Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 7. 4. 2023.

| Društvo

Niški lekari: Donorska svest građana na niskom nivou

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Kardiohirurgija operacija
Premalo donatora, previše pacijenata; foto: Facebook / Dragan Milić

Nakon prve uspešne transplatacije organa u 2023. godini u niškom Kliničkom centru, članovi tima sastavljenog od nefrologa, urologa, vaskularnih hirurga, anesteziologa i medecinskog osoblja, smatraju da donorska svest u Srbiji nije razvijena, kao i da je potreban novi zakon koji bi pomogao da država ponovo postane članica Eurotransplanta i povrati beneficije.

Urolog Ljubomir Dinić rekao je da su pre pandemije intenzivno radili na razvoju donarske kartice, kako bi podigli svest građana, koja nije na zavidnom nivou i pohvalio hrvatski zakon u kome svi koji se ne odriču donorske kartice postaju donori posle smrti.

Mi smo pojedinačno krenuli da držimo neke skupove, gde smo se trudili da poboljšamo svest našeg naroda, gde smo pokušali da objasnimo da preminulom ili moždano mrtvom čoveku organ ništa ne znači, dok je nekome neophodan, a to je cilj na kome moramo da radimo i ključ kojim bismo se vratili u Eurotransplant, gde bismo imali mnogo povoljnosti i za druge organe - rekao je Dinić.

UKC Niš, tim za transplataciju organa U timu niških lekara nalazi se preko 30 ljudi, sastavljenih od nefrologa, urologa, vaskularnih hirurga, anesteziologa i pratećeg medicinskog osoblja; foto: JV / N. Đ. V. d. direktor UKC-a Niš Zoran Perišić rekao je da niški Klinički centar ima sve uslove i sredstva da vrši transplatacije, ali da je program transplatacije sa preminulog davaoca u padu, što je Srbiju koštalo mesta u Eurotransplantu.

U slučaju moždane smrti, potrebno je imati tim koji će pričati sa rodbinom osobe koja je doživela moždanu smrt i gde se može uzeti nekoliko organa koji mogu biti život za neke druge, od bubrega, srca, pluća, rožnjača. Zbog toga UKC u Nišu vrlo ozbiljno pristupaju, želja Ministarstva je da se poveća kadaverska donacija organa, ali kao promeniti svest pojedinaca i ljudi odlučiće da li će takvih transplatacija i biti. Imamo ljude, kada je u pitanju transpaltacija bubrega, ali bi trebalo raditi na kadrovima za transplatacije ostalih organa - kaže Perišić.

Govoreći o poslednjoj transplataciji bubrega u Nišu, koordinator tima za transplataciju niškog Kliničkog centra Goran Paunović rekao je da je to bila jedna od 3 najzahtevnijih transplatacija koje su radili od 2007. godine kada je program počeo u Nišu i dodao da su takve operacije za niški tim rutinske.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić dodao je od 240 pacijenata čeka na transplataciju bubrega zbog hroničnih hemodijaliza, a da će svega 30 do 40 odsto tih pacijenata moći da primi bubreg, a da je mali broj onih koji mogu da doniraju.

Prema Milićevim podacima u Nišu trenutno ima 6 parova koji su u jednoj od završnih faza transplatacije bubrega, od kojih je jedna supražnička transplatacija, a ostale su iz prve linije, roditelji ili najbliža rodbina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lilu

    21:53 // 8. 4. 2023.

    Koliko lekara ima donorsku karticu?
    Da izadju sa tim podatkom?
    Koliki procenat zaposlenih,ali lekara, procentualno u KC-u?

  • FoxMulder

    10:16 // 8. 4. 2023.

    Zdravstvo, dno dna. Gomila neradnika i amatera sa dijagnozom.

  • Pacijent

    23:00 // 7. 4. 2023.

    Prvo obezbedite krevete za pacijente u kliničkom centru. A ne da ležimo na daskama i dušecima koji su trebali da budu zamenjeni pre 10 godina. Ne boli me ništa od operacije, boli me od ležanja u bolničkom krevetu. Ovo ne želim ni najgorem neprijatelju. O higijeni da ne pričam, vide se tragovi povraćanja na krevetu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: