se nađu na listi subencionisane opreme, što će omogućiti i manjim privrednim gazdinstvima nabavku robota.

poljoprivredni roboti (2) Istraživanje koje je, kako Velčev kaže, potvrdilo njihove pretpostavke da na tržištu ne postoji tehnologija koja će zadovoljiti sve potrebe poljoprivrednicima ; foto: Nikola Velčev, privatna arhiva Iako je ovakva tehnologija u inostranstvu finansijski dostupnija, Nikola smatra da će nakon demonstracija u realnim uslovima poljoprivrednici imati priliku da kroz upravljanje robotima moći da se uvere u jednostavnost rukovanja, ali i da uvide sve potencijale korišćenja robota, kako bi oni postali normalna pojava na srpskim njivama.

Projekatu “Agrar”, univerzalne poljoprivredne robotske platforme, prethodio je robot pastir “RoboShepard” koji bi razvijanjem žičanih ograda vodio životinje na ispašu i rešio problem nedostatka radne snage, ali i obezbedio što kvalitetniju ispašu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    11:33 // 7. 2. 2023.

    Da su izmislili robota za kopanje litijuma , budućnost bi im bila osigurana a još i da su "strani investitori" ... ihaaaa !

  • Сумњам

    16:43 // 6. 2. 2023.

    У држави СрБији је важило,важи данас а важиће и сутра правило - нема леба без мотике.

    • Marko

      23:38 // 6. 2. 2023.

      Važilo, važi danas a važiće i sutra i pravilo da kada nemaš šta pametno da kažeš, bolje da ne lupaš gluposti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: