Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 19. 6. 2023.

| Društvo

Niški kardiohirurzi predlažu Zakon o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
lekari kardiohirurgija
Predlažu i zabranu zdravstvenim radnicima da rade i privatno i državno u periodu od pet godina; ilustracija; foto: Facebook / Dragan Milić

Platni razredi, zabrana zdravstvenim radnicima da rade i privatno i državno, zapošljavanje medicinara najviše tri meseca nakon položenog državnog ispita - neki su od predloga kolegijuma Klinike za kardiohirurgiju u Nišu. Oni su sve to, kako tvrdi direktor Dragan Milić, poslali nadležnima, u vidu inicijative za donošenje Zakona o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika.

Milić ističe da je ideja da se reše brojni i nagomilani problemi u zdravstvenom sistemu Srbije, odnosno da pacijent i njegove potrebe budu u centru pažnje.

U želji da se spreči odliv zdravstvenog osoblja iz Srbije u inostranstvo i time dugoročno obezbedi budućnost, sigurnost i stabilnost zdravstvenog sistema naše otadžbine, u cilju što bržeg eliminisanja svih listi čekanja, kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Niš uputilo je inicijativu svim nadležnim državnim institucijama u Republici Srbiji - navodi direktor.

Zakon bi podrazumevao da se svi zdravstveni radnici zaposle najviše tri meseca nakon položenog državnog ispita, kao i da budu u radnom odnosu na neodređeno vreme najviše godinu dana nakon polaganja državnog.

Kardiohirurzi predlažu i da se određenim pravilnicima uvedu posebni kriterijumi za prijem u pojedine zdravstvene ustanove.

Zakonom je obuhvaćen i njihov predlog da se pet godina zabrani medicinarima da rade i privatno i državno, odnosno da se ukine dvojni radni odnos.

U tom periodu doneti zakonske odredbe kojima će se obezbediti isti uslovi za rad državnog i privatnog zdravstva. U tom periodu, takođe, eliminisati sve liste čekanja i obezbediti pacijentu pravo na izbor gde će se lečiti - piše u inicijativi.

Predlog je i uvođenje platnih razreda koji bi definisali težinu i odgovornost za svako radno mesto u zdravstvu.

Osnovni koeficijent definisaće osnovnu platu. Pored osnovnog platnog razreda, uvode se još tri. Oni će se razlikovati za 20%, 40% i 60% u odnosu na bazični. Kriterijumi za određivanje platnih razreda definisaće se posebnim Pravilnikom, koji će doneti Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima u Srbiji - pojašnjava Milić.

Podsetimo, početkom aprila ove godine niški kardiohirurzi su eliminisali liste čekanja, tako što su prethodno operisali pacijente i vikendima, bez novčane nadoknade.

To je naišlo na pozitivne reakcije javnosti, ali i na osude, između ostalog, Radeta Panića iz Sindikata lekara i farmaceuta, zbog čijih izjava je Dragan Milić najavio tužbu. Nadležni tu njihovu inicijativu i akciju nisu odobrili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sve se zna

    23:31 // 20. 6. 2023.

    Zasto ima negativnih komentara na inicijativu, dr Milic polazi od sebe kao vredan student, bez prwkida i pauza zavrsio sve u roku, vise specijalizacija, priznat u americkom svetu, vikendom operise vene, pa nije malo zar ne? Svi treba da se ugledaju na njega

  • Irena

    23:25 // 20. 6. 2023.

    Svaka cast kad nakon “ ozbiljno teskih operacija” imate dovoljno snage i vremena da se bavite predlozima za uredjenje drzave!

  • Nerazumno

    10:01 // 20. 6. 2023.

    Razumem da su godisnji odmori.J.V. nisu pustali pola dana komentare.Nekad se ponasate nerazumno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: