Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 24. 10. 2020.

| Društvo

Niški karikaturista Saša Dimitrijević: Postoji strah od karikature i satire

Autor:T.TasićIzvor:Južne vesti
Karikaturista
Objavljeno oko 7.000 karikatura Saše Dimitrijevića;foto:Wikimedia/Saša Dimitrijević, Niš,Serbia

Niškom karikatursti Saši Dimitrijeviću pripala je nagrada "Nikola Otaš" za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi. Sam kaže da kroz rad prikazuje istinu i da danas postoji strah od karikature i satire.

Dobitnik nagrade za Južne vesti ističe da mu ovo priznanje znači jer ga dodeljuje "Beogradski aforistički klub" i "Udruženje karikatursita Srbije", a i zato što nosi ime nekadašnjeg velikog karikaturiste.

To je jedan vid priznanja za ukupan dosadašnji rad. Nagrade kao nagrade nisu bitne, čak više i ne pričam nikome koliko imam nagrada, jer je to totalno nebitno. Bitno je ono što radite u životu , da l’ se bavili karikaturom, kopali kanal, bili moler, bitno je kako to radite, a nagrada dođe i prođe. Ovo je čisto jedno priznanje i potvrda da to što radim ne radim džabe – kaže Dimitrijević.

U svojim radovima se bavi istinom koja prikazuje malog srpskog čoveka od koga se, kaže, ne izdvaja.

To što se nekome ne sviđa ta istina, to je već njegov problem. Bavim se istinom i pristalica sam toga da se uvek mora reći istina, ma kakva bila, jer sve ostalo van toga je laž i prevara. Onda živimo u jednoj velikoj iluziji – priča Dimitrijević.

Zbog te istine navodi da nikada nije bio cenzurisan, ali da ne sme da se pređe granica dobrog ukusu, pogotovo tokom pandemije virusa korona, kada ljudi umiru. karikatura U karikaturama,kaže, prikazuje malog srpskog čoveka;foto:Wikimedia/Saša Dimitrijević,cartoonists from Niš,Serbia

Cela suština karikature je da ne sme nikog da vređa. Ja ne mogu da promenim svet, ja mogu samo da kritikujem, ne samo ja, nego svi koji se time bave. Primetio sam da se karikatura kao oblast izuzetno prati – govori Dimitrijević.

A ona je sada opora, kaže, kako u Srbiji tako i u svetu jer prikazuje oporo stanje u društvu. Takav je i humor, za koga navodi da je proteran sa sajtova dnevnih novina.

Humor sada nije lekovit, on je više gorak. Na sajtovima dnevnih novina na primer kao što je Politika, Večernje novosti i drugi, nekad je bila strana humor i vi ste mogli u elektronskoj formi da vidite stranu humora. To je ukinuto, tako da toga sada nema. Znači, ipak postoji strah od karikature i satire. Vi možete meni da stavite masku preko lica i selotejp , ali da me ućutkate ne možete. Zato postoje drugi načini, što kaže naš narod - mala kapija. Onda to što tamo ne prođe i što ne objave, onda mi karikaturisti to puštamo na društvenim mrežama. Nemoguće je zatvoriti usta bilo kome - objašnjava Dimitrijević.

Kroz život, kaže, ide peške jer tako može sve da vidi, dok vožnjom promiču mnoge stvari.

Saša Dimitrijević od 2003. godine počeo je da objavljuje karikature u niškim Narodnim novinama, u kojima je ostao do danas. Njegove radove objavljuju i Politika i Večernje novosti. Prema njegovoj evidenciji publikovano je oko 7.000 karikatura. Između ostalih nagrada, dobitnik je i zlatnog "Pjera".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    05:10 // 26. 10. 2020.

    Lepo

  • niški

    23:44 // 24. 10. 2020.

    Svaka čast . . .

  • Ponosne komšije

    18:50 // 24. 10. 2020.

    Bravo Saša, svaka čast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: