Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 10. 7. 2017.

| Društvo

Niški izviđači najbolji na Državnom prvenstvu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Izviđači niški Državni izviđački višeboj
Domaćin takmičenja bio je Odred izviđača Nadel iz Starčeva; foto: Savez izviđača Srbije

Još jednom su niški izviđači pokazali da su najbolji u Srbiji u topografiji i snalaženju u nepoznatom prostoru pomoću mape i busole. Sedam ekipa iz tri niška odreda otputovalo je u Starčevo na Državni izviđački višeboj, a svi su se vratili sa peharima.

Takmičari su bili podeljeni u 4 kategorije: osnovci i srednjoškolci, muške i ženske. Od ukupno 12 raspoloživih pehara, Nišlije su svega 5 prepustile izviđačima iz ostalih gradova.

Što se osnovaca tiče, u kategoriji mlađih planinki najbolje su bile "Bubamarice" iz odreda izviđača Josif Pančić, 2. su bile "Sove" iz istog odreda, dok je 3. mesto osvojila ekipa "Koale" iz odreda Lola.

Kod mlađih izviđača 1. mesto je zauzela ekipa "Pančićevi vukovi" iz odreda Josif Pančić, dok su 2. bili "Valovi" iz odreda Lola.

Vicešampionke u konkurenciji srednjoškolki bile su "Čekićare" iz odreda Josif Pančić, dok su kod momaka, gde je tradicionalno najveća konkurencija, pobedila ekipa "Sparta" iz odreda Mija Stanimirović.

Državni višeboj je najzahtevnije takmičenje na ovim prostorima, pa pred Nišlijama nije bio nimalo lak zadatak. Ipak, načelnik Saveza izviđača grada Niša Petar Pejović, koji je bio jedan od članova takmičarske komisije, rekao je da je ovo veliki uspeh.

I pored velikih vrućina, naši izviđači su se lavovski borili i kao i svake godine pokazali izuzetno znanje i snalažljivost. Imali su samo sreće što je sve bilo ravno. Veoma smo zadovoljni njihovim rezultatima, jer smo još jednom pokazali da je Niš izviđački grad - rekao je Pejović.

Izviđači i planinke su se takmičili u topografiji: profilu terena, pisanju izveštaja dela pređenog puta, krokiju, skicama kontrolne tačke i dela puta. Tu je bila i staza po nepoznatom predelu dugačka 12 km, signalizacija u vidu slanja i primanja poruke morzeovom azbukom i semaforom, kao i podizanje zaklona i konačišta, uz pripremu obroka u improvizovanim uslovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: