Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 26. 7. 2022.

| Društvo

Niški istoričar otkrio u turskim arhivima: Episkop Melentije obešen po nalogu osmanskog sultana

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
spomenik
Spomenik se nalazi na levoj obali Nišave; foto: N. M.

Na današnji dan pre 201 godine upravnik Niša Husein-paša Gavanozolu izvestio je beogradskog vezira da su javno vešani episkop niški Melentije i dotadašnji upravnik Niša Ali-paša Karsli. Istoričar Milan Ranđelović kaže da se do sada verovalo da je odluku o njihovom pogubljenju doneo Gavanozolu, ali da jedno pismo iz turskih arhiva otkriva da je to naredio osmanski vladar.

vešanje episkopa Pogubljeni 1821. godine; foto: Privatna arhivaJavno vešanje niškog episkopa, Ali-paše Karslija i još četvorice srpskih prvaka desilo se na hrišćanski praznik Duhovi, okvirno, krajem maja i početkom juna. Međutim, tek 26. jula Gavanozolu je o tome obavestio beogradskog pašu.

Ranđelović ističe da građa iz istanbulskih arhiva, do koje je nedavno došao i koju je iskoristio i za knjigu “Osmanski upravnici Niša u XIX veku”, otkriva nove činjenice o tom događaju. Ti podaci, kaže, jasno rasvetljavaju okolnosti zbog kojih je došlo do pogubljenja i pokazuju da su političke i ekonomske prilike u Nišu u to vreme bile vrlo turbulentne.

Episkop niški Melentije bio je posrednik i moralni garant iskrenosti obeju strana u pregovorima između kneza Miloša Obrenovića i Marašli Ali-paše o prestanku Drugog srpskog ustanka 1815. Uvidevši mudrost niškog arhipastira, knez Miloš je nakon prestanka ustaničkih borbi pokušao Melentija da dovede u Beograd, kako bi ga imao uz sebe, ali se tome usprotivio Marašli Ali-paša, dotadašnji niški, a kasnije beogradski upravnik. Razlog je verovatno bila njegova namera da spreči blisku saradnju dvojice mudrih neprijatelja koje bi imao na stolici u Beogradu - priča Ranđelović.

Do sada se u srpskoj nauci verovalo da je odluku o vešanju doneo Husein-paša Gavanozolu, koji je nasledio Karslija u Nišu, ali je Ranđelović u Istanbulu pronašao pismo u kojem je osmanski vladar naredio Husein-paši da likvidira Karslija.

U Nišu je u drugoj deceniji 19. veka, dodaje Ranđelović, isplivalo dosta uticajnih trgovaca i zanatlija. 1817. godine pominjao se mutavdžija Hadži Rista, glavni trgovac u gradu, što nije bila mala stvar za zajednicu u kojoj ima dosta bogatih Grka, Cincara i Jevreja.

Posledice jakog duhovnog vođstva i ekonomske emancipacije Srba po Osmanlije vide se i iz pisma koje je za vreme mandata upravnika Niša Ali-paše Karslija njegov ćehaja poslao u Carigrad u vezi sa obnovom Malog sabornog hrama na Paliluli. Karslijev ćehaja moli velikog vezira da se u vezi sa obnovom te bogomolje oglasi pozitivno ili negativno, jer Karsli u Nišu više nije mogao da trpi pritisak koji su hrišćani na njega vršili - navodi Ranđelović.

Milan Ranđelović Ranđelović otkrio nove detalje u turskim arhivima; foto: Privatna arhivaPojašnjava da je u to vreme sve ukazivalo da hrišćanska zajednica u Nišu ide u pravcu političkog i ekonomskog jačanja i da to Osmanlijama lako može da se otrgne kontroli. Zato je trebalo ukloniti ljude koji su to podsticali, pa su niški episkop i ugledni Srbi javno vešani.

Vešan je i Karsli jer su Osmanlije od njega imale više štete nego koristi, pošto je dopustio da u Nišu episkop Melentije postigne autoritet.

Spomenik episkopu Melentiju i pogubljenim Srbima podignut je u Nišu 29. decembra 1913. godine, tokom proslave obeležavanja 1600 godina Milanskog edikta, kaže Ranđelović.

Podignut je na mestu pogubljenja - na levoj obali Nišave, tik uz tvrđavski most. Tokom Prvog svetskog rata, bugarske okupacione vlasti, u pokušaju bugarizacije južne Srbije, izmenili su imena stradalih na ploči u bugarska, što je nakon rata vraćeno u prvobitno stanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Arsa

    09:19 // 27. 7. 2022.

    A da li taj spomenik postoji i dalje posto je postojao posle prvog rata? Ja nisam video spomenik ili neko obelezje uz most

    • AntiPA

      15:19 // 27. 7. 2022.

      Postoji. Stoji tamo i ne mrda vec toliko decenija. E sad, sto ljudi u 2022. godini misle da nesto ne postoji ako ga nisu videli ili slikali - to vise govori o ljudima nego o spomeniku.

    • Nislija neki

      15:45 // 27. 7. 2022.

      Ti ili nisi Nislija ili ne znam kako mozes da ne vidis onolki spomenik.

  • Ivan

    18:22 // 26. 7. 2022.

    To ne može biti mnogo tačno. Turci imaju manje od 100 godina prezimena a taj Husein-paša ima pre 201 godinu prezime Gazivoglu ili tako nešta..

    • Marko

      20:25 // 26. 7. 2022.

      Tačno, Turci su dobili prezimena tek posle mladoturske recolucije, koju je sproveo Mustafa Kemal, koji je prvi i dobio prezime - Ataturk.

    • Aca

      23:08 // 26. 7. 2022.

      U pravu si. Ali i da nisi, kako mozemo da budemo sigurni da te pisanije nije pisao neki turski Djuka tj Djukanoglu (koji u to vreme ni sam nije znao da nema prezime) po nalogu nekog Vucicoglua kako bi spasio Hrkalogluoua a obesio Stefanoglua

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: